Caută

Încrederea ȋn mine și ȋncrederea ȋn ceilalţi


Încrederea ȋn propria persoană se alimentează. Cum anume ne putem alimenta sănătos și pe termen lung?

Pentru mine, ȋncrederea este un subiect sensibil. De foarte multe ori mă găsesc ȋn situaţia ȋn care nu știu de unde să o iau și cum să acţionez mai departe. Într-un astfel de moment, mă opresc din tot ce fac și analizez ce opţiuni am, iar apoi iau o decizie.

Momentul cheie este acesta, de a lua decizia ȋn ce direcţie merg! Din acest punct, ȋncrederea ȋn mine o alimentez prin acţiuni mici, clare, ȋn direcţia stabilită. Deși am dat doar un telefon sau doar un e-mail sau doar am discutat cu cineva nou, simt cum ȋmi crește gradul de ȋncredere că voi reuși ȋn ceea ce mi-am stabilit. Acţiunea este cea care alimentează ȋncrederea, gȃnditul fără acţiune alimentează ȋndoiala.

Iată că zilele acestea am mai ȋncheiat un capitol al carierei mele și din nou o iau de la capăt. Aș spune că mă definește acest „luat de la capăt”, ȋnsă ceea ce mă definește mai degrabă, este modul ȋn care mă reinventez după fiecare obstacol ȋntȃlnit.

Da, este dureros să ȋnchizi și să o iei de la capăt. Mă aflu ȋn faţa unei noi provocări și realizez că pe agenda mea alba pot scrie exact ceea ce ȋmi doresc să se ȋntȃmple. Notez acţiuni ce au legătură cu a crea, cu a dezvolta și sunt pusă ȋn faţa realizării propriului meu obiectiv, asta pentru că am agendă. Frumuseţea este că „pietrele de moară” ce le aveam ȋnainte dispar, rămane doar una mică, un pitic acolo, care ȋmi spune că nu voi reuși; scap de el prin: Da Pot, destul de greu uneori.

O altă metodă prin care ȋmi alimentez ȋncrederea ȋn mine este să ȋmi evaluez, zilnic, săptămȃnal (asta cȃnd nu am făcut mare lucru), acţiunile ȋntreprinse și rezultatele acestora. Este o acţiune de care ȋmi este încă teamă, pentru că realizez că ȋn anumite zile efectiv am pierdut timpul. Şi, ghici ce? Rezultatele nu există. Trag aer ȋn piept și mă apuc din nou de lucru consistent și concentrat pe ce mi-am propus. Aleg să merg mai departe ȋn locul ȋnvinovăţirii și minunatei replici: „Iar nu ai făcut nimic!”.

Atunci cȃnd sunt recunoscătoare simt că ȋncrederea ȋn mine este la cote maxime. Doar prin simplul fapt că sunt recunoscătoare pentru scrierea acestui articol, că fac parte din această comunitate, mă face să zȃmbesc și să spun…Da se poate! Piticul meu de acum 6 ani (nu mă părăsește de mulţi ani), ar fi spus: „vezi de treaba ta, că visezi prea mult ;i citești prostii”. Să vă mai spun că sunt de scris 5000 de caractere și habar nu am cum Dumnezeu le voi scrie! Vă rog să nu le număraţi la finalul articolului:).
Fiind recunoscătoare, ȋmi forţez mintea să ȋși amintească ceea ce am realizat deja, ce ȋmi dovedește că sunt ȋn stare să fac ceea ce ȋmi propun. O scot din zona de confort, nu este tocmai fericită, mintea mea, că trebuie să depună efort și ȋn mod deosebit să recunoască, „da, așa este! uite câte ai realizat! „.

Poate voi sunteţi printre cei norocoși și aţi fost invăţaţi cu reușita din copilarie, eu insă, nu. Abia acum mă acomodez cu ce inseamnă succesul ȋn adevăratul sens al cuvȃntului, paradoxul momentului actual. Fiecare zi mă duce spre ceea ce reprezintă succesul meu, ȋn modul ȋn care mi l-am definit și ȋn modul ȋn care ȋmi doresc să ȋl trăiesc și să ȋl experimentez.

Când vine vorba de ȋncrederea ȋn ceilalţi, funcţionez pe sistemul: acord ȋncredere de la ȋnceput oamenilor, nimeni nu trebuie să mi-o câștige sau să facă minuni să pot avea ȋncredere ȋn ei. Oare de ce aș avea nevoie ca cineva să ȋmi câștige ȋncrederea?

Cineva mă poate face să mă simt bine și ȋi mulţumesc pentru asta, sau prost – doar atȃt cȃt ȋi permit. Modul ȋn care eu reacţionez cu privire la cei din jur, ţine 100% de mine, de modul meu de a gȃndi și mai ales de starea ȋn care sunt.
Nu am fost dintotdeauna așa, ȋnsă atunci cȃnd ușor, ușor renunţi la așteptări viaţa devine mult, mult mai ușoară, mai plină de energie, de vitalitate și de sens.

Deciziile sunt ȋntotdeauna la noi. Chiar și atunci când ȋncrederea scade, tot la noi este decizia de a rămȃne ȋn starea respectivă sau de a ȋncepe să ne creștem ȋncrederea. Da, este adevărat că pot exista factori favorabili sau mediu favorabil ce pot ajuta extrem de mult ȋn a depăși momentul-momentele de neȋncredere, ȋnsă pe cȃt de mult ne dorim să ţină de altcineva, revenirea ȋncrederii ȋn propria persoană, aceasta este o decizie ce ţine strict de noi ca indivizi.
Îmi este mult mai ușor să ȋmi cresc ȋncrederea cȃnd ȋn jurul meu sunt oameni care mă susţin, au ȋncredere la rȃndul lor ȋn mine, că pot reuși sau cȃnd pur și simplu sunt alături de mine, ȋnsă nu ȋmi spun nimic.

Ştiţi ce nu ajută? Încăpăţȃnarea de a nu cere ajutor atunci cȃnd avem cea mai mare nevoie. Cȃnd avem milioane de gȃnduri care ne „dovedesc” de ce nu suntem ȋn stare să reușim și cȃnd acestea nu ne părăsesc deloc. Atunci apelez la ajutor specializat, trebuie artilerie grea la tonele de gȃnduri ce mă năpădesc. Ajută discuţiile cu prietenii, ȋnsă cȃnd discuţi cu cineva din afara problemei și care ȋși poate menţine obiectivitatea, rezultatele sunt imediate și ai parte de claritate ȋn a putea lua decizii imediate.

Vă invit să ne ȋnconjurăm de decizii clare, de acţiuni concrete, să ne evaluam evoluţia (zilnic) și să fim recunoscători pentru tot ceea ce suntem și ceea ce avem. La finalul cărții ce o scriem zilnic este o frază de final, a voastră, care vă doriţi să fie? A mea ȋmi doresc să fie : Da pot, sunt dovada că am reușit!

Încrederea ȋn mine ȋnseamnă să știu că o pot lua de la capăt ȋn orice moment și, ȋn mod deosebit, că ȋmi pot gestiona cariera, viaţa, dorinţele.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.