Relația cu eșecul

“Nu trebuia să spui/faci asta!” îți repeți de fiecare dată când nu ești mulțumit de modul în care ai performat într-o situație. Totul pleacă discrepanțele dintre realitate și modul în care te percepi tu pe tine și personalitatea ta, iar conform teoriei psihologului Carl Rogers personalitatea noastră este compusă din Sinele Real și Sinele Ideal.

Sinele Ideal este o versiune idealizată a ta creată din ceea ce ai învățat din experiențele tale de viață, din cerințele societății și mai ales din ceea ce admiri la oamenii din jurul tău pe care îi iei drept reper. Aceste modele îți devin astfel termen de comparație de cele mai multe ori fără să-ți dai seama și ajung să-ți influențeze relația pe care o ai cu multe elemente din viața ta. Inevitabil, în acest context, Sinele Real va ajunge în situații în care se va afla destul de departe de imaginea idealizată iar această discrepanță poartă pentru noi toți un singur nume: eșec.

Mecanismul prin care ajungem să percepem greșelile din viața noastră se bazează pe overthinking, multitudinea degânduri pe care le avem și filtrele prin care traducem discrepanțele dintre real și ideal. Zilnic folosești aproximativ șaisprezece mii de cuvinte, imaginează-ți doar câte alte cuvinte nu trec bariera gândurilor și rămân acolo pentru lumea exterioară, dar pentru noi sunt o realitate destul de zgomotoasă: de cele mai multe ori aceste gânduri nu se rezumă la fapte ci sunt evaluări și judecăți toate influențate de emoții, care pot avea conotații pozitive sau negative.

Cum ieși din această buclă și cum ajungi să ai o relație mai bună cu sinele real și implicit cu greșelile din viața de zi cu zi? Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să schimbi modul în care percepi aceste gânduri puternice. Spre exemplu, simpla schimbare a etichetelor pe care ni le punem (din gânduri în emoții) poate să facă diferența: în loc să-ți spui “nu sunt suficient de bun” ai putea să-ți spui “simt că nu sunt suficient de bun” sau “mintea mea rumegă un gând că nu sunt suficient de bun”. În acest fel Sinele Real nu se va mai simți vinovat de fiecare dată că nu reușește să se afle mereu la înălțimea standardelor Sinelui Ideal, iar greșelile și vina vor deveni o parte firească din viața noastră.

Acest tip de abordare a realității deschide o lume nouă în care avem nevoie să ne dezvoltăm agilitatea emoțională pentru a gestiona gândurile și emoțiile, iar în context de leadership, situația capătă o altă dimensiune: liderii eficienți, autentici, vor fi întotdeauna cei care nu încearcă să-și reducă la tăcere gândurile și care vor fi conștienți de faptul că va exista mereu o diferență între ideal și realitate, diferență pe care nu o pot controla.

Ceea ce putem însă controla este modul în care ne raportăm la gânduri și emoții, într-o manieră conștientă, valoroasă și productivă dându-ne voie să trăim în prezent, oricum ar fi el.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta.