Dacă în exercițiile noastre de leadership experiențial cu impact real – precum realizarea și susținerea unei piese de teatru în fața a 200 de copii – lucrăm cu 25 de oameni care au 24 de ore să rezolve o situație, în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare provocarea este la nivel national: 20 de milioane de oameni implicați, într-un interval relativ nedefinit de timp.
Asemenea simulărilor de leadership, și în procesul electoral apar emoții si reactii intense: negare, confuzie, furie, conflict. Pe lângă antrenarea leadership-ului de echipă, un astfel de context solicită intens și self-leadership-ul: gestionarea teatrului interior – emoțiile, gândurile și comportamentele.
Acum, îți propunem 3 teme de autoreflecție, înainte și după vot:
1. Ce trezește în mine ceea ce se întâmplă?
Frica? Furie? Nemulțumire? Anxietate? Evitare? Victimizare? Judecată? Fiecare emoție este un mesager al stărilor tale interioare:
- Frica îți spune că te simți amenințat – ce este cu adevărat în pericol?
- Furia semnalează că ți-au fost depășite granițele – care sunt aceste limite?
Mulțumește acestor emoții pentru că au apărut; ele te invită să privești mai adânc în interiorul tău. Provocarea scoate la suprafață teme personale importante – priorități, valori, responsabilități. Este un moment potrivit să reflectezi: cine sunt eu, ce contează pentru mine, unde aparțin?
2. Ce am de învățat din această provocare? Despre mine, despre ceilalți.
Poate nu te-ai interesat nici măcar cu o zi înainte de alegeri și ai pus ștampila de vot pe un candidat inexistent… data viitoare sigur vei face research-ul mai stăruitor.
Poate nu ai vrut să înveți istoria la școală, că ți s-a părut plictisitoare, dar acum nu ai suficient timp să studiezi și nici nu știi din ce surse să cauți informație… sigur vei acorda mai multă atenție acestui subiect, citind din surse documentate.
Poate ai spus că „pe mine nu mă interesează politica” și acum te simți copleșit de-a dreptul de ce se întâmplă…sigur vei fi ceva mai informat.
Poate nu ai verificat contextul înainte de a reacționa la informații incomplete, cum ar fi video-uri scoase din context, care pot crea confuzie sau furie inutilă.
Poate te aștepți ca salvarea să vină doar din alegerea președintelui și a unui partid care să te reprezinte… votul face parte din responsabilitatea ta de cetățean într-o democrație, dar mai este în responsabilitatea ta și să fii un adult asumat, găsind singur soluțiile de salvare și creștere pentru tine și pentru cei care nu pot să-și asume, forțând constant o schimbare și o evoluție de tip bottom-up.
O lecție certă ar fi să nu lași să treacă o astfel de provocare fără sa iei o concluzie sau o morală. Care sunt concluziile tale de pana acum?
3. Ce pot face pentru a lua decizii mai sănătoase?
Nu lua o decizie dacă simți emoții care te destabilizează. Frica, furia sau anxietatea pot distorsiona percepția realității, amplificând riscurile sau minimizând soluțiile. Înainte de a acționa:
- Dacă simți furie, încearcă să alergi, să desenezi sau să faci o activitate creativă.
- Dacă simți frică, respiră adânc și privește natura.
Acceptă emoția, observ-o, înțelege-o. Nu o reprima, dar nici nu-i permite să te conducă. După ce găsești echilibrul interior, vei putea lua o decizie care să fie potrivită atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Informată, desigur!
Alegerile – fie că sunt politice sau personale – sunt momente de creștere. Transformă această provocare într-o oportunitate de reflecție, învățare și asumare. Acționează dintr-un loc de echilibru și claritate.