Adrian Oianu

Adrian Oianu este primul designer vestimentar român care a căutat și explorat patromoniul românesc, luând elemente din costumele tradiționale românești și reintepretandu-le în stil contemporan. Oianu a rearhivat în mentalul colectiv, elemente etnice valoroase care au devenit la rândul lor, un simbol al feminității românești. Brandul Adrian Oianu a devenit în ultimii ani unul de referință în zona creației vestimentare autohtone.  

Oianu a fost designer și director artistic în Turcia, la casa de modă TWEEN & DAMAT. Apoi aventura sa pe drumul designului vestimentar a continuat în America, mai exact la Parsons & Otis Art University. În anul III a devenit asistent universitar și a intrat ca associate-designer la Richard Tyler, unul dintre cei mai mari designeri ai creației vestimentare din SUA, câștigător a trei premii ale Council of Fashion Designers of America, un nume care stă alături de grei ai modei ca RALPH Lauren, Geoffrey Bene, bill Blass, Liz Claiborne, Donna Karan, Calvin Klein, Marc Jacobs, Oscar De La Renta, Tom Ford, Perry Ellis, Michael Kors. 

Designerul Adrian Oianu este cunoscut și pentru conceptele noi pe care le-a adus în designul vestimentar de la noi, cum ar fi fuziunea între moda și arta contemporană: “FashionFilm” (Contemporary Moods 2006 – Tactile Project 2011), “The Virtual Print” (2007), “The Fashion Play” (2008). Adrian Oianu a fost designerul român invitat de către Ambasada Franței în România să își lanseze colecția în timpul Festivalului Pasarela București – Paris, ediția 2009. 

În ultimii trei ani, sub brandul “Adrian Oianu” s-au născut și alte idei  apreciate de public, cum ar fi proiectul “Tricoul românesc”, prin care designerul a readus în “outfit-ul” contemporan, elemente arhetipale etnice. 

În anul 2010 Adrian Oianu decide să se implice și în educarea designerilor la început de drum și astfel, el inițiază Cursurile de design vestimentar care se adresează tuturor acelor care simț că au o chemare pentru acest domeniu. În 2011 lansează și proiectul Style of Fashion Abroad, care înseamnă o experiență culturală în mari orașe ale Europei. Sub îndrumarea lui Adrian Oianu, la Style of Fashion Abroad, participanții reușesc să surprindă o lume a creativității, să își deschidă orizontul cultural, o perspectivă indispensabilă atunci când vorbim despre stil sau despre design vestimentar. 

Performanța sa remarcabilă și entuziasmul lucrului bine făcut, îl califică pe Adrian ca fiind unul dintre cei mai pasionați vorbitori inspiraționali din România. Este implicat în calitate de invitat permanent al programelor de leadership dezvoltate de Fundația LEADERS, unde inspiră noua generație de lideri români.