Gestionarea orgoliului în leadership este o responsabilitate dublă, atât a liderului cât și a celor din jur. Cel mai important pas în a depăși momentele de vanitate este să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău, și din acest loc să accepți că este un fenomen inevitabil dar controlabil.

Orgoliu în leadership

Mulți dintre noi am crescut cu imaginea liderului autoritar, de neatins, o persoană care nu arată vulnerabilitate și la care ajungi cu greu emoțional pentru că asta înseamnă să fii puternic. Pe măsură ce am explorat leadershipul în profunzime ne dăm seama că această putere de fapt ascunde în spatele ei multă slăbiciune, că perfecțiunea nu este posibilă și că multe dintre elementele care te îndepărtează de liderii din jurul tău sunt de fapt consecințe ale unui orgoliu necontrolat.

Dar vanitatea ne poate lua prin surprindere, poate fi efectul puterii pe care o dobândim odată cu ascensiunea în roluri de leadership și este un subiect la fel de important precum influența sau viziunea unui lider, un subiect necesar de tratat cu cei care urmează să preia astfel de roluri. Pe măsură ce avansăm în ierarhia organizației din care facem parte dobândim mai multă putere. Astfel, oamenii din jurul nostru își vor dori să ne facă pe plac mai mult, să asculte mai atent ceea ce le spunem și să râdă mai mult la glumele noastre. Este ca și cum brusc primim o superputere care ne transformă într-o persoană mult mai interesantă pentru ceilalți, o persoană a cărei părere despre lume te interesează, al cărui timp este mult mai valoros, o persoană care cel mai probabil va avea nevoie de tratament special. Ei bine, când se acționează astfel asupra noastră tot ce reușesc să facă cei din jur este să ne alimenteze ego-ul. David Owen, fost secretar britanic și neurolog și Jonathan Davidson, profesor de psihiatrie și științe comportamentale au descoperit că persoanele care ajung în astfel de roluri pot suferi de o tulburare comportamentală cauzată de puterea cu care sunt investiți de cei din jur și de succesul copleșitor validat mereu din exterior, comportament numit “sindromul hubris”.

Ce putem face pentru a gestiona orgoliul în leadership?

  • Fă o analiză a avantajelor care ți se oferă datorită rolului de leadership pe care îl îndeplinești și păstrează-le doar pe cele care cu adevărat te ajută să-ți faci treaba mai eficient. Astfel vei putea să scapi de avantaje;e pe care le primești doar pentru a-ți promova statutul și puterea.
  • Fii vulnerabil! Vorbește cu oamenii din jurul tău despre lucrurile care te preocupă, despre momentele în care nu merge totul bine, dar și despre succes și cum îl împărtășești cu restul echipei. Dă-ți voie să porți conversații personale cu oamenii din jurul tău.
  • Lucrează cu oameni care nu-ți hrănesc orgoliul, cu cei care văd în spatele funcției și care au încredere și curaj să vorbească deschis despre ce cred.
  • Practică recunoștința. Este cel mai bun antidot al vanității și te ajută să rămâi conectat la lucrurile pe care le ai în jurul tău.

Gestionarea orgoliului în leadership este o responsabilitate dublă, atât a liderului cât și a celor din jur. Cel mai important pas în a depăși momentele de vanitate este să fii bun cu tine și cu cei din jurul tău, și din acest loc să accepți că este un fenomen inevitabil dar controlabil.

Articole similare

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în