leadershipul sustenabil este un proces de influență, un angajament de a contribui la problemele sociale, de mediu și economice pentru a crea o lume mai bună.

O conversație despre sustenabilitate în leadership

Rolurile de leadership pe care le avem în diverse echipe au efect și în afara organizațiilor din care facem parte, iar atunci când înțelegem și ne folosim de influența, contextele și resursele pe care le avem la dispoziție pentru a aduce efecte pozitive în mediul înconjurător, la nivel de societate și pe termen lung, putem vorbi de sustenabilitate în leadership. Și nu trebuie să lucrezi într-un domeniu care se ocupă direct cu protecția mediului pentru a avea un impact pozitiv în jurul tău, iar despre asta îți propunem să povestim astăzi, împărtășind cu tine o serie de informații care te pot ajuta să-ți dezvolți stilul de leadership într-un sens sustenabil. 

Organizațiile au nevoie de lideri care să urmărească atât obiectivele și prioritățile interne, cât și o strategie pe termen lung, o serie de idealuri orientate către probleme exterioare, conducând într-un mod care aduce beneficii societății. 

Conform definiției, leadershipul sustenabil este un proces de influență, un angajament de a contribui la problemele sociale, de mediu și economice pentru a crea o lume mai bună. Pentru a putea integra acest comportament în stilul nostru de leadership, am găsit și împărtășim cu tine cele mai interesante și aplicabile principii: 

  1. În leadershipul sustenabil este important să ai un impact și în afara “granițelor”
    Granițele se referă la disciplina profesională, industria în care activezi, sistemul de guvernare, cultura sau geografia în care te afli. Provocările complexe de obicei nu cunosc limitele acestor granițe, iar o perspectivă cât mai diversă te va ajuta să le faci față. Uită-te mereu la ce se întâmplă în exterior, discută cu lideri și organizații din afara “bulei” tale. Pentru a pune în aplicare acest principiu vei avea nevoie de abilități de networking, inteligență emoțională, cât și capacitatea de a-ți adapta stilul de leadership în funcție de context, cultură și stil.
  1. Identifică potențiale riscuri și amenințări
    Care este impactul organizației tale? Ce potențiale riscuri pot apărea ca urmare a dezvoltării activităților pe care le practicați? Uită-te în jurul tău și analizează cu un ochi critic care este impactul / urma pe care o lași. Fie că este vorba de dinamica în care lucrezi (cât de des tu și colegii tăi veniți cu mașina la birou / cum poți face deplasările în interes de job să fie mai prietenoase cu mediul). Orice schimbare de acest fel va produce efecte în timp și poate să atragă după ea și schimbări de mentalitate la nivel de echipă.
  1. Trebuie să fii propriul tău lider
    Ai mai auzit cu siguranță acest “sfat” însă în contextul leadershipului sustenabil este cu atăt mai important. O atitudine orientată către exterior, către impactul pe care îl ai, presupune un nivel ridicat de autocunoaștere și conștientizare a propriului nostru scop, a valorilor, personalității și punctelor noastre forte astfel încât deciziile pe care le luăm să fie cât mai aliniate și cu interiorul și cu exteriorul. Leadershipul sustenabil pleacă de la modul în care te conduci pe tine, iar pentru asta ai nevoie de dezvoltarea unor obiceiuri precum grija față de cine ești și ce-ți dorești, momente de reflecție, meditație și conectare cu ce este în jurul tău. 
  1. Expune-te mai mult situațiilor cu o complexitate ridicată
    Leadershipul sustenabil presupune să petreci timp identificând probleme care de obicei implică mai multe părți interesate, diverse politici, sisteme economice și ecosisteme. Pentru a gestiona aceste situații este nevoie de un grad mare de adaptabilitate întrucât fiecare are nevoie de o abordare diferită. Liderii care reușesc să se adapteze cu ușurință adresând situații complexe prin stilul lor sunt cei care au abilități de colaborare, reușesc să pună față în față toți stakeholderii, să conducă negocieri și să comunice în contexte variate, sunt empatici, deschiși, autentici, știu să asculte și să manifeste grijă și interes față de ceilalți, sunt consistenți și consecvenți în comportamente și demonstrează multă pasiune pentru ceea ce fac.

Ne confruntăm cu foarte multe provocări legate de mediu, economie, societate și ne uităm mereu către liderii politici pentru soluții. Sperăm că această conversație de astăzi să ne ajute pe fiecare dintre noi să devenim conștienți de impactul pe care-l avem și să ne concentrăm să dezvoltăm un stil de leadership sustenabil, atât în organizațiile din care facem parte, cât și ca cetățeni, lideri ai propriilor noastre vieți. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în