Cum ne asumăm eșecurile profesionale?

Oricât de mult ne-am dori să fugim de eșec, de greșeli, de momentele în care “nu ne-a ieșit”, ele ne vor prinde din urmă. Și ăsta nu e un lucru neapărat rău. 

Există multe mituri și chiar gânduri de încurajare care ne spun că dacă ne pasă suficient de mult o să reușim, dacă ne pregătim și muncim mult în direcția unui obiectiv este imposibil să nu-l atingem. Ce este cu adevărat imposibil? Să evităm momentele în care rezultatul iese pe minus. Tindem să vedem eșecul într-o lumină negativă, iar un principal motiv este ceea ce învățăm în școală unde sistemul de notare ne face foarte clar acest lucru. Ceea ce nu descoperim atunci însă este faptul că în lumea reală poți învăța și poți dobândi mai mult dintr-o “notă mică”.

Vrem să vorbim astăzi despre cum transformăm eșecul din invizibil în vizibil și care sunt avantajele acestor experiențe în viețile noastre profesionale și personale.

Menținem ego-ul sub control

Harvard Business Review a descoperit într-o cercetare că liderii umili sunt percepuți ca fiind cei mai buni lideri. Conform acesteia, smerenia este unul dintre cei patru factori esențiali pentru crearea unui mediu favorabil echipelor din diverse medii. Sondajul a fost realizat pe mai mult de 1500 de angajați din Australia, China, Germania, India, Mexic și SUA și s-a constatat faptul că un comportament altruist al managerilor a fost caracterizat prin: umilință și acceptare – învățarea din experiențe negative și asumarea greșelilor /  încurajarea unui mediu favorabil dezvoltării / asumarea riscurilor / responsabilizarea echipelor. 

Astfel, eșecurile capătă valoarea de experiențe de învățare și ne ajută să devenim conștienți de propriile limite și să începem să căutăm mereu să ne îmbunătățim și să acceptăm și apreciem valoarea celorlalți, iar asta contribuie la dobândirea unor atribute importante de leadership.

Gestionăm mai ușor schimbarea

Am povestit mult împreună despre schimbare. Am căutat moduri prin care să o putem gestiona mai ușor și ne-am provocat să facem pași în afara zonei călduțe de confort. Dacă există un accelerator prin care putem să parcurgem schimbările în cel mai eficient mod acesta poate fi reprezentat de eșecuri. Uneori poate fi vorba de o simplă decizie de care ne este teamă și pe care nu o luăm, iar atunci când ceilalți/contextul o favorizează, inițial să o percepem ca pe o înfrăngere, chiar dacă este exact ceea ce aveam nevoie pentru a merge înainte, pentru a face o schimbare.

Simțim apartenență

O experiență  care a avut un impact mare asupra noastră, împărtășită cu ceilalți, ne apropie într-un mod neașteptat. Când construim mici grupuri / comunități și vorbim despre momentele în care ne-am simțit vulnerabili și lucrurile nu au mers conform așteptărilor, ascultându-i pe ceilalți exersăm cel mai bine empatia și primim sprijinul și suportul de care avem nevoie. Astfel de comunități ne ajută să ne apropiem de ceilalți și să găsim oameni cu valori comune pe care să-i avem aproape în viitor.

Dezvoltăm reziliența

Atunci când reușim să o luăm de la capăt chiar dacă lucrurile nu au mers cum ne-am propus, atunci când ne revenim după un eșec și mergem mai depart ne dezvoltăm puterea care ne va ajuta să trecem mai ușor prin aceste procese mai târziu, reziliența. Se spune că succesul este compus din multe experiențe nereușite, de fapt, este vorba de perseverența și consistența acțiunilor noastre susținute tocmai de această reziliență. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by the blowup on Unsplash

THE FUTURE IS HERS @ SHE LEADS TOMORROW

Renault Group Romania si Fundația Leaders cred că leadershipul personal și performanța pe termen lung încep cu autocunoașterea. Iar dacăți-ai tot pus întrebarea „Oare sunt pregătită pentru provocările viitorului?” de nenumărate ori în ultimul timp, dar încă nu ai găsit un răspuns pe măsura așteptărilor tale, probabil, ei te pot ajuta.

Seria de workshopuri She Leads Tomorrow powered by Renault Group Romania și Fundația Leaders este construită în jurul competențelor viitorului. Viitorul pe care tu, alături de alte 70 de tinere, îl veți construi în jurul comunității voastre, asumându-vă rolul de lider.

She Leads Tomorrow înseamnă două luni de autocunoaștere, autodepășire, testare a limitelor și accesul la o comunitate unită, din care vei face și tu parte. Ești pregătită să îți accelerezi potențialul?

Ce vei trăi, mai exact:

40 de ore de training, în care vei descoperi importanța valorilor personale, stilurile de comunicare conform DISC ((D)ominance, (i)nfluence, (S)teadiness and (C)onscientiousness), roluri în echipă, domeniul tech și vei avea ocazia să lucrezi cu alte 70 de tinere cu care împărtășești aceleași aspirații.6 proiecte în comunitate online sau offline, gândite și implementate de voi cu sprijinul unui mentor. Proiectele vor fi implementate și vor avea impact în două licee partenere din Județul Argeș: Liceul Tehnologic Astra Pitești și Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni.Explorare individuală prin intermediul testelor psihometrice, temelor și challenge-urilor date de traineri specializați.O Bibliotecă Vie, în care vei avea oportunitatea să discuți cu profesioniști din diverse domenii despre brandingul personal și despre cum poți să-ți construiești/ menții imaginea în funcție de domeniu.Vei avea ocazia să cunoști poveștile de viață al unui lider care îți va împărtăși din experiența lui personală și profesională.

Recunoașterea programului?

Iar la final îți poți lua prima certificare de leadership personal, Knowing yourself, oferită de Fundația Leaders, organizație cu peste 20 de ani în dezvoltarea de programe de leadership. Certificarea îți va fi utilă și atunci când vei aplica la un job, nu doar fizic, ci te va ajuta sa fii cea care se remarcă.

Programul She Leads Tomorrow este dezvoltat pe modelul de leadership propus de Fundația Leaders. Modelul este bazat pe leadershipul colaborativ aflat la intersecția a trei axe importante: 1. MENIRE: începem dezvoltarea leadershipului personal printr-un proces de autocunoaștere care pleacă de la valori, convingeri, atitudini și viziune asupra viitorului.

2. COLABORARE: paradigma se schimbă de la a-i conduce pe ceilalți la a conduce CU ceilalți. Astfel, colaborarea capătă o importanță foarte mare în modelul de leadership promovat. Credem în asumarea unui rol în echipă care este în concordanță cu menirea individului.

3. GÂNDIRE SISTEMICĂ: înțelegerea lumii, a sistemului, este o abilitate foarte importantă pe care o cultivăm la viitorii lideri. Gândirea sistemică pe care participanții o întâlnesc în program se referă la interdependența tuturor factorilor (economici, politici, sociali), la modul în care o acțiune e condusa; la fel ca efectul de fluture, ea va determina schimbări de dinamică și în alte sisteme.” declară Beatrice Alexandrescu, Director Executiv, Fundația Leaders.

Cum aplici?

Primul pas pentru a ieși din zona de confort este să aplici până pe 16 iunie la She Leads Tomorrow. Selecția se face ongoing, deci nu aștepta foarte mult. Te sună ei pentru a avea un interviu telefonic și apoi începe explorarea. Participarea este gratuită, dar se realizează pe bază de selecție.

Vizitează site-ul, află mai multe și aplică pe leaders.ro/sheleadstomorrow/

The future is hers @ She Leads Tomorrow. Join her.

The post THE FUTURE IS HERS @ SHE LEADS TOMORROW appeared first on Fundatia LEADERS.

Învățarea în mediul profesional post-pandemie

Criza Covid ne-a pus pe mulți dintre noi în situația de a ne schimba fundamental modul în care lucrăm într-un timp foarte scurt, ne-a adus schimbări peste noapte care s-au transformat în noi direcții de business și modalități de a interacționa atât intern, cu membrii organizației, cât și cu beneficiarii / clienții noștri.

Tendința de schimbare a existat chiar și înainte de pandemie, prin noile tehnologii care au influențat modul de lucru și setul de abilități necesare. În 2017, McKinsey a estimat că până la 375 de milioane de angajați, respectiv 14% din forța de muncă globală, ar trebui să-și schimbe ocupația sau să dezvolte noi competențe până în 2030, fiind influențați de automatizare și dezvoltarea inteligenței artificiale. Pe acest context, criza provocată de coronavirus a accelerat procesul de schimbare și nevoia de adaptare la noi condiții, a determinat o nouă dinamică prin lucrul la distanță și a adus în lumină noi modalități prin care putem să rămânem relevanți pe piața muncii.

Procesele de reskilling și upskilling apar din motive diferite. Recalificarea forței de muncă este un răspuns la joburile care devin irelevante, nevoia de a dobândi competențe noi pentru a îndeplini roluri diferite în aceeași organizație sau faptul că organizațiile nu-și permit să aducă noi angajați și astfel îi plasează pe roluri noi pe cei existenți. Pentru upskilling nu este neapărat necesară o schimbare de rol, fiind vorba de o nevoie de a îmbunătăți performanțele angajaților. Upskilling-ul este în general determinat de noi cerințe pentru anumite roluri (ex. Schimbări de tehnologie), schimbări în strategia de business a organizației, susținerea inițiativelor angajaților -ex. Manageri care vor să devină mentori / traineri, sau care au nevoie să-și îmbogățească experiența cu abilități de coaching.

În organizațiile noastre suntem toți pe o curbă de învățare deja de peste un an în care am condus echipe și proiecte de la distanță, încercând să păstrăm spiritul de echipă și empatia și comunicarea informală. Această curbă de învățare va continua și în perioada următoare în care vom reveni ușor ușor la normal, deoarece această revenire va presupune un nou set de competențe necesare acestei noi tranziții.

Unul dintre efectele pandemiei pe care îl simțim în organizațiile din care facem parte este această nouă economie la distanță (conform definiției o economie în care conceptul de responsabilitate civică este înlocuit de o responsabilitate financiară strictă, fiecare cetățean fiind astfel răspunzător pentru demersurile sale profesionale/financiare). Prin această economie la distanță digitalizarea activităților noastre profesionale va fi din ce în ce mai accelerată, iar în procesul de învățare vom avea de integrat noi competențe printre care se numără autonomia în învățare, reziliența, flexibilitatea și empatia.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Programe noi în luna iunie

Zilele acestea este o perioadă foarte plină pentru noi fiindcă demarăm noi proiecte. Ne vom conecta online sau fizic cu peste 700 de tineri în această vară. Da, programele hibride Leaders vor fi anunțate curând, dar până atunci îți povestim despre două noi inițiative, powerd by Leaders Explore. 

She Leads Tomorrow va reuni 70 de studente cu potențial de lider din toată țara. Pe durata celor două luni de program vom discuta cu participantele despre subiecte consacrate deja în programele Leaders precum valori, stiluri de comunicre ori dinamica lucrului în echipă. Totodată va fi un bun prilej de inspirație și conectare cu exemple de profesioniști cu experiențe diverse. Programul este un efort comun și rezultatul unei munci de peste 6 luni împreună cu deja prietenii de la Groupe Renault. Înscrierile sunt deschise și am fost impresionați de primul val de aplicații. 

Tot sub inspirația lui Leaders Explore, am regândit împreună cu partenerii de la Holcim un nou program de autocunoaștere adresat elevilor de liceu din Oradea, Aleșd și Câmpulung Muscel. Este vorba de Exploratori de viitorva demara în iulie și va avea două etape. O primă etapă în care 100 de elevi își vor descoperi interesele vocaționale. Și o a doua etapă, pentru 25 dintre aceștia, care va consta într-o călătorie de descoperire de sine și implicare comunitară. Înscrierile sunt deschise!

The post Programe noi în luna iunie appeared first on Fundatia LEADERS.

Noi proiecte în comunitate realizate de participanții Leaders

Suntem în etapa proiectelor în comunitate în cadrul acestei ediții a Leaders Experience Online. După un proces de brainstorming susținut participanții au demarat 3 proiecte cu impact. Iar noi suntem bucuroși să le împărtășim astăzi cu tine. 

Give nature a chance – proiectul s-a concentrat pe înfrumusețarea și ecologizarea mai multor zone din București, în zona parcului Tineretului și zona Amfiteatru.

YouthCoin – proiectul își propune să ajute tinerii să aibă succes și să ajungă la obiectivele lor prin educație financiară, iar începând cu luna iunie a acestui an – echipa pregătește multe alte evenimente pentru tinerii în căutare de educație financiară și nu numai.

nutritivo.ro – un stil de viață sănătos, pe înțelesul tuturor. Proiectul își propune să învețe tinerii mai multe despre ce presupun nutriția și sportul, într-un mod simplificat și ușor de înțeles.

The post Noi proiecte în comunitate realizate de participanții Leaders appeared first on Fundatia LEADERS.

Exploratori de viitor

Grupul Holcim România împreună cu Fundația Leaders dau startul proiectului educațional “Exploratori de viitor”. Destinat elevilor de liceu, proiectul are ca scop dezvoltarea calităților de leadership și îndrumarea tinerilor în alegerea unei cariere.

Acest program este gratuit și urmărește participarea a 100 de liceeni din localitățile Aleșd, Oradea și Câmpulung Muscel. 

“Exploratori de viitor” se va desfășura în două etape, în perioada iunie – decembrie 2021

În prima etapă, reprezentanți ai Fundației Leaders împreună cu specialiști din cadrul Holcim vor ajuta elevii de liceu să identifice posibile direcții de carieră, pornind de la aptitudinile și personalitățile lor. În acest sens, cursanții vor completa un chestionar de orientare vocațională, vor participa la două ateliere online de orientare în carieră, și la un eveniment inspirațional, cu 10 invitați din partea Holcim. Cea de-a doua etapă, ce are la bază programul deja consacrat “Leaders Explore”, implică ateliere de autocunoaștere, organizate online și offline. Totodată, cu sprijinul voluntarilor Holcim, liceenii își vor dezvolta abilitățile de leadership, gândind și implementând proiecte cu impact în comunitatea lor.

“Exploratori de viitor” este un nou proiect educațional adresat elevilor de liceu din Aleșd, Oradea și Câmpulung. Pe întreg parcursul programului, elevii vor fi sprijiniți să își dezvolte abilitățile de leadership, să-și identifice punctele forte și implicit să-și găsească drumul în carieră. Nu în ultimul rând, ei vor avea posibilitatea de a dezvolta și implementa proiecte sustenabile, cu impact pozitiv la nivelul comunităților din care fac parte. Acest proiect vine ca o continuare firească a implicării noastre în dezvoltarea pe termen lung a tinerilor din comunitățile noastre”, a declarat Alina Cristea, Manager CSR și Proiecte Educaționale în cadrul Grupului Holcim România.

La final, absolvenții vor primi certificatul “Knowing Yourself” și vor avea acces la comunitatea de absolvenți Leaders formată din peste 32.000 de tineri.

“Continuăm colaborarea de succes cu Holcim începută în urmă cu câțiva ani și demarăm un nou program educațional. “Exploratori de viitor”, Prin intermediul acestui proiect, sprijinim tinerii din Aleșd, Oradea și Câmpulung Muscel să-și antreneze abilitățile de leadership, să deprindă aptitudini de lucru în echipă și să realizeze proiecte prin care să schimbe în bine viața comunităților locale”, a declarat Beatrice Alexandrescu, Director Executiv, Fundația Leaders.

Programul debutează cu o amplă campanie de atragere a tinerilor în proiect, desfășurată în liceele din localitățile vizate. Participanții vor fi aleși în baza unui formular de înscriere și a unui interviu individual. 

Înscrierile se pot face până la data de 16 iunie. Toate detaliile pot fi găsite accesând acest link.

The post Exploratori de viitor appeared first on Fundatia LEADERS.

Leaders Explore hibrid și online

Ne bucurăm să anunțăm primul program hibrid și sa le dăm întâlnire fizică elevilor din Ploiești. Este vorba de ediția Leaders Explore pentru elevii de liceu, care va demara la început de iulie. Înscrierile sunt deschise și așteptăm sa-i cunoaștem pe viitorii exploratori. Această ediție este realizată cu sprijinul prietenilor de la Lidl. 

O altă ediție a lui Leaders Explore pentru elevii de liceu va demara tot în iulie și pentru elevii din Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova. De această dată facem echipă pe cinste cu Hella România și suntem ornorați să fim parte din programul lor de sprijin al comunității. Ediția va avea loc online, iar în următoarele 12 zile așteptăm aplicații

Tot din iulie vom demara și edițiile Explore pentru studenți. Vor avea loc două astfel de sesiuni. Una adresată tuturor studenților care doresc să se cunoască pe sine mai bine, realizată cu sprijinul Raiffeisen Bank, Alcedo și Great People Inside. Cea de-a doua ediție este adresată în principal studenților și proaspăt absolvenților din zona tehnică și financiară și estea realizată împreună cu London Stock Exchange Group. 

The post Leaders Explore hibrid și online appeared first on Fundatia LEADERS.

Adaptare continuă!

Schimbarea apare inevitabil în viețile noastre. Poate fi cauzată de o criză, de o alegere pe care o facem voluntar sau pur și simplu poate fi întâmplătoare. În ultimul an am trecut și trecem printr-o serie de schimbări majore în ceea ce privește stilul de viață, modul de lucru, măsurile și obișnuințele noi pe care trebuie să le respectăm. Pe lângă aceste schimbări mari, fiecare în propriile noastre timeline-uri suntem provocați să ne adaptăm continuu. 

Ce se întâmplă atunci când simțim că toată realitatea noastră capătă un sens nou într-un timp foarte scurt? Când trebuie să fim un cameleon care-și schimbă culoarea în sub 20 de secunde? Pentru că simțim ce este nevoie, chiar și pentru noi, te invităm astăzi la un nou ghid despre adaptarea continuă și îți prezentăm câteva practici care să te/ne ajute să navigăm cu mai multă încredere astfel de situații.

Schimbarea nu este un proces cu care suntem întotdeauna de acord –  este cauzată de evenimente și situații din exteriorul nostru sau al organizațiilor din care facem parte. Tranziția este procesul intern prin care ne adaptăm acestor schimbări. Este modul în care putem să trecem de la vechi la nou. Reziliența este super puterea prin care trecem prin aceste schimbări, ea nu poate să crească decât atunci când nu ne opunem schimbării și gestionăm provocările. Chiar dacă reușim să ne adaptăm din ce în ce mai ușor, vom simți mereu impactul schimbărilor în viața noastră.  Și dacă tot vorbim despre lucruri practice, iată cu ce completăm lista de obiceiuri care să ne ajute în gestionarea schimbărilor:

  1. Caută să ai mereu claritate: când suntem într-un proces de adaptare se poate întâmpla să ne  pierdem concentrarea, să uităm de ce ne aflăm aici și care este motivul pentru care trecem prin schimbare. Claritatea este un atribut pentru top performers. Pentru a-ți păstra o viziune clară este nevoie de un efort constant de a înlătura lucrurile care-ți distrag atenția și a te concentra pe ceea ce este important. Claritatea presupune un efort constant și o căutare activă. Autorul Brendon Bouchard vorbește în cartea lui, High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way, despre patru dimensiuni prin care poți să-ți păstrezi viziunea chiar și atunci când ești într-un proces major de schimbare: Sinele: Cum vrei să fie perceput sinele ideal; Atitudini: Ce abilități vrei să-ți dezvolți și demonstrezi în acest proces; Lumea exterioară: Cum vrei să fii perceput în societate; Social: ce servicii vrei să oferi celorlalți.
  1. Descoperă o nouă perspectivă: Vorbește cu colegii, prietenii, familia, despre schimbările prin care treci. Aceste conversații te vor ajuta să-ți dai seama că nu ești singur în procesul de schimbare (fie ceea ce simți tu este valabil și pentru colegii tăi, fie la rândul lor oamenii apropiați din viața ta au trecut prin schimbări similare). Fiecare dintre noi percepem diferit aceste procese de adaptare și schimbare așa că o schimbare de focus te poate ajuta să vezi lucrurile foarte diferit. 
  1. Concentrează-te pe ceea ce poți controla: probabil că ți-am mai spus asta în multe alte contexte, dar ne place mult acest sfat – nu pot controla mereu ceea ce ți se întâmplă, dar poți controla modul în care tu reacționezi la ceea ce ți se întâmplă. O schimbare poate fi copleșitoare dacă te uiți la tot ansamblul de efecte pe care le generează, dar poți le distribui și să le vezi ca pe niște schimbări mai mici, să iei mereu fiecare zi ca fiind ziua unu și să te concentrezi doar pe ce poți gestiona, în fiecare zi. 
  1. Găsește-ți menirea și scopul în fiecare lucru pe care îl faci: când știi ce este important pentru tine și care este direcția în care vrei să te îndrepți, când ai un scop și un sens care-ți sunt foarte clare vei putea să te adaptezi mai ușor și vei gestiona cu succes impactul pe care-l are schimbarea în viața ta. Uneori schimbarea și adaptarea presupun părăsirea zonei de confort, iar asta o poți face cu ușurință dacă ai în minte un motiv foarte clar și important pentru tine. 

Negarea schimbării și rezistența nu pot fi folosite la nesfârșit. Acesta este motivul pentru care este important să exersezi adaptabilitatea cu fiecare schimbare pe care o parcurgi în viața ta. Cu timpul s-ar putea să descoperi noi oportunități și beneficii colaterale atunci când accepți schimbarea ca un proces firesc, dar știm că adaptarea necesită timp și răbdare așa că din când în când vom fi aici să împărtășim cu tine noi practici pe care le-am descoperit și să-ți fim alături în călătoria ta. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Shyam on Unsplash

Organizații cu “suflet” tânăr

Conform studiilor peste 50% din populația totală este formată din tineri sub 30 de ani, iar până în anul 2030 acest procent va ajunge la 75%. 

Viitoarele generații se apropie de piața muncii, mulți dintre ei pregătindu-se pentru joburi care sunt într-o continuă schimbare, lucrând la setul lor unic de competențe care-i va menține competitivi într-o lume în care talentul tău autentic va face diferența.

Vorbim astăzi despre echipele din care facem parte și modul în care putem să atragem mai ușor acești tineri, să-i valorificăm prin dezvoltarea unei culturi organizaționale orientată către nevoile lor, să vorbim pe limba lor și să îi ținem aproape deoarece în curând aceștia vor constitui probabil nucleul, sufletul organizațiilor noastre.

Încurajează libertatea de exprimare

Tinerii au nevoie să simtă că părere lor contează, mai mult decât atât, ei caută în organizații oportunitatea de a se exprima liber și manageri care să încurajeze aceste comportamente. În trecut tinerii proaspăt veniți într-o echipă treceau printr-un proces de cunoaștere, se luptau să câștige încrederea și un loc la masa deciziilor. Astăzi, în echipele noastre îi putem încuraja încă de la început, aceasta fiind o nevoie foarte importantă pentru tinerele generații. Tinerii au nevoie de o atmosferă prietenoasă și de dovezi că părerea lor contează. Astfel de comportamente venite din partea managerilor îi vor face pe tineri să fie mai atașați de organizațiile din care fac parte, cât și mai deschiși la feedback și evaluări.

Lasă-le libertate de acțiune

Este clar că tinerii din organizații au nevoie de sprijin și susținere și este important ca acestea să nu fie confundate cu micromanagementul.  Ne dorim ca tinerii care preiau roluri în organizațiile noastre să și le  asume cu responsabilitate, iar asta se va întâmpla atunci când ei vor avea suficientă încredere. Nu căuta să le rezolvi tu problemele și lasă-i să experimenteze singuri căile prin care să ajungă la obiectivele lor. Există mai multe drumuri către succes, iar prin încurajarea independenței vei descoperi și tu soluții noi. 

Promovează mentalitatea bazată pe creștere

Învățarea continuă este parte din procesul de dezvoltare al oricărui profesionist, indiferent de vârstă. Pentru tinerii din organizații este foarte importantă promovarea ideii de învățare continuă, cât și a mentalității bazată pe creștere conform căreia un eșec poate fi tot o experiență de învățare. Când aduci în organizația ta forțe proaspete și tinere vrei să te bucuri de energia lor și să le creezi spațiul și mediul în care să-și pună creativitatea în valoare. O cultură organizațională căreia nu îi este teamă de eșec le va permite acestora să exploreze altfel necunoscutul, să învețe și să se dezvolte mai repede – cu fiecare experiență indiferent de rezultatul acesteia, lăsând astfel loc pentru inovație și progres. 

Oferă-le timp și disponibilitate

De multe ori s-ar putea să descoperi că o viziune fresh a tinerilor din organizație poate să-ți deschidă noi perspective. Pentru a-i ajuta să înțeleagă, să propună și să contribuie într-un mod cât mai eficient s-ar putea ca tinerii să aibă nevoie de experiența ta. Arată-le cum a fost pentru tine, stai de vorbă cu ei, pune la punct un sistem de mentorat care să-i ajute să-și descopere și dezvolte talentul. Tot în cadrul acestui sistem de mentorat dă-le și lor șansa să-și exprime părerile Tinerele generații au crescut cu tehnologia și au fost expuși la lumea digitală mult mai mult așa că s-ar putea ca experiența lor să-i califice pentru a fi mentorii generațiilor de seniori din organizație. 

Fie că vorbim de practică, voluntariat, internship-uri sau roluri entry level, vei întâlni din ce în ce mai mulți tineri în organizația ta și este important să fii pregătit pentru aceste schimbări pentru a putea beneficia de talentul, energia și noua perspectivă.

Photo by DISRUPTIVO on Unsplash

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Autonomia în învățare și în business

Unul dintre skill-urile viitorului care se regăsește în toate listele angajatorilor este autonomia, și capacitatea de a fi autonom în învățare. În viitorul nu foarte îndepărtat vom fi responsabili de propriul set competențe și de echiparea acestuia și menținerea unei prezențe relevante pe piața muncii. Autonomia poate fi definită ca necesitatea de a fi responsabili de propriile noastre experiențe și acțiuni, o definiție care pentru a fi completă în contextul de business ar trebui să includă și dorința de a participa la diverse activități – de preferat care să fie aliniate cu valorile și interesele noastre. Atunci când suntem autonomi și avem opțiunea să alegem suntem mult mai dedicați acestor activități decât în cazul în care ni s-ar spune ce trebuie făcut. 

Nevoia pentru o abordare autonomă la locul de muncă oferă angajaților posibilitatea să-și coordoneze singuri învățarea și să-și monitorizeze progresul. Conform studiului Autonomous Learning in the Workplace, învățarea informală reprezintă până la 75% din învățarea totală la nivelul unei organizații. 

Și pentru că vrem să vedem cum se traduce în practică această autonomie în mediul de business și cum poți aplica asta în organizația din care faci parte, îți oferim câteva idei pe care le-am descoperit și care pot fi niște primi pași utili în acest proces. 

Începe în echipe 

Poți începe să încurajezi procesul de învățare autonomă prin a forma echipe și grupuri de sprijin. Atunci când identificăm o zonă în care avem nevoie de dezvoltarea unor noi abilități este foarte posibil să avem nevoie și de sprijinul celorlalți. Există modelul pentru învățare și dezvoltare 70-20-10 conform căruia 70% din învățare are loc prin învățare experiențială (experiențe practice urmate de analiză, procesare și testare în contexte noi), 20% din învățare este socială (prin interacțiunea cu ceilalți), iar 10% din învățare se face prin învățare formală (participare la cursuri în orice format). Astfel, dacă știm deja că 20% din învățare se bazează pe interacțiuni sociale, poți dezvolta autonomia în organizația ta prin încurajarea membrilor echipelor să discute despre procesul de învățare prin care trec.

Oferă mai multă libertate

Dacă vrei ca oamenii din organizația ta să preia frâiele dezvoltării lor personale este important să le lași spațiul necesar pentru a face asta. Oferind libertatea ca ei să-și facă propriul program, să aleagă singuri cum ajung către un obiectiv, aceștia vor deveni mai responsabili și vor aplica acest principiu și în învățare. Dacă oamenii sunt obișnuiți cu un program fix și stabilit de altcineva, va fi greu să încurajezi autonomia în învățare.

Personalizează conținutul

Dacă vrei ca echipa ta să-și dezvolte capacitatea de a învăța autonom este important să-i oferi opțiuni variate de învățare și platforme de dezvoltare cât mai diverse. Conținutul divers îi va ajuta pe cei din echipe să exploreze și să experimenteze, iar asta îi va ajuta să ia decizii cu privire la ce au nevoie în colecția proprie de abilități. Chiar dacă vorbim despre autonomie, uneori este nevoie să le arăți calea, iar ei vor face următorii pași necesari.

Există o mulțime de cercetări care analizează beneficiile autonomiei la locul de muncă. Potrivit unui studiu recent, autonomia este unul dintre cei mai puternici motivatori la locul de muncă. Oamenii apreciază și răsplătesc cu responsabilitate și asumare controlul asupra propriei munci, asupra planurilor și a programului, inclusiv asupra parcursului lor de învățare și dezvoltare. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #165. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash