Leadershipul în 2020

A trecut prima jumătate a anului și avem deja informațiile necesare pentru a observa care sunt trendurile în leadership. Contextele s-au schimbat considerabil, pe lista de incertitudini și volatilitate au apărut elemente noi care definesc noi tipuri de comportamente necesare liderilor în 2020, cât și noi trenduri ale nevoilor echipelor și liderilor.

Îți prezentăm astăzi câteva trenduri care să te ajute în deciziile pe care le vei lua atât în calitate de lider al unei echipe, cât și idei care să fie folositoare celor care fac parte din echipe în proiecte, organizații, companii. 

  1. Asumarea riscurilor

Când totul în jurul tău se schimbă, asumarea riscurilor în leadership capătă o nouă dimensiune. Dacă în trecut se făceau remarcați liderii care aveau o rapiditate în decizii și care își asumau riscuri, astăzi capacitatea de analiză și mișcările calculate sunt mai importante. Liderii de astăzi ar trebui să recompenseze riscul atunci când membrii echipei au inițiative inteligente, nu după ce rezultatele dezvăluie dacă experimentul a funcționat. 

  1. Dezvoltarea capacității de a lucra cu mai multe categorii de vârste

În 2020 sunt șanse foarte mari să întâlnim cinci generații în același loc. În timp ce generațiile mai în vârstă își întârzie pensionarea, Gen Z intră pe piața muncii și marchează a cincea generație pe care o putem întâlni în cadrul aceleiași companii / organizații. Pentru lideri, aceasta este o adevărată provocare deoarece este important să descopere: canale de comunicare, surse de motivație, să gestioneze relații și posibile conflicte cu persoane care răspund la stimuli total diferiți. Astfel, pentru a fi pregătit în 2020 este în primul rând important să înveți despre cei din jurul tău. 

  1. Creșterea flexibilității

Foarte mulți dintre noi lucrăm de acasă. Dar tot la fel de mulți suntem într-o etapă a vieții profesionale în care simțim că lucrăm mai mult ca înainte (am scris în lunile trecute despre motivele pentru care simțim acest lucru). Experimentul unei săptămâni de lucru de 4 zile a început înainte de criza globală cauzată de Coronavirus, și există deja rezultate: Microsoft Japonia și-a crescut performanța cu 40% aplicând acest model, iar multe alte companii adoptă această măsură ca o soluție pentru a diminua costurile forței de muncă. Astfel, liderii și membrii echipelor pot începe să se pregătească pentru acest mod de lucru care este foarte posibil să fie adoptat mai repede decât ne așteptam.

  1. Responsabilitatea – o competență cheie

Pe măsură ce petrecem mai mult timp la distanță unii față de ceilalți, liderii descoperă această nouă provocare: cum îi mențin pe membrii echipelor accountable pentru deciziile, proiectele și obiectivele asumate? Acest nou trend presupune că liderii vor fi puși în situații în care le vor oferi informații critice angajaților lor și totodată își vor pune bazele în decizii importante pe care aceștia le vor lua împreună. Managerii își vor dori astfel ca în lista abilităților cheie pe care le dezvoltă în echipele lor, responsabilitatea să devină prioritară. 

2020 este o provocare continuă, iar pentru lideri poate însemna chiar schimbarea fundamentală a modului de lucru. Sperăm că aceste idei să-ți fie folositoare în propriul tău proces de leadership care astăzi este mult mai asemănător cu al celorlalți, indiferent de industria sau tipul de organizație din care faci parte.

Photo by Natalie Pedigo on Unsplash

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Leadershipul se întâmplă pe teren

Vedem zi de zi lecții de leadership, de implicare și compasiune, iar subiectul pe care vrem să-l abordăm astăzi este cel al leadershipului de pe teren, cu mânecile suflecate.