Leadership în spatele ecranului

Se spune că în cele mai dificile momente apare liderul erou care ne va ghida spre mai bine. Ce facem însă cu liderii care sunt obișnuiți cu o normalitate care acum a dispărut? Cum reușim să ne păstrăm echipele, obiectivele sau chiar organizațiile, atunci când trebuie să ne reinventăm în fiecare zi? Îți vom prezenta astăzi câteva strategii de leadership pe care să le abordezi alături de echipa ta în această perioadă și care să facă o radiografie a ceea ce putem numi un nou stil de leadership, Zoom leadership.

  1. Păstrează contactul zilnic cu oamenii din echipa ta: dacă deja practici distanțarea socială (îți mulțumim), probabil ai observat cum dinamica de echipă s-a schimbat. Oamenii se întreabă ce se va întâmpla cu viețile lor atât personale, cât și profesionale, nevoile pe care le avem au coborât câteva niveluri în piramida lui Maslow și este greu să rămânem conectați. Astfel, în această perioadă este important să ai cât mai multe momente de check-in cu echipa ta. Chiar dacă nu aveți un subiect arzător sau un obiectiv specific pentru a stabili o întâlnire digitală, faceți asta cât mai des și fiți alături unii de ceilalți. De multe ori se poate întâmpla ca în astfel de momente din conversatii libere să descoperiți noua strategie a organizației sau un nou mod de a vă poziționa pe piață în contextul actual.
  2. Dezvoltă o “rutină” zilnică cu echipa ta, la distanță: dacă nu ești obișnuit cu lucrul de acasă este foarte probabil să ajungi să lucrezi mai mult acum decât dacă ai fi fost în birou. Te încurajăm să-ți creionezi o structură a zilei de lucru, notează-ți în calendar momentele în care ești online cu colegii, ora la care vrei să-ți iei pauza de prânz și planifică-ți pe ore activitățile pe care ți le propui. O capcană a acestei perioade este cea a evadării în canalele de știri. Pentru a fi sigur că nu îți dai peste cap toată ziua, programează-ți în agendă care sunt momentele în care vei face asta și dă-ți voie doar în acele momente specifice să navighezi prin informații.
  3. Fii un exemplu, nu impune un exemplu: a-ți motiva echipa spre un scop comun rămâne unul dintre task-urile cele mai provocatoare ale unui lider, mai ales atunci când trebuie să o faci de la distanță. S-ar putea ca urgența, nevoia de a acționa într-o anumită direcție și încărcătura emoțională a momentului să te împingă către un stil de leadership mai autoritar, dorința de a te impune să fie mai puternică în acest context. Credem că exemplul personal poate fi mai util astăzi, iar sfatul pe care îl avem este să fii tu ceea ce-ți dorești de la ceilalți. Cu siguranță cei care își caută resursele de motivație și încredere au nevoie de repere în această perioadă, iar astfel pe poți oferi un exemplu pe care să-l urmeze.

Cu siguranță ai auzit replica it gets worse before it gets better, iar noi credem că tot ce pare nou, diferit, chiar înspăimântător astăzi, poate avea efecte pozitive în viitor. Ai încredere în procesul de schimbare care se produce și în echipa ta, păstrează-ți relevanța în această nouă și foarte fluidă piață și vom vedea împreună o nouă linie a orizontului atunci când furtuna se va liniști.

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS din 17 martie 2020. Abonează-te și tu gratuit și ne revedem în fiecare marți.

Photo by Amy Hirschi on Unsplash

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.