fbpx
Caută

Fundația Leaders declanșează potențialul elevilor de liceu din România prin programe educaționale de leadership și orientare în carieră dedicate

București, 21 mai 2024

Fundația Leaders anunță lansarea oficială a celor două programe educaționale emblematice ale organizației, adresate elevilor de liceu din întreaga țară – Leaders Explore pentru Elevi, respectiv Ora de Carieră, edițiile din anul 2024.

Prezentarea programelor a avut loc în cadrul evenimentului național Leaders Launch 2024, care a reunit peste 100 de participanți, profesori, consilieri școlari și reprezentanți ai inspectoratelor școlare, elevi, absolvenți ai programelor Leaders și parteneri. Totodată, evenimentul a adus în atenție rolul și impactul comunității în construirea viitoarelor generații, prin intermediul panelului de dezbatere „It takes a village”.

„De peste 24 de ani, facem echipă cu cei care cred în noua generație. Avem convingerea că educația scoate la lumină potențialul din tineri și că în completarea pregătirii pe care aceștia o primesc în mediul instituțional, în școală, este extrem de important ca ei să aibă mintea deschisă pentru a descoperi lucruri noi. De aceea, ne fundamentăm programele pe învățarea experiențială și punem accent atât pe relația tinerilor cu ei înșiși, cât și pe relația cu cei din jur și cu comunitatea din care fac parte. Suntem mândri că am ajuns în toate județele țării cu programe foarte diverse și că am reușit să sădim o mică sămânță în formarea acestor tineri.”, a declarat Beatrice Alexandrescu, Director General Fundația Leaders, care a subliniat că în total sunt peste 44.000 de absolvenți ai programelor Leaders din anul 2000 până în prezent.

Elevii de liceu, ajutați să se cunoască pe sine în cadrul programului Leaders Explore

Dezvoltat de mai bine de 7 ani, programul Leaders Explore pentru Elevi este o experiență de autocunoaștere și leadership personal adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, dornici să își identifice drumul în carieră potrivit cu personalitatea și abilitățile lor.

Programul cuprinde 9 zile de activități în format fizic și online, dintre care 8 zile de workshop-uri, întâlniri cu lideri și exerciții prin intermediul cărora participanții își dezvoltă competențe precum autocunoaștere, gândire critică, self-leadership, inteligență emoțională, abilități de comunicare, lucru în echipă și spirit de inițiativă.

Cea de-a noua zi a programului este ziua de inspirație pentru viitor, în care are loc „Biblioteca vie”, un modul online în care elevii se întâlnesc cu specialiști din diverse domenii de interes pentru viitorul lor, care prin exemplul lor personal și profesional îi pot inspira sau motiva în alegerile pe care le fac.

Programul include și o componentă practică, de proiecte în comunitate, în cadrul cărora tinerii sunt împărțiți în echipe și, timp de 5-8 săptămâni, gândesc și implementează un proiect social care poate schimba mediul în care trăiesc.

Până în prezent, peste 3400 de elevi de liceu au absolvit programul Leaders Explore pentru elevi, în cadrul căruia au fost implementate peste 150 de proiecte în comunitate. Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe www.leaders.ro/elevi.  

Cel mai mare program de orientare în carieră din România

Programul de orientare vocațională Ora de Carieră 360 se desfășoară timp de trei zile și oferă elevilor de liceu din întreaga țară șansa de a face primul pas spre realizarea unui plan de carieră, spre înțelegerea menirii lor personale, dar și profesionale, și spre dobândirea competențelor de leadership necesare în viitorul parcurs profesional. Programul vizează în principal elevii din clasele a X-a și a XI-a din liceele cu profil teoretic, tehnologic, economic și vocațional.

Inițiat în anul 2020, programul numără astăzi 85 de ediții încheiate și peste 3.000 de elevi de liceu beneficiari din 50 de comunități.

Anul acesta, în premieră, programul este precedat de Caravana Ora de Carieră 60, o serie de evenimente de 60 de minute organizate la nivel național sub aceeași umbrelă, cu scopul de a informa elevii de liceu despre procesul de orientare vocațională. Astfel, odată ce află despre acest concept, în cadrul Ora de Carieră 60, elevii trec la nivelul următor – Ora de Carieră 360, în care descoperă efectiv primele direcții în carieră.

Mai multe detalii despre programul Ora de Carieră: https://leaders.ro/oradecariera/.

Programele sunt gratuite pentru elevii de liceu participanți.

Este nevoie de întreaga comunitate pentru a crește elevii

Pornind de la necesitatea implicării comunității în formarea și susținerea elevilor, discuțiile din cadrul panelului de dezbatere au vizat soluțiile și modalitățile de optimizare a interacțiunii elev – părinte – profesor – comunitate pentru a răspunde nevoilor reale și dinamice ale tinerilor în ceea ce privește viitorul lor profesional.

„Comunitatea trebuie să nu se oprească niciodată din a oferi oportunități copiilor, din a deschide perspective și a hrăni nevoi precum nevoia tinerilor de a se cunoaște pe ei înșiși și mediul în care trăiesc, nevoi artistice, nevoi care țin de formarea lor etc. Ce rămâne se dezvoltă. Ce nu, merge mai departe, către alți tineri. Important este să oferi cât mai multe șanse.”, a afirmat Monica Ciurea, Consilier educativ Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Moreni, unul dintre orașele în care Fundația Leaders organizează constant programe și experiențe de învățare pentru elevii de liceu.

Pe de altă parte, este nevoie de o permanentă interacțiune, de o prezență sinceră, de apropiere și flexibilitate pentru a cunoaște adevăratele nevoi ale elevilor, care pot diferi de la o vârstă la alta, de la un liceu la altul, a subliniat Simona Beldiman, Director Executiv Fundația Bosch România, prezentă în cadrul dezbaterii. Aceasta a explicat că, pentru a facilita dialogul dintre elevi și comunitate, este necesar să fim atenți la relație și să discutăm despre roluri fără să ierarhizăm.

La rândul său, Alex Mutuliga, Președinte Consiliul Municipal al Elevilor București, a evidențiat necesitatea ca orele de curs să fie cât mai interactive, iar materia să fie conectată cu viața reală.

„Noi, Fundația Leaders, alături de cadrele didactice partenere, avem o valoare comună: educația. Alegem să aducem un impact pozitiv în viața tinerilor care au nevoie de încredere și ghidaj. Este o misiune magică pe care o începem cu elevii care se află la finalul ciclului gimnazial și care abia se familiarizează cu conceptul de orientare vocațională, o dezvoltăm din plin pe perioada liceului și a facultății, atunci când tinerii descoperă direcțiile de carieră potrivite pentru ei, și o ducem la apogeu odată cu primele experiențe profesionale ale tinerilor, atunci când au nevoie să își definească viziunea și să conducă echipe. Este ceea ce numim noi calea spre un leadership autentic.”, a declarat Beatrice Alexandrescu.

Despre Fundația Leaders

Fundația Leaders este organizația care formează și susține oamenii cu valori și principii să devină liderii responsabili de care are nevoie România și care o fac mai puternică la toate nivelurile.

De 24 de ani, Fundația Leaders contribuie la transformarea României prin programe de leadership adaptate realității și nevoilor tinerilor din țara noastră. Peste 44.000 de tineri au fost recrutați și antrenați prin programele LEADERS, care s-au desfășurat atât în mediul offline, cât și online, cu participarea a peste 625 de lideri din România ca speakeri, 171 de companii partenere din peste 30 de domenii de activitate, cu programe derulate în 75 de comunități urbane și rurale și 60 de proiecte personalizate pentru organizații partenere.

Misiunea Fundației este să declanșeze potențialul tinerilor și să formeze lideri vizionari, responsabili, curajoși și implicați prin programe de leadership practice, adaptate pentru fiecare nivel de dezvoltare.

Social media: LinkedIn, Facebook, Instagram

www.leaders.ro

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
Hidden
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.