Search

Sănătatea vine în caravană

“De-aici pornește totul. De la educație și de la starea de a face ceva”, crede cu tărie Mihai Ranete. De-aici a pornit și ideea lui de a trece la fapte și a face lucruri care să conteze pentru oameni, în domeniul în care se pregătește și de care e pasionat: sănătatea.

În anul 2014, pe când era medic rezident radiolog la Institutul Clinic Fundeni, Mihai a pus bazele unui proiect prin care o echipă medicală să ajungă periodic în sate sărace unde accesul la servicii de sănătate este greoi. Așa a apărut Asociația Caravana cu Medici. Ideea îi încolțise în minte încă din anul 2012, pe când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București și voluntar într-un program similar, „Împreună pentru sănătatea rurală”, al organizației studențești în care era implicat.

Simulare de business, 2015. Participanții în programul LEADERS pentru tineri manageri și antreprenori a trebuit să producă și să vândă clătite în târgul săptămânal din Pietrari, jud. Valcea.

Mult din ce învață în facultate un student la Medicină este arid, își amintește Mihai, ai foarte multe informații de acumulat, ești pus să înveți multe lucruri, iar când ajungi în practică la spital, în funcție de norocul pe care-l ai, poți să vezi sau nu lucruri. „Intri într-o rutină care te doboară, una este să mergi tu să faci ceva, să vezi că funcționează, atunci te simți cu adevărat bine”, spune medicul. Este vital să-ți găsești oportunități de a învăța meserie în spital sau în programe practice.

Caravana cu Medici nu înseamnă doar educație pentru sănătate pentru oamenii din mediul rural, ci un sprijin concret pentru fiecare dintre cei consultați de a afla de ce nu se simt bine, ce boli ar putea avea, ce investigații suplimentare pot face, astfel încât oamenii să rămână după vizita medicilor cu niște răspunsuri, nu doar cu sfaturi. „Ţinta noastră e ca omul care pleacă de la noi să plece cu ceva concret. Nu ne ducem acolo să operăm oameni, sunt unele chestii de bază pe care le putem urmări. Dar, e important ca pacienții să rămână cu niște răspunsuri după întâlnirea cu noi”.

Tinerii medici ajung vineri seara în comunități, iar sâmbăta încep munca. Oamenii primesc rezultatele analizelor, pe care un medic le interpretează, li se face un examen clinic sau ecografii. În anul 2015, de exemplu, medicii din Caravană au consultat 1.000 de adulți și copii. Iar numărul lor crește de la an la an, efortul de a găsi parteneri și finanțatori crescând proporțional.
Într-un week-end, ajung să consulte 250 de copii și adulți, în zonele pe care le țintesc: „Ajungem în sate cu probleme în mediul rural, nu neapărat unde nu au medic de familie, fiindcă pe hârtie sunt medici. Dar nu ajung acolo”, spune Mihai. Caravana este și un barometru al problemelor de sănătate din zonele defavorizate. Medicii au descoperit că mulți dintre cei consultați au hepatită B și C. A contat că au aflat asta, spune Mihai, fiindcă oamenii au înțeles că dacă nu se tratează, hepatita se poate transforma în ciroză, cu șanse mult mai mici de vindecare.

Pentru că a fost mereu conștient că un astfel de demers are nevoie de un management eficient al resurselor umane, în anul 2015 Mihai Ranete a participat la unul dintre programele LEADERS pentru tineri antreprenori și manageri cu vârste până în 35 de ani. A fost o experiență de o săptămână în timpul căreia a învățat multe despre cum să construiască dinamica echipei, să ia calm decizii și să se bazeze pe ceea ce fac oamenii săi. Pentru că, într-un astfel de proiect care crește și aduce atât de mult bine, organizarea și viziunea sunt la fel de importante ca actul medical. Drept recunoaștere a impactului și importanței, Caravana cu Medici a primit premiul I la secțiunea Sănătate din cadrul Galei Societății Civile, ediția 2017.

Articole similare