Care sunt trăsăturile stilului de leadership feminin și cum putem să le dezvoltăm în cadrul echipelor noastre?

Leadershipul feminin

Iată că avem și primele semne clare de primăvară, fie că ne încălzește soarele dimineții, fie tarabele de flori și mărțișoare, mult mai puține și mai distanțate ca în ceilalți ani, dar care sunt un semn clar că urmează un nou început.

Și pentru că luna martie este luna internațională a femeilor vrem să povestim cu tine astăzi despre leadershipul feminin, un stil de leadership care poate fi abordat indiferent de gen și despre care s-a dovedit că poate avea rezultate neașteptate, mai ales în perioade de criză. În timpul pandemiei am auzit de multe ori cum femeile care ocupă poziții de conducere fac o treabă mai bună în acest context, iar acest lucru a început să fie confirmat și de studii: colectând date din 194 de țări, această cercetare demonstrează că rezultatele obținute în lupta împotriva Coronavirusului sunt sistematic mai bine în țările conduse de femei, iar printre efectele pozitive se numără răspunsurile proactive și reacțiile în timpul potrivit cât și o mai bună coordonare a tuturor factorilor implicați într-o anumită problemă. Tot cercetătorii au demonstrat și faptul că țările conduse de femei au avut un număr mai mic de cazuri și o rată mai scăzută a cazurilor grave de Covid. 

Ne uităm la aceste informații și ne punem astfel întrebarea –  care sunt trăsăturile stilului de leadership feminin și cum putem să le dezvoltăm în cadrul echipelor noastre?

Asumarea unui stil diferit

De multe ori căutăm atunci când ajungem în roluri de leadership să ne dezvoltăm calități precum asertivitatea, îndrăzneala și o doză mare de încredere în sine. Aceste trăsături le întâlnim adesea în stilul de conducere masculin și ele nu sunt neapărat un indicator de putere și succes. Nu a existat niciodată o corelație directă între încrederea afișată și competența / priceperea în a face un anumit task. Astfel, stilul de leadership feminin vine cu o altfel de asumare, una bazată mai degrabă pe competență decât pe încredere falsă, un stil care pleacă de la skill-uri demonstrate și care are la bază trăsături precum compasiune, empatie și încrederea în ceilalți. 

Cunoașterea propriilor limite

În lumea în care trăim atunci când vorbim de roluri de leadership sărbătorim încrederea în sine, însă un stil de leadership feminin se va baza mai degrabă pe cunoașterea de sine. Dezvoltarea încrederii fără un fundament solid de cunoaștere a propriilor limite poate fi dăunătoare. În schimb, un grad ridicat de autocunoaștere îți permite să-ți dezvolți un stil de leadership autentic, să înțelegi modul în care ceilalți te văd lumea și să te conectezi mai bine cu cei din jur. Un stil de leadership feminin se poate baza pe vulnerabilitate, iar asta nu poate decât să-ți întărească relațiile cu ceilalți. 

Stil de conducere transformațional

S-a dovedit că un stil feminin de leadership se poate baza pe o puternică înțelegere a atitudinilor și convingerilor, atât ale liderilor cât și ale celor din echipă, cât și un efort constant de a le alinia cu misiunea și scopul, un comportament diferit față de cel tranzacțional când se urmăresc recompensele și scopurile proprii. Inteligența emoțională joacă un rol foarte important în stilul de leadership feminin deoarece transformările de care ai nevoie în echipă vor fi cele potrivite, sustenabile, dacă pornesc de la valori și credințe, nu doar comportamente repetitive. 

Oameni mai buni în jurul tău

Cei care sunt parte din echipa ta sunt aliații tăi întotdeauna, iar dacă reușești să vezi lucrurile astfel te vei bucura de creșterea și progresul lor, fără să te simți amenințat chiar și atunci când performanțele lor te depășesc. În stilul de leadership feminin o astfel de celebrare a celorlalți poate să însemne chiar și implicarea în roluri de mentori pentru echipă, în identificarea de metode pentru a le pune în valoare talentele, folosirea feedback-ului pentru a-i ajuta să fie din ce în ce mai buni. Efectul unei astfel de mentalități este unul de multiplicare, un angajat care se simte validat și susținut va duce mai departe acest comportament și astfel efectele se vor simți la nivelul întregii echipe. 

Există multe păreri cu privire la importanța și utilitatea unui stil de leadership feminin, sunt cei care vor respinge ideea fiind mai degrabă adepții unui stil dominant, competitiv, cât și cei care sunt atrași de sensibilitate și ajung să ducă aceste trăsături la extrem, uitând de rolul pe care trebuie să-l îndeplinească. Stilul de leadership feminin nu ar trebui văzut în opoziție cu cel masculin, deși multe dintre argumente sunt construite prin comparație, ideea pe care putem construi mai departe este cea în care aceste stiluri de completează, într-o lume care nu este binară – stilul bun și stilul greșit – ci într-o lume în care suntem deschiși să învățăm unii de la ceilalți. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #154.

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.