Inteligența emoțională a devenit, în ultimii ani, un subiect popular în presa mediului de afaceri. Centrul pentru Leadership Creativ (Center for Creative Leadership – CCL) a ajutat mulți lideri, în ultimii 30 de ani, să înțeleagă și să își dezvolte abilitățile în acest domeniu. O metodă de perfecționare este numită Benchmarks, un mijloc de feedback pe mai multe niveluri. Pe scurt, concluzia aplicării acestui instrument este că perspectivele și aptitudinile-cheie ale leadership-ului sunt legate de aspecte ale inteligenței emoționale, iar absența acestui tip de inteligență a fost corelată cu eșecul în carieră.
Cum este inteligența emoțională legată de comportamente specifice pe care le asociem cu eficiența în leadership?
Niveluri mai mari de inteligență emoțională sunt asociate cu o mai bună performanță în următoarele domenii:
– Management Participativ
– Capacitatea de a calma oamenii
– Conștientizarea propriei persoane
– Balanța între viața personală și viața profesională
– Capacitatea de a fi direct și de a-ți păstra calmul
– Clădirea și menținerea relațiilor
– Mersul până la capăt
– Luarea deciziilor
– Confruntarea angajaților-problemă
– Managmentul schimbării
Managementul Participativ reflectă importanța a fi cooperant la începutul unei inițiative. Este o aptitudine de creare a relațiilor foarte importantă în climatul managerial de azi în care organizațiile apreciază interdependența din cadrul grupurilor și dintre grupuri. Dintre toate aptitudinile și perspectivele măsurate de Benchmarks, managementul participativ a avut cel mai mare număr de corelatii importante cu măsurile inteligenței emoționale.
Capacitatea de a calma oamenii este de bază atunci când vrei să faci oamenii să se simta relaxați și confortabil în prezența dumneavoastră. Din perspectiva rapoartelor directe, capacitatea de a calma oamenii a fost legata de controlul impulsurilor, care este definit ca abilitatea de a rezista sau de a amâna impulsul de a comite un anumit act. Cele mai mari nivele în ceea ce privește capacitatea de a liniști oamenii sunt corelate cu fericirea, sugerând că dispoziția ta este legată de cât de confortabil se simt alții în prezența ta.
Conștientizarea propriei persoane caracterizează acei manageri care își înțeleg cu acuratețe aptitudinile și slăbiciunile. Daca vă enervați ușor este probabil ca cei din jur să nu vă considere o persoană conștienta de sine. În plus, se pare ca oamenii cu care intrăm în contact tind să tragă concluzii legate de cât de conștienți suntem din modul în care tratăm situațiile dificile. Dacă deveniți agitat, cei din jur pot considera că acesta este un semn ca nu sunteți conștient de propria persoană.
Balanța între viața personală și viața profesională măsoară gradul în care munca și viața personală sunt prioritare, astfel încât nici una din ele să nu fie neglijată. Nivelurile înalte ale șefilor în aceste comportamente au fost asociate cu măsurile inteligenței emoționale de responsabilitate socială, control al impulsurilor și empatie.
Capacitatea de a fi direct și de a vă păstra calmul care se referă la aptitudinea de a rămâne calm într-o situație de criză și de a vă reveni după comiterea unor greșeli, este asociată cu mai multe măsuri ale inteligenței emoționale . Deloc surprinzător, rezultatele de la sefi, amgajați și rapoartele directe la acesata scală sunt legate de controlul impulsurilor. Rezultatele sunt asociate cu toleranță la stres, optimism și responsabilitatea socială.
Clădirea și menținerea relațiilor este abilitatea de a menține relații la locul de muncă cu diverse părți atât din interior cât și din exterior. Rezultatele șefilor la această scală au fost legate de o singură măsură a inteligenței emoționale : controlul. Acest lucru nu este surprinzător deoarece slabul control al impulsurilor se manifestă prin incapacitatea de stăpâni ostilitatea și caracterul exploziv. Evident, aceasta tendință nu va avea ca rezultat o relație puternică cu superiorii.
Rezultatele șefilor legate de mersul până la capăt, care înseamnă perseverență în fata obstacolelor și de asemenea preluarea controlului și susținerea propriei poziții când este necesar, au fost corelate cu 2 dintre scalele inteligenței emoționale : independența și încrederea în sine.
Concluzii: Abilitățile de leadership variază în funcție de nivelul perspectivei și al inteligenței emoționale. În general, angajații par sa aprecieze abilitățile managerilor de a-și controla impulsurile și mania, de a face față situațiilor dificile și stresante, de a fi mulțumiti de viață și de a fi un membru cooperant al grupului. Acești lideri sunt cel mai probabil văzuți ca fiind cooperanți, echilibrați, conștienți de propria persoană și de acțiunile pe care le întreprind.