Caută

Inteligența emoțională și arta de a conduce

Inteligența emoțională a devenit, în ultimii ani, un subiect popular în presa mediului de afaceri. Centrul pentru Leadership Creativ (Center for Creative Leadership – CCL) a ajutat mulți lideri, în ultimii 30 de ani, să înțeleagă și să își dezvolte abilitățile în acest domeniu. O metodă de perfecționare este numită Benchmarks, un mijloc de feedback pe mai multe niveluri. Pe scurt, concluzia aplicării acestui instrument este că perspectivele și aptitudinile-cheie ale leadership-ului sunt legate de aspecte ale inteligenței emoționale, iar absența acestui tip de inteligență a fost corelată cu eșecul în carieră.

Cum este inteligența emoțională legată de comportamente specifice pe care le asociem cu eficiența în leadership?

Niveluri mai mari de inteligență emoțională sunt asociate cu o mai bună performanță în următoarele domenii:
– Management Participativ
– Capacitatea de a calma oamenii
– Conștientizarea propriei persoane
– Balanța între viața personală și viața profesională
– Capacitatea de a fi direct și de a-ți păstra calmul
– Clădirea și menținerea relațiilor
– Mersul până la capăt
– Luarea deciziilor
– Confruntarea angajaților-problemă
– Managmentul schimbării

Managementul Participativ reflectă importanța a fi cooperant la începutul unei inițiative. Este o aptitudine de creare a relațiilor foarte importantă în climatul managerial de azi în care organizațiile apreciază interdependența din cadrul grupurilor și dintre grupuri. Dintre toate aptitudinile și perspectivele măsurate de Benchmarks, managementul participativ a avut cel mai mare număr de corelatii importante cu măsurile inteligenței emoționale.

Capacitatea de a calma oamenii este de bază atunci când vrei să faci oamenii să se simta relaxați și confortabil în prezența dumneavoastră. Din perspectiva rapoartelor directe, capacitatea de a calma oamenii a fost legata de controlul impulsurilor, care este definit ca abilitatea de a rezista sau de a amâna impulsul de a comite un anumit act. Cele mai mari nivele în ceea ce privește capacitatea de a liniști oamenii sunt corelate cu fericirea, sugerând că dispoziția ta este legată de cât de confortabil se simt alții în prezența ta.

Conștientizarea propriei persoane caracterizează acei manageri care își înțeleg cu acuratețe aptitudinile și slăbiciunile. Daca vă enervați ușor este probabil ca cei din jur să nu vă considere o persoană conștienta de sine. În plus, se pare ca oamenii cu care intrăm în contact tind să tragă concluzii legate de cât de conștienți suntem din modul în care tratăm situațiile dificile. Dacă deveniți agitat, cei din jur pot considera că acesta este un semn ca nu sunteți conștient de propria persoană.

Balanța între viața personală și viața profesională măsoară gradul în care munca și viața personală sunt prioritare, astfel încât nici una din ele să nu fie neglijată. Nivelurile înalte ale șefilor în aceste comportamente au fost asociate cu măsurile inteligenței emoționale de responsabilitate socială, control al impulsurilor și empatie.

Capacitatea de a fi direct și de a vă păstra calmul care se referă la aptitudinea de a rămâne calm într-o situație de criză și de a vă reveni după comiterea unor greșeli, este asociată cu mai multe măsuri ale inteligenței emoționale . Deloc surprinzător, rezultatele de la sefi, amgajați și rapoartele directe la acesata scală sunt legate de controlul impulsurilor. Rezultatele sunt asociate cu toleranță la stres, optimism și responsabilitatea socială.

Clădirea și menținerea relațiilor este abilitatea de a menține relații la locul de muncă cu diverse părți atât din interior cât și din exterior. Rezultatele șefilor la această scală au fost legate de o singură măsură a inteligenței emoționale : controlul. Acest lucru nu este surprinzător deoarece slabul control al impulsurilor se manifestă prin incapacitatea de stăpâni ostilitatea și caracterul exploziv. Evident, aceasta tendință nu va avea ca rezultat o relație puternică cu superiorii.

Rezultatele șefilor legate de mersul până la capăt, care înseamnă perseverență în fata obstacolelor și de asemenea preluarea controlului și susținerea propriei poziții când este necesar, au fost corelate cu 2 dintre scalele inteligenței emoționale : independența și încrederea în sine.

Concluzii: Abilitățile de leadership variază în funcție de nivelul perspectivei și al inteligenței emoționale. În general, angajații par sa aprecieze abilitățile managerilor de a-și controla impulsurile și mania, de a face față situațiilor dificile și stresante, de a fi mulțumiti de viață și de a fi un membru cooperant al grupului. Acești lideri sunt cel mai probabil văzuți ca fiind cooperanți, echilibrați, conștienți de propria persoană și de acțiunile pe care le întreprind.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.