Caută

2021 – RETROSPECTIVĂ

În mai puțin de 10 zile 2021 se va termina! Ce an! Probabil că mulți l-am trăit poate și mai intens decât primul an de pandemie și am ajuns acum, la final, destul de obosiți mental și emoțional.

Ce s-a întâmplat în lume? 2021 părea să fie anul în care scăpăm de pandemie, am început cu speranța promisă de vaccinurile care urmau să ne ofere protecția necesară reluării unei vieți normale, am urmărit de la distanță alegerile din SUA, procese importante, fenomene meteo extreme și valuri noi care au schimbat cursul pandemiei și al așteptărilor noastre.

Cei mai mulți dintre noi am continuat să lucrăm de la distanță, echipele noastre s-au adaptat și mai bine într-o dinamică online. Când a venit vara, am ieșit timid din carapace, am experimentat și ce înseamnă un mod de lucru hibrid și ne-a fost greu să estimăm cum va fi în continuare.

Deși am fost în continuare la distanță, am simțit cât de mult suntem de fapt conectați unii cu ceilalți. Am simțit cum deciziile noastre mici pot influența ce se întâmplă până foarte departe, acțiunile noastre, oricare ar fi ele, au un impact asupra întregii lumi.

Noi ne-am întâlnit în inbox-ul tău timp de 46 de săptămâni. Am dezbătut subiecte legate de cum funcționează echipele în noua dinamică, despre leadershipul pe zoom, stiluri în care muncim, motivație, comunicare și chiar pensionare. A fost un an lung, care a avut și părți bune, iar optimismul nostru ne spune că în 2022 o să putem să ne bucurăm de eforturile și de tot ce am sădit anul acesta.

Hai să vedem cum a arătat călătoria noastră în subiecte, teme și idei pe care le-am dezbătut împreună în Newsletter-ul Leaders.

Dezmorțeala

Am plecat la drum cu speranță dar și cu greul specific oricărui început, așa că am făcut un plan despre cum să ne fie mai ușoare începuturile și l-am împărtășit cu tine, iar planul arăta cam așa:

Pune ideea pe hârtie: într-o agendă, pe tabletă sau într-un document digital, alege metoda care simți că ți se potrivește cel mai bine și pur și simplu scrie.Stabilește-ți un plan: acum că ai știi CUM arată ideea ta poți să te gândești care sunt pașii prin care poți ajunge la ea. Te încurajăm să mergi către acțiuni cât mai mici, pe care le poți realiza zilnic, poate chiar începând de astăzi.Nu căuta momentul cel mai potrivit: Amânăm decizii importante, idei și proiecte de foarte multe ori sub pretextul “nu este timpul / sezonul / anotimpul potrivit”Nu te angaja într-o bătălie spre perfecțiune: suntem siguri că un început nou poate să însemne și o așteptare de perfecțiune. Mai ales că viziunea unui proiect, a unei idei, a unui plan nou de viitor poate să fie atractivă tocmai pentru rezultat și nu neapărat pentru procesul de a ajunge acolo.Caută-ți și alege-ți susținătorii: Știi deja că suntem influențați și căpătăm din valorile și personalitatea celor cu care petrecem cel mai des timpul.

Stiluri de lucru

Ne-am uitat în jurul nostru și am văzut cât de mulți aleg să intre în lumea freelancingului. Pandemia și lucratul de acasă ne-a deschis o ușă nouă, iar pentru cei care au ales să facă asta, am împărtășit trei idei despre care s-ar putea să n-ai habar atunci când decizi să devii freelancer, dar care vor conta foarte mult în noul tău stil de lucru. 

Modul în care comunici cu clienții tăi: o comunicare deschisă, clară, cu detalii privind deadline-uri și tipurile de servicii oferite;Deschiderea către feedback: pentru că totul se mișcă foarte rapid în freelancing este foarte posibil să primești un brief care să se modifice pe parcurs. Astfel, un diferențiator important va fi capacitatea ta de a înțelege și integra feedback-ul clienților tăi. Anumite platforme de freelancing îți vor oferi această sugestie de diferențiere în momentul în care vei crea pachete cu prețuri;Menținerea serviciilor competitive și inovatoare: pe cât de simplu este să-ți găsești o nișă pe care să activezi, pe atât de mulți alții ca tine au făcut deja pasul și îl vor mai face în viitor. Gândește-te care este acel element unic pe care-l oferi prin serviciul tău? Poate să fie în legătură cu modul în care gestionezi relația cu partenerii, rapiditatea în realizarea task-urilor sau poate chiar un mod unic de a le rezolva.

Iubire și leadership

Anul 2021 ne-a cam dat peste cap emoțiile și am trăit destul de intens totul. Asta ne-a făcut să ne întrebăm dacă oare poate exista iubirea în leadership și ce formă poate să capete acest sentiment în viețile noastre profesionale. Întrebarea de la care am pronit subiectul a fost dacă putem să creăm o cultură a leadershipului, să oferim iubire în relațiile profesionale și echipelor noastre. În căutarea unor prime răspunsuri ne oprim la o primă cercetare Gallup care demonstrează că oamenii cu care lucrăm și modul în care interacționăm cu aceștia este mai important pentru satisfacția muncii decât în sine jobul pe care îl avem. Cercetarea este completată foarte bine și de probabil unul dintre studiile făcute pe cea mai mare perioadă de timp, 80 de ani cercetătorii Harvard au analizat viețile a 268 de studenți la acea vreme, oameni pe care i-au urmărit, pe unii dintre ei, până la finalul vieții lor. Concluzia a fost simplă: secretul pentru o viață fericită, inclusiv pentru o viață mai sănătoasă și fizic și psihic, îl reprezintă calitatea relațiilor pe care le avem cu cei din jur. Cum se traduce asta la locul de muncă? O echipă / organizație în care relațiile personale se bazează pe încredere, sprijin reciproc, comunicare, își va alinia mult mai bine comportamentele cu obiectivele companie, va coopera și se va gândi în mod activ la modalități de a crește, împreună.

Cum a fost cu școlile?

În 2021 a fost foarte greu să estimezi dacă, cum și când se țin cursurile în școli. Am trecut din online în offline, hibrid, s-au închis și redeschis apoi pe rând în funcție de incidența și numărul de cazuri din fiecare oraș, din fiecare școală. Acest imprevizibil ne-a determinat să ne uităm un pic la ce a însemnat sistemul de învățare online și să extragem câteva dintre cele mai bune părți ale sale.

Elevi, studenți și traineri de oriunde:  În format onine am descoperit cum problemele legate de transport, logistică, prezență fizică în programele noastre au dispărut, lucru care a rezultat într-o prezență neașteptată – elevii se conectau de acasă și erau cu atât mai bucuroși să descopere colegi noi din localități diferite și să interacționeze astfel datorită tehnologiei;Interacțiuni programate care accelerează cunoașterea și conectarea: dacă la clasă elevii sunt uneori împărțiți în grupe, echipe, perechi, pe anumite activități pe care urmează să le desfășoare împreună, această împărțire este un element consumator de timp și asta o poate recunoaște orice profesor sau trainer care de multe ori renunțau la idee tocmai pentru că era dificil logistic – nu aveai suficient spațiu, mutarea elevilor dura prea mult, aveai nevoie de mai multe săli uneori pentru ca echipele să poată lucra în liniște și să nu se deranjeze unii pe ceilalți. Am descoperit că online acest lucru este posibil prin funcții foarte simple precum Breakout Rooms de la Zoom – cu ajutorul unui singur click o grupă putea fi împărțită fie aleator, fie pe organizat de către trainer.Ușurința cu care poți accesa resurse: în formatul tradițional materialele de curs la care aveai acces în timpul cursului depindeau foarte mult de cât și cum le pregăteai: un suport de curs scris, o serie de slide-uri cu informații, conținut video și audio și speranța că proiectorul, boxele, internetul vor ține cu tine.

Am setat intenții

Aveam multe nerezolvate din 2020, așa că anul trecut ne-am preocupat de viitor. Și noi ne-am preocupat ca ție să-ți fie ușor să distingi între obiective și intenții și să ai un sprijin în acest proces. Obiectivele și intențiile au efecte comune, dar se și deosebesc destul de clar unele față de celelalte. Să începem cu asemănările, în primul rând ambele ne ajută să ajungem la un rezultat dorit, sunt legat de o dorință a noastră. Stabilirea obiectivelor este o practică pe care o abordăm foarte rapid și ușor în viața noastră deoarece este modalitatea cea mai simplă prin care ne putem îndeplini task-urile. Deși o listă de to do ne poate motiva suficient la începutul unei zile/săptămâni, tot aceste obiective pot să ne trezească un sentiment de neliniște – dacă nu avem o mentalitate potrivită s-ar putea să pună chiar presiune, iar neîndeplinirea unora dintre ele să ne distragă cu totul de la drumul pe care ni-l propusesem.

Pe de altă parte, intențiile sunt ușor diferite. Atunci când ne stabilim o intenție începem să o aplicăm din momentul prezent, să ne concentrăm pe cum vrem să fim astfel încât acea intenție să fie reală, indiferent de rezultate. Principala diferență între obiective și intenții este perioada în care își produc efectele: intenția acționează în prezent, în timp ce obiectivele produc rezultate în viitor. Și știi unde este magia? Atunci când le folosești pe ambele, obiectivele și intențiile pot să-ți ofere o superputere de care nu erai conștient.

Altă relație…cu tehnologia

Oamenii din viața noastră au fost în continuare în spatele ecranelor. Și am povestit despre legătura puternică pe care o avem cu telefonul mobil, cel care ne însoțește de dimineață până seară în toate activitățile noastre. Conform studiilor realizate de companiile de analiză ale aplicațiilor mobile, în anul 2020 oamenii au petrecut în medie aproximativ 4 ore și 18 minute pe telefoanele mobile, o creștere de aproximativ 20% față de anul precedent, fapt care se traduce într-un echivalent de 45 de minute suplimentare pe zi. Oare cum o să arate aceste cifre în 2021?

Delegare

Am descoperit cât de greu este să conduci o echipă online și cât de ușor este să cazi în capcana micromanagementului și să nu mai delegi către colegii tăi. Ne-am gândit că dacă și tu treci prin aceeași experiență, atunci merită să împărtășim cu tine cum poți face asta mai ușor.

Explică “de ce-ul” proiectului, task-ului sau obiectivului pe care îl delegi –  Acest pas este foarte important deoarece aici se poate realiza o conexiune între persoana / persoanele către care vei delega și obiectivul în sine.Construiește o bază solidă – Procesul de delegare este foarte similar cu un proces de învățare. Mai ales dacă persoana / persoanele către care te adresezi nu au mai avut experiențe / proiecte similare. Din acest motiv, rolul tău este să construiești împreună cu ei o bază solidă, un plan despre cum va fi realizat acel obiectiv.Asigură-te că au la îndemână toate resursele necesare –Faceți împreună un plan în care să expuneți toate resursele necesare îndeplinirii task-ului / proiectului. Resurse pe care le pot găsi atât la tine, cât și în exterior, în cadrul organizației.Definește cum arată succesul – Stabiliți împreună care sunt indicatorii de succes pe care îi veți urmări, cum veți măsura progresul și care este termenul limită al proiectului.

A spus cineva pensionare?

Da, a fost un subiect despre care am tot auzit în jurul nostru. Financial Independence Retire Early este noul stil de viață căutat de tot mai mulți, un concept apărut pentru prima dată în 1992 în cartea Your Money or Your Life scrisă de Vicki Robin și Joe Dominguez care au provocat ideea de a echilibra cheltuielile cu timpul petrecut la locul de muncă, în favoarea orelor petrecute “pentru tine”. Cum faci asta? Îți defininești o idee despre cum va arăta pensionarea. Trebuie să răspundem la niște întrebări de bază, începând de când, cum și de ce ne dorim independența financiară. Ții cheltuielile sub control, aloci un buget și indiferent de câți bani produci într-o lună încadrează-te doar în bugetul propus. Îți crești veniturile,  ideal ar fi un venit pasiv, însă dacă timpul nu este o problemă poți să-ți completezi cariera cu un job de freelancer.

Cariere în pandemie

Am trecut de la pensionare la idei despre cum arată un proces de căutare a unui job sau de definire a unei cariere în 2021. Cel mai important pas de aici? Inventarul skill-urilor!  Fă-ți o listă de skill-uri pe care apoi să o compari cu joburile din piață unde ai descoperit o potrivire cu interesele tale și o direcție promițătoare a pieței. În paralel, începe o listă și cu skill-urile noi pe care ți-ai dori să le dobândești / perfecționezi. 2021 a fost un an al upskilling-ului și cu siguranță vor mai apărea transformări. Ceea de am învățat cu toții este că nu mai vorbim de cariere pe care să le avem pe tot parcursul vieții ci de o continuă schimbare și recalificare prin care vom reuși să ținem pasul cu piața muncii.

Inovația și relația

De ce reacționăm diferit la inovație? De ce unii urmăresc cu sufletul la gură fiecare lansare a câte unui nou produs de tehnologie, iar alții încă păstrează cu nostalgie primele gadget-uri? Ne-am uitat l la teoria difuzării inovației, una dintre cele mai vechi teorii ale științelor sociale dezvoltată de E.M. Rogers în 1962 cu scopul de a explica cum se poate răspândi o idee sau un produs nou în rândul populației. Rezultatul acestei teorii este faptul că există moduri diferite în care adoptăm noutatea în viața noastră (a adopta însemnând să manifestăm un comportament diferit – să cumpărăm un produs nou, să adăugăm un comportament nou în viața noastră.

Cercetătorii au descoperit că există o diferență între cei care adoptă inovațiile încă de la început și cei care abia ulterior vor fi interesați de noutate, iar de aici reies cele cinci profiluri de inovatori, early adopters, early majority, late majority și laggards.

Languishing – sentimentul predominant în 2021

Languishing este tradus în română ca a lâncezi, conform DEX-ului este o stare de slăbiciune sau de moleșeală, a nu avea chef să faci nimic, a te complace în inactivitate, a stagna. L-am simțit mulți dintre noi în 2021. Termenul languishing a fost inventat de sociologul Corey Keys care a descoperit un număr tot mai mare de persoane care nu erau nici în depresie, dar nici nu progresau. În primăvara anului 2020 emoția momentului era diferită pe care atunci când am conștientizat-o și am verbalizat-o ne-a fost mai ușor să parcurgem acea perioadă: Grief, tradusă în limba română ca întristare sau chiar o stare de doliu.

First principles

Am descoperit și am împărtășit cu tine un nou mod prin care să te uiți la problemele din viața ta altfel. Să le împarți în secțiuni și să le descompui în blocuri pentru a începe să construiești soluții, acele soluții pe care nu ai avea cum să le vezi altfel. First principles thinking este procesul prin care elimini presupunerile, îți antrenezi creativitatea și îți dezvolți gândirea critică. Tehnica a fost inventată în urmă cu mai bine de 2000 de ani de către filosoful grec Aristotel care credea că reușim să învățăm cel mai bine atunci când înțelegem principiile fundamentale ale unui element. Conform declarațiilor date de el, atunci când lucrăm cu o serie de credințe / convingeri este important să le descompunem și să ne întoarcem la adevărurile pe baza cărora au fost construite aceste credințe, iar procesul acesta ne va duce la descoperirea primelor principii în problemele / situațiile cu care ne confruntăm.

Inspirația feminină

Pe parcursul anului ne-am dorit să aducem un pic de inspirațe de la liderii la feminin și am profitat de câteva ocazii pentru a îmbrăca newsletter-ul nostru în curaj, ambiție și autenticitate feminină. De 1 decembrie am avut parte de o altfel de paradă, iar aici îți lăsăm doar un exemplu de inspirație din parada noastră (da, chiar preferata autoarei newsletter-ului): Smaranda Brăescu, regina înălțimilor! Smaranda este un exemplu de încredere, un vis care a trecut mai departe de stereotipurile vremurilor. Prima femeie parașutist cu brevet în România, câștigătoare a titlului european la parașutism în urma unui salt de la 6000 de metri, câștigătoare și a titlului mondial atingând recordul de 7200 de metri la Sacramento în Statele Unite ale Americii, Smaranda era genul de femeie care în anii 1930 în România deținea două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk. Cu avionul Milles Hawk a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. Credem că Smaranda a știut atât de mult ce-și dorea să simtă, să trăiască, încât nu a văzut limite în calea ei.

Închidem retrospectiva noastră cu acest subiect ca să rămânem cu puțină inspirație pentru ultimele zile din 2021. Vrem să îți mulțumim că ești alături de noi și că petrecem împreună câteva dimineți din an, îți suntem recunoscători pentru că ne citești, pentru fiecare răspuns pe care l-am primit la întrebarea are you there?

Sperăm să te găsim tot acolo în 2022, să împărtășim mai multă bucurie, mai multă speranță, să facem schimb de curaj și încredere atunci când vom avea nevoie!

Un an mai bun!

The post 2021 – RETROSPECTIVĂ appeared first on Fundatia LEADERS.

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.