Maria Tătaru, director de marketing la o companie de top din România, la 23 de ani

Un om care face lucrurile să se întâmple

În 2010, când era în clasa XI–a la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Maria Tătaru a auzit de la o fostă colegă de generală că o fundaţie ajunge în liceele din București și-i învaţă pe elevi leadership. I-a plăcut ideea, așa că a scris un mesaj pe site-ul fundaţiei Leaders, rugându-i să vină și la ea în liceu. O zi sau două nu a primit niciun răspuns, așa că și-a pus toţi colegii de clasă să le scrie celor de la fundaţie că vor neapărat ca programul să se întâmple și în Madgearu. Și s-a întâmplat. Leadership Autentic, cum se numea programul, i-a adus Mariei, o liceană la specializarea Turism și Alimentaţie Publică, o ușă spre educaţia non-formală.

Așa că, peste doi ani, când a ajuns studentă la Academia de Studii Economice, la specializarea Comerţ, Maria s-a înscris ca voluntar în organizaţia studenţească Business Organization for Students, unde a participat la training-uri de public speaking, design, project management. A și coordonat două echipe de studenţi voluntari și experienţa asta i-a prins bine în joburile care au urmat.

Independenţă determinare, perseverenţă

Maria și-a câștigat proprii bani de când era în liceu și lucra cu ora ca promoter în magazine pentru diverse produse. Era un job care o ajuta să fie independentă, mai ales că nu-i plăcea să le ceară bani părinţilor.  În liceu a avut și bursă sportivă, fiindcă participa la campionate naţionale de tir sportiv.

În anul II de facultate, s-a angajat la un magazin online de cadouri unde a făcut de toate. Era singurul angajat, în afară de manager, prelua comenzi, făcea facturi, răspundea la e-mail-uri și scria pe reţelele sociale. Facultatea a cam dezamăgit-o fiindcă se aștepta să aibă materii care să o ajute cu adevărat într-o carieră de turism, în schimb era doar câte puţin din fiecare, „puţin marketing, puţin PR. Universitatea a decăzut mult, nu mai e o mândrie să termini la ASE. Nu te pregătește pentru nimic concret, este foarte multă teorie, prea puţine activităţi practice”.

Nu prea cred în destin, cred că ţi-l construiești, destinul e consecinţa a ceea ce faci tu

După un an la magazinul de cadouri, s-a angajat la un hotel din Piaţa Domenii ca ospătar la micul dejun. I-a fost ușor să ia acest job, fiindcă făcuse în liceu practică în restaurante. Ca să ajungă la 6 la serviciu, se trezea la 4 și jumătate dimineaţa, ca să parcurgă drumul zilnic din comuna Tunari, unde locuiește, și până în București. Muncea pe rupte și încerca să găsească un echilibru între job și facultate, mai ales că uneori accepta și ture interminabile în perioada nunţilor, când venea la serviciu vineri dimineaţa și pleca acasă luni, după prânz. „În hotelărie e un principiu”, spune Maria, „știi când vii, dar nu știi când pleci. De-asta am și decis să plec după un an, e un domeniu interesant prin prisma interacțiunii cu oamenii, ajungi să-i cunoști foarte bine, dar e un mediu obositor”.

În 2014, când se pregătea de licenţă, cei de la fundaţia Leaders, cu care păstrase legătura, i-au trimit un e-mail cu un anunţ de selecţie pentru un internship la Autonom Rent a Car. Era o poziţie plătită, de intern în departamentul de marketing. Maria a aplicat știind că nu vrea să lucreze la hotel prea mult timp, dar și pentru că i-ar fi plăcut să lucreze în marketing. A fost selectată după interviu și o perioadă s-a dus la cele două joburi în paralel.

Eforturile nu rămân nerăsplătite

La scurt timp după venirea ei, cea care îi era șefă a plecat, și Maria, la 23 de ani,  a ajuns să conducă departamentul de marketing al companiei cu cea mai mare flotă auto de închiriere, 2 500 de autoturisme.

„Nu prea cred în destin, cred că ţi-l construiești, destinul e consecinţa a ceea ce faci tu. Spre exemplu, nu m-am gândit ca voi ajunge să mă angajez dintr-o legătură cu un curs pe care l-am făcut în liceu. Cred că norocul ţi-l faci. E foarte important să fii determinat și să-ţi dorești să dai ce-i mai bun.”

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor