Gheorghe Popa

Gheorghe Popa este un chestor român de poliție, care a îndeplinit funcția de rector al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București (2014-2015).

A urmat cursurile Școlii de ofițeri activi a M.I. – specializarea Criminalistică, Facultatea de Drept din cadrul Universității București, cursuri postuniversitare în specializarea Criminalistică și cursuri postuniversitare în specializarea Psihopedagogie. A obținut titlul de Doctor în Științe Juridice – Specializarea Criminalistică, cu distincția “Cum laude”, precum și titlul de Expert criminalist autorizat la Ministerul Justiției în domeniile traseologie, balistică, dactiloscopie, grafică.

El este autor a patru inovații: Relevarea urmelor papilare create în substanță de consistență mare cu ajutorul unor fluxuri luminoase interferente (1990), Relevarea seriilor pilite sau deteriorate pe piese metalice (1992), Stabilirea calibrului proiectilului retenționat în corpul uman prin supraproiecții de imagini teleradiografiate (1996) și Relevarea urmelor papilare create pe organele vegetative (fruct) ale plantei (2003).

Inovația sa de prelevare a amprentelor de pe plante a fost prezentată la un seminar organizat de către FBI în anul 2001 și a început să fie aplicată de aceasta, ajungând și subiect de emisiune pe Discovery Channel.