Grit apare atunci când simți pasiune pentru ceea ce faci și rămâi conectat cu acea activitate indiferent de obstacolele care apar.

PASIUNE + PERSEVERENȚĂ

Care este activitatea / visul / scopul pentru care ai lucra indiferent de obstacole? Fără să simți că intervine plictiseala, procrastinarea și lipsa de energie pentru a începe? Atunci când găsești un astfel de scop în care investești pasiune și perseverență, cel mai probabil ți-ai descoperit competența numită grit, iar calea spre succes și rezultate este una sigură.

Termenul grit a fost inventat de către Angela Duckworth, psiholog și cercetător, acest termen fiind definit prin pasiune și perseverență pentru obiective semnificative și pe termen lung.

Grit apare atunci când simți pasiune pentru ceea ce faci și rămâi conectat cu acea activitate indiferent de obstacolele care apar. Pasiunea nu se referă la emoții intense ci la o formă de angajament care nu cunoaște limite, în care poți să lucrezi din greu și pentru care orice eșec este un pas înainte spre obiectivul tău.

Credem că fiecare dintre noi manifestăm această caracteristică în raport cu un anumit aspect al vieții noastre, iar pentru că în perioada asta de vară, cu multe lucruri care ne distrag atenția dar și cu multe incertitudini referitoare la ce va fi, cum va arăta toamna, cum continuă să ni se schimbe viețile, ne este din ce în ce mai greu să rămânem conectați și concentrați. Împărtășim astăzi cu tine cele cinci elemente care caracterizează grit-ul care să te ajute să rămâi alături de obiectivele tale nu doar pentru o săptămână sau o luni ci pentru atâta timp cât este necesar pentru ca ele să devină realitate. Duckworth spune că esența grit-ului este greu de conținut, dar că există cinci caracteristici comune care ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum și când se manifestă acesta:

 1. Curajul
  Curajul nu înseamnă absența fricii, ci faptu că putem ieși învingători din lupta cu ea. Curajul se referă la situații în care îți asumi riscuri atunci când alții nu o fac, când îți urmezi viziunea cu încredere, când spui ceea ce vrei, simți și crezi indiferent de cât de populară este opinia ta. Acolo unde pasiunea și perseverența se întâlnesc, curajul poate să însemne să faci ceea ce trebuie, să mergi mai departe indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
 1. Conștiinciozitate
  Atunci când nu poți lăsa ceva ce ai început, când simți responsabilitatea puternică față de ceea ce ți-ai propus că faci și ceea ce ți-ai asumat, poți spune că ești o persoană conștiincioasă. Această componentă a grit-ului presupune o atenție sporită la ordine, proceduri și procese, iar conform autoarei, această trăsătură de personalitate este cea mai strâns asociată cu grit-ul.

 2. Obiective orientate pe un termen lung
  Există o diferență între o persoană care doar petrece mult timp făcând ceva și o persoană care va avea succes după ce investește mult timp într-o activitate, iar această diferență o reprezintă scopul. Obiectivele pe termen lung te ajută să găsești semnificația de care ai nevoie, să oferi valoare eforturilor tale, cultivând astfel un simț al sustenabilității, rezistenței, grit-ului.
 1. Reziliență
  Într-o călătorie atât de lungă precum cea în care dai dovadă de grit, vei avea momente în care va trebui să te ridici dintr-un eșec, să depășești momente dificile și obstacole. Și aici intervine forța de reziliență, această forță emoțională care se activează în situații limită. Mai multe despre reziliență îți povesteam în acest articol de pe Leaders Newsfeed.
 1. Excelență
  Când suntem gritty nu căutăm neapărat perfecțiunea ci ne străduim să atingem excelența. Care este diferența dintre cele două? Dacă perfecțiunea o raportăm mereu la percepția celorlalți despre ceea ce facem, excelența este doar o atitudine, nu este finită. Excelența este legată de împlinirea scopului, este asociată cu virtutea și îți permite să accepți și eșecul și vulnerabilitatea în calea ta spre îmbunătățire.

Nu ne întâlnim frecvent cu situații în care să dăm dovadă de grit, dar, cum spuneam, cu siguranță în diverse contexte am manifestat un grad mai mic sau mai mare de pasiune și perseverență. Dacă ești curios de nivelul tău de grit, gândește-te la niște situații concrete și completează acest scurt chestionar realizat pe site-ul Angelei Duckworth, s-ar putea să fii surprins.

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Foto de Greg Rosenke, Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.