Caută
Grit apare atunci când simți pasiune pentru ceea ce faci și rămâi conectat cu acea activitate indiferent de obstacolele care apar.

PASIUNE + PERSEVERENȚĂ

Care este activitatea / visul / scopul pentru care ai lucra indiferent de obstacole? Fără să simți că intervine plictiseala, procrastinarea și lipsa de energie pentru a începe? Atunci când găsești un astfel de scop în care investești pasiune și perseverență, cel mai probabil ți-ai descoperit competența numită grit, iar calea spre succes și rezultate este una sigură.

Termenul grit a fost inventat de către Angela Duckworth, psiholog și cercetător, acest termen fiind definit prin pasiune și perseverență pentru obiective semnificative și pe termen lung.

Grit apare atunci când simți pasiune pentru ceea ce faci și rămâi conectat cu acea activitate indiferent de obstacolele care apar. Pasiunea nu se referă la emoții intense ci la o formă de angajament care nu cunoaște limite, în care poți să lucrezi din greu și pentru care orice eșec este un pas înainte spre obiectivul tău.

Credem că fiecare dintre noi manifestăm această caracteristică în raport cu un anumit aspect al vieții noastre, iar pentru că în perioada asta de vară, cu multe lucruri care ne distrag atenția dar și cu multe incertitudini referitoare la ce va fi, cum va arăta toamna, cum continuă să ni se schimbe viețile, ne este din ce în ce mai greu să rămânem conectați și concentrați. Împărtășim astăzi cu tine cele cinci elemente care caracterizează grit-ul care să te ajute să rămâi alături de obiectivele tale nu doar pentru o săptămână sau o luni ci pentru atâta timp cât este necesar pentru ca ele să devină realitate. Duckworth spune că esența grit-ului este greu de conținut, dar că există cinci caracteristici comune care ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum și când se manifestă acesta:

 1. Curajul
  Curajul nu înseamnă absența fricii, ci faptu că putem ieși învingători din lupta cu ea. Curajul se referă la situații în care îți asumi riscuri atunci când alții nu o fac, când îți urmezi viziunea cu încredere, când spui ceea ce vrei, simți și crezi indiferent de cât de populară este opinia ta. Acolo unde pasiunea și perseverența se întâlnesc, curajul poate să însemne să faci ceea ce trebuie, să mergi mai departe indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
 1. Conștiinciozitate
  Atunci când nu poți lăsa ceva ce ai început, când simți responsabilitatea puternică față de ceea ce ți-ai propus că faci și ceea ce ți-ai asumat, poți spune că ești o persoană conștiincioasă. Această componentă a grit-ului presupune o atenție sporită la ordine, proceduri și procese, iar conform autoarei, această trăsătură de personalitate este cea mai strâns asociată cu grit-ul.

 2. Obiective orientate pe un termen lung
  Există o diferență între o persoană care doar petrece mult timp făcând ceva și o persoană care va avea succes după ce investește mult timp într-o activitate, iar această diferență o reprezintă scopul. Obiectivele pe termen lung te ajută să găsești semnificația de care ai nevoie, să oferi valoare eforturilor tale, cultivând astfel un simț al sustenabilității, rezistenței, grit-ului.
 1. Reziliență
  Într-o călătorie atât de lungă precum cea în care dai dovadă de grit, vei avea momente în care va trebui să te ridici dintr-un eșec, să depășești momente dificile și obstacole. Și aici intervine forța de reziliență, această forță emoțională care se activează în situații limită. Mai multe despre reziliență îți povesteam în acest articol de pe Leaders Newsfeed.
 1. Excelență
  Când suntem gritty nu căutăm neapărat perfecțiunea ci ne străduim să atingem excelența. Care este diferența dintre cele două? Dacă perfecțiunea o raportăm mereu la percepția celorlalți despre ceea ce facem, excelența este doar o atitudine, nu este finită. Excelența este legată de împlinirea scopului, este asociată cu virtutea și îți permite să accepți și eșecul și vulnerabilitatea în calea ta spre îmbunătățire.

Nu ne întâlnim frecvent cu situații în care să dăm dovadă de grit, dar, cum spuneam, cu siguranță în diverse contexte am manifestat un grad mai mic sau mai mare de pasiune și perseverență. Dacă ești curios de nivelul tău de grit, gândește-te la niște situații concrete și completează acest scurt chestionar realizat pe site-ul Angelei Duckworth, s-ar putea să fii surprins.

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Foto de Greg Rosenke, Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.