Schimbare de comportament / Schimbare de identitate

Ți s-a întâmplat să călătorești într-o țară străină sau să fii mereu înconjurat de oameni din diferite culturi și să observi cum propria personalitate se modifică în funcție de limba în care vorbești? Nu ne referim doar la cei care sunt foarte fluenți într-o limbă străină ci la orice interacțiune mai lungă care presupune folosirea altei limbi față de cea nativă.

Dacă da, atunci te numeri printre cei care pot confirma teorie conform căreia schimbarea de comportamente poate duce către o schimbare de identitate. Dar ce ar fi dacă ne-am uita dintr-un sens diferit la această relație? Dacă atunci când ne propunem să facem o schimbare în rutina și comportamentul nostru am începe de la propria identitate?

Un studiu realizat în anul 2006 de către Nairan Ramírez-Esparza, profesor asistent de psihologie socială la Universitatea din Connecticut și colegii săi, s-a bazat pe realizarea testului de personalitate “Big Five” de către cetățeni care vorbeau atât limba engleză, cât și limba spaniolă. Dimensiunile testului de personalitate “Big Five” sunt extraversiune, agreabilitate, deschidere către experiențe noi, conștiinciozitate și stabilitate emoțională. Studiul a demonstrat că subiecții au obținut un nivel mai ridicat de extraversiune, agreabilitate și conștiinciozitate atunci când au completat versiunea testului în limba engleză. Autorii studiului au confirmat faptul că acest rezultat este posibil influențat de cultura SUA o cultura individualista care prețuiește asertivitatea, realizarea și astfel aceste tendințe comportamentale au fost influențate de limba în care a fost realizat testul. Studiul este cu atât mai important cu cât autorii au solicitat subiecților să realizeze o descriere a personalității lor în limba spaniolă, iar în timp ce scriau vorbeau despre lucruri diferite față de rezultatele din “Big 5”  pe care le-au marcat ca fiind importante pentru ei. Astfel, s-a remarcat faptul că schimbarea limbajului determină o schimbare de personalitate și o concentrare diferită a valorilor și priorităților.

Cum poți integra activ această descoperire în viața ta? Poți să te gândești la comportamentele pe care vrei să le schimbi: fie că este vorba de a evolua, de a-ți dezvolta un nou set de abilități, de a urmări un parcurs de carieră, poți alege să începi cu o schimbare de personalitate / identitate. Gândește-te cine este, cum arată, ce preferințe are, ce comportamente frecvente manifestă viitorul “tu” și începe de aici. Aliniază cel puțin trei dintre elementele identității tale: cine ești și în ce crezi / ce obiective și viziune ai / cum ești perceput de ceilalți, și mergi astfel către schimbarea pe care ți-o dorești.

Cine știe, poate fi la fel de simplu ca o conversație într-o limbă străină!

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi.