Search

Leaders Explore pentru Comunitate – 3 luni de leadership pentru liceeni, alături de părinții și profesorii lor

Leaders Explore pentru Comunitate este un nou program care intră în portofoliul Fundației Leaders, totodată, va fi primul program de leadership adresat concomitent liceenilor, părinților și profesorilor acestora. Este construit pe ideea de comunitate, prin faptul că adevăratele schimbări sunt realizate de și în comunitate, prin implicarea mai multor generații de lideri. Programul fost implementat în urma identificării unor nevoie reale de comunicare și relaționare între liceeni, părinții și profesorii acestora, pe care specialiștii Fundației le-au sesizat de-a lungul anilor, în multiplele proiecte pe care le-au avut cu elevii de liceu, din  România.

Durata programului este de 3 luni de zile și este structurat pe două tipuri de traininguri: o categorie de traininguri adresată liceenilor și cea de a doua categorie care este îndreptată spre părinți și profesori.

Concret, elevii de liceu vor parcurge 8 sesiuni de lucru, în care vor descoperi ce înseamnă mentalitatea de explorator, cum să comunice cu fiecare în parte, cum să îl recunoască și care este stilul lor personal. Se va pune accent, de asemenea, și pe valorile personale care pot avea un impact major în comportamentul și acțiunile lor. În tot acest timp, activitatea din cadrul sesiunilor de trainig presupune foarte mult lucru în echipă și jocuri de rol, unde vor învăța să își modeleze temperamentul, să decidă în situații limită sau să respecte alegerile făcute de ceilalți membri ai echipei, toate acestea fiind exersate prin situații fictive care presupun, de exemplu, preluarea sarcinilor de management pentru conducerea unei comunități. Aceste simulări îi vor pregăti pe liceeni pentru un exercițiu real pe care îl vor avea de îndeplinit ulterior și care presupune conceperea și implementarea unor proiecte cu teme și subiecte de actualitate în comunitățile din care fac parte.

În cele 8 sesiuni de lucru, liceenii vor avea ocazia să parcurgă sesiuni de orientare vocațională și vor lucra cu traineri specializați pentru a descoperi potențiale direcții de carieră potrivite lor. La final, se va organiza o Ceremonie de absolvire, cu invitați și discursuri de la întreaga grupă de exploratori, dar mai ales, cu discursuri realizate de liceeni și pregătite în prealabil la cursul de public speaking pe care îl vor parcurge într-una din cele 8 sesiuni.

Care sunt competențele pe care le vor dobândi liceenii, în urma parcurgerii acestui program de leadership: gândirea critică – care te antrenează nu doar pentru a descoperi lacune de raționament, ci mai ales pentru a-ți susține cu argumente ideile și a lua cele mai bune decizii. Gândirea critică îi va învața să-și dea seama dacă ce au citit pe social media e real sau nu, cum să facă conexiuni logice între idei și argumente sau de ce este important să analizez contextual. O altă competență este cea legată de abilitățile de comunicare – le vor folosi să se facă pe deplin înțeleși, să comunice cu oameni noi sau în public și chiar să îi convingă pe ceilalți de propriile idei. Autocunoașterea – este o altă competență pe care o descoperă în cadrul programului Leaders Explore pentru Comunitate, pentru că îi va ajuta să își dea seama cine sunt, cu bune și cu rele, dar mai ales, ce iși doresc să facă pe viitor. Sunt nouă astfel de competențe abordate în cadrul programului și se va pun accent pe fiecare în parte.

Pentru părinți și profesori vor fi organizate 4 sesiuni de lucru, pe care le vor parcurge în prezența trainerilor specializați ai programului și care presupun discuții și exerciții pe teme legate de mentalitatea de explorator, paradigme, filtre de percepție, valori, atitudini, comportamente, viziune și carieră.

,,Este un program setat cu mult timp în urmă, dar contextul pandemic ne-a ținut planurile în așteptare, așa că acum, când ne-am decis să-l implementăm, suntem încântați că dăm startul și curioși de rezultatele și impactul pe care îl va avea în cadrul audienței. Acest program s-a dezvoltat din nevoia stringentă a liceenilor de a primi îndrumare și suport din partea profesorilor și a părinților, în luarea deciziilor si a alegerilor pe care le fac. De exemplu, orientarea profesională este un aspect foarte important la această vârstă, însă de cele mai multe ori liceenii se află într-o totală confuzie atunci când vine vorba despre viitoarea lor profesie sau carieră. Această stare ar putea fi descurajată sau s-ar putea trece mai ușor peste ea, dacă liceenii ar primi sprijin și îndrumare din partea cercului restrâns de apropiați, respectiv al părinților și al profesorilor. Pe aceste tip de model insistăm să lucrăm și ne dorim ca în 2022 să implementăm programul în cât mai multe instituții de învățământ din România’’ – a declarat Beatrice Alexandrescu, Director General în cadrul Fundației Leaders.

În acest program se pot înscrie liceeni, profesorii și părinții, până pe 11 ianuarie 2022, accesând acest link.  

Pentru mai multe informații despre programul Leaders Explore pentru Comunitate, dar și despre celelalte programe și proiecte ale Fundației Leaders, o puteți contacta pe Beatrice Alexandrescu, Director General Fundația Leaders.

Contact: [email protected] și 0736380980

The post Leaders Explore pentru Comunitate – 3 luni de leadership pentru liceeni, alături de părinții și profesorii lor appeared first on Fundatia LEADERS.

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google