susține

Donează din impozitul pe cifra de afaceri

Ești fondatorul unei microîntreprinderi sau factor de decizie? Donează 20% din impozitul pe cifra de afaceri, iar acesta îți va fi dedus din plata următoarelor taxe către stat.

impactul contribuției tale

pe termen scurt

0
ore de training vor avea loc pentru tinerii din întreaga țară. Programele noastre sunt naționale.
0
de elevi sau studenți vor beneficia mai departe de training gratuit și ateliere educaționale pe teme de leadership, viziune și carieră
0
de invitați îi vor inspira pe tinerii din programele noastre. Medici, programatori, artiști, antreprenori, fondatori de ONG-uri cu impact social, profesioniști din toate domeniile și ariile de activitate

1.

context fiscal

Companiile (contribuabili persoane juridice plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor) au posibilitatea de a acorda fără costuri suplimentare fonduri/bunuri/servicii prin acțiuni de sponsorizare. Apelând la o facilitate fiscală prevăzută la art. 56.1(1^1) din Codul Fiscal, sponsorizarea nu reprezintă o cheltuială suplimentară pentru companie.

Cheltuielile de sponsorizare se scad din impozitul pe cifra de afaceri datorat și achitat la stat. Cu alte cuvinte, fondurile suportate pentru astfel de acțiuni diminuează ulterior și direct sumele ce trebuie achitate statului în contul impozitului pe cifra de afaceri.

Condițiile cumulative pentru a accesa această facilitate fiscală sunt:

  • compania trebuie să fi plătitor de impozit pe cifra de afaceri;
  • beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit art. 25 alin. (4^1). (Ne poți verifica aici, CUI nostru este: 13136455;
  • acțiunile trebuie justificate prin acte juridice (contracte-ne ocupăm noi) încheiate potrivit prevederilor legale;
  • 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat;
  • sponsorizarea trebuie sa fie înregistrată în contabilitate în anul pentru care se face plata impozitului.

2..

cum se calculează suma

Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Atunci când cheltuielile legate de sponsorizare depășesc, în perioada de referință, limitele permise pentru credit fiscal, diferența de sumă care nu a putut fi scăzută din impozitul datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.

3…

declarații fiscale

Atât plătitorii de impozit pe profit cât și microîntreprinderile au obligația de a depune o declarație informativă privind beneficiarii sponsorizărilor – F 107- care poate fi descărcat aici.

Entitățile, plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care efectuează sponsorizări, potrivit legii, au obligația de a depune declarația informativă până la următoarele termene:

  1. a) până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor;
  2. b) până la data de 25 inclusiv a lunii următoare ultimului trimestru pentru care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în situațiile prevăzute la art.48 alin. (3^1) și art.52 din Codul fiscal;

4….

Exemplu de calcul – determinarea facilității fiscale maxime:

Cifra de afaceri (total venituri) = 1.000.000 lei

Impozit pe veniturile microîntreprinderilor (cel puțin un salariat cu normă întreagă – 1%) = 10.000

Limită 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor = 2.000

Sponsorizare acordată = 2.000

Impozit pe  veniturile microîntreprinderilor de plată = 8.000

5…..

Monografia contabilă a sponsorizării

6584Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizări=5121Conturi la bănci lei10,000

SUNTEM AICI
PENTRU TINE!

DĂ-NE UN
SEMN!

telefon

0371 148 953

whatsapp

0744 481 963

AFLĂ CUM POŢI FOLOSI PENTRU TINE
EXPERIENŢA LEADERS©