Caută

Provocarea, ca metodă de creștere: 3 teme de autoreflecție înainte și după vot

Dacă în exercițiile noastre de leadership experiențial cu impact real – precum realizarea și susținerea unei piese de teatru în fața a 200 de copii – lucrăm cu 25 de oameni care au 24 de ore să rezolve o situație, în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare provocarea este la nivel national: 20 de milioane de oameni implicați, într-un interval relativ nedefinit de timp.

Asemenea simulărilor de leadership, și în procesul electoral apar emoții si reactii intense: negare, confuzie, furie, conflict. Pe lângă antrenarea leadership-ului de echipă, un astfel de context solicită intens și self-leadership-ul: gestionarea teatrului interior – emoțiile, gândurile și comportamentele.

Acum, îți propunem 3 teme de autoreflecție, înainte și după vot:

1. Ce trezește în mine ceea ce se întâmplă?

Frica? Furie? Nemulțumire? Anxietate? Evitare? Victimizare? Judecată? Fiecare emoție este un mesager al stărilor tale interioare:

  • Frica îți spune că te simți amenințat – ce este cu adevărat în pericol?
  • Furia semnalează că ți-au fost depășite granițele – care sunt aceste limite?

Mulțumește acestor emoții pentru că au apărut; ele te invită să privești mai adânc în interiorul tău. Provocarea scoate la suprafață teme personale importante – priorități, valori, responsabilități. Este un moment potrivit să reflectezi: cine sunt eu, ce contează pentru mine, unde aparțin?

2. Ce am de învățat din această provocare? Despre mine, despre ceilalți.

Poate nu te-ai interesat nici măcar cu o zi înainte de alegeri și ai pus ștampila de vot pe un candidat inexistent… data viitoare sigur vei face research-ul mai stăruitor.

Poate nu ai vrut să înveți istoria la școală, că ți s-a părut plictisitoare, dar acum nu ai suficient timp să studiezi și nici nu știi din ce surse să cauți informație… sigur vei acorda mai multă atenție acestui subiect, citind din surse documentate.

Poate ai spus că „pe mine nu mă interesează politica” și acum te simți copleșit de-a dreptul de ce se întâmplă…sigur vei fi ceva mai informat.

Poate nu ai verificat contextul înainte de a reacționa la informații incomplete, cum ar fi video-uri scoase din context, care pot crea confuzie sau furie inutilă.

Poate te aștepți ca salvarea să vină doar din alegerea președintelui și a unui partid care să te reprezinte… votul face parte din responsabilitatea ta de cetățean într-o democrație, dar mai este în responsabilitatea ta și să fii un adult asumat, găsind singur soluțiile de salvare și creștere pentru tine și pentru cei care nu pot să-și asume, forțând constant o schimbare și o evoluție de tip bottom-up.

O lecție certă ar fi să nu lași să treacă o astfel de provocare fără sa iei o concluzie sau o morală. Care sunt concluziile tale de pana acum?

3. Ce pot face pentru a lua decizii mai sănătoase?

Nu lua o decizie dacă simți emoții care te destabilizează. Frica, furia sau anxietatea pot distorsiona percepția realității, amplificând riscurile sau minimizând soluțiile. Înainte de a acționa:

  • Dacă simți furie, încearcă să alergi, să desenezi sau să faci o activitate creativă.
  • Dacă simți frică, respiră adânc și privește natura.

Acceptă emoția, observ-o, înțelege-o. Nu o reprima, dar nici nu-i permite să te conducă. După ce găsești echilibrul interior, vei putea lua o decizie care să fie potrivită atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Informată, desigur!

Alegerile – fie că sunt politice sau personale – sunt momente de creștere. Transformă această provocare într-o oportunitate de reflecție, învățare și asumare. Acționează dintr-un loc de echilibru și claritate.

Articole similare

Cum țin pasul?

Momentul prezent în care ne aflăm este poate perioada din istoria umanității în care trebuie să fim cei mai agili din punct de vedere profesional. O carieră stabilă cu pași

2025: Viitorul este aici

Am început anul de doar câteva zile și vedem cum transformările la nivel global au o viteză cu care ținem pasul cu greu. După ultimii ani în care parcă cu

CO-MU-NI-TA-TE

În urmă cu câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu studenții din domeniile STEM, am purtat o conversație despre comunități și rolul lor în organizații și societate.Participanții, deși aveau background-uri

Human-centric leadership

Fiecare dintre noi am întâlnit pe parcursul vieții noastre profesionale anumiți lideri care ne-au schimbat profund. Fie că ne-au influențat prin modul în care gândesc, acționează și își conduc compania,

Schimbările de carieră nu au vârstă

Viața profesională se află într-o continuă dinamică. Paradigma cu care am crescut mulți dintre noi “vei termina studiile pe care mai apoi le vei fructifica într-un job / carieră”, nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Email(Required)
This field is hidden when viewing the form
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa office@leaders.ro cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa office@leaders.ro pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.