Decizii bazate pe valori

Cum ești la capitolul decizii importante? Fie că sunt profesionale sau personale, deciziile ne pot încărca atât de mult încât putem ajunge în punctul în care ne este greu să mai alegem ceva, doar pentru că avem prea multe de ales. În termeni științifici, oboseala decizională (decision fatigue) se referă la deteriorarea calității deciziilor luate de o persoană ca o consecință a unor lungi perioade de luat decizii. La baza acestui fenomen stă ideea că voința noastră este finită, ca un mușchi care obosește atunci când utilizezi prea mult.

Pentru a elimina oboseala decizională ne-ar fi de folos uneori un ghid interior al celor mai bune decizii, un ghid bazat pe cine suntem noi și ce este important pentru noi, care să ne ajute chiar și în momentele în care funcționăm pe pilot automat. Există mai multe moduri prin care putem lua o decizie: intuiție, bazându-ne pe  credințe & valori personale, bazându-ne pe instinct sau prin inspirație. Pe măsură ce evoluăm spre niveluri mai ridicate de conștiință, devenim capabili să luăm acele decizii bazate pe valori, intuiție și inspirație, astfel, procesul nostru decizional fiind mai ușor. Când am mai povestit aici despre valori, îți spuneam că este util să le vedem ca fiind punctele cardinale de pe busola noastră internă, acele direcții care ne cheamă și pe care le putem accesa oricând.

Cum facem să descoperim aceste elemente, înainte de a le utiliza în procesul decizional? Există multe modalități prin care îți poți face inventarul valorilor personale. Fie că te gândești la cele mai importante decizii din trecut (poți face un invers acest proces) și apoi să încerci să identifici elementele comune care te-au ghidat în acele decizii, fie că te uiți la oameni care te inspiră și te gândești care sunt acele lucruri pe care le admiri la ei, sau pur și simplu îți alegi dintr-o listă acele valori care simți că rezonează cel mai mult cu tine, etapa de autocunoaștere este esențială pentru a-ți stabili ierarhia personală de valori.

După ce ai identificat o listă de valori este momentul să le prioritizezi. Pune-ți întrebări precum “peste care dintre acestea nu pot trece niciodată”, “care dintre aceste elemente nu sunt negociabile”? Aceset filtre au ca scop o grupare a valorilor în funcție de importanță, iar în momentul în care vei avea o listă cu 3-5 valori, vei avea și punctele cardinale de pe busola interioară. Cum te ajută asta în procesul decizional? În primul rând drumul de la opțiune la decizie va fi unul mai scurt și mai puțin obositor (atunci când deciziile au legătură cu valorile tale personale vei ști clar ce să alegi). Totodată, aplicarea acestui principiu te va ajuta și în gestionarea situațiilor emoționale, când o decizie este foarte grea, compromisul o să te afecteze mai puțin atunci când decizia este în concordanță cu valorile tale personale. În calitate de lider, te va ajuta să fii un exemplu pentru echipa ta luând astfel de decizii. Cu siguranță pentru că suntem diferiți, pe anumite decizii va fi greu să mulțumești pe toată lumea. Atâta timp cât decizia este asumată, și consecințele se navighează mai ușor.

Photo by Jake Melara on Unsplash

UniCredit Bank, LEADERS & OLX : Start Major s-a incheiat cu o tabara online de antreprenoriat pentru liceeni

Start Major, programul de educatie financiara si pentru cariera care pregateste elevii din invatamantul profesional si tehnic sa devina independenti, dezvoltat de UniCredit Bank, a digitalizat ultima etapa a primei editii sub forma unei „tabere” online de antreprenoriat. Elevii participanti au parcurs etape de invatare aplicata pe aspecte fundamentale pentru deschiderea si dezvoltarea unui business.

Tabara online de antreprenoriat Start Major a reprezentat o experienta intensiva de educatie non-formala, pe parcursul a sase zile, care a combinat acumularea de informatii cu exercitii practice, printr-un proces de invatare prin joc (gamification) si simulare a unor provocari de business. Pe parcursul acesteia, cei 17 elevi participanti au gasit raspunsuri la intrebari precum: cum deschizi si dezvoti o afacere, cum faci un plan de business, cum atragi parteneri, cum negociezi, cum iti gestionezi resursele financiare, cum gasesti si pastrezi clienti, dar si cum comunici afacerea ta: promovare online si offline.

„Experienta primei editii Start Major ne-a aratat cat de mult este nevoie de un astfel de program pentru liceenii din Romania, dar si cat de apreciat este de acestia, lucru care ne ofera o motivatie in plus sa continuam. Progresul este vizibil in randul participantilor, atat in zona de acumulare de informatii, cat si in cea a dezvoltarii abilitatilor, iar ei au notat la superlativ fiecare etapa din program. A fost o provocare continuarea parcursului educational in online, avand in vedere ca elevii ar fi trebuit sa fie intr-o tabara reala in luna aprilie, dar am reusit sa ii tinem conectati la subiect, intre ei si entuziasti in acest proces. Ne gandim deja la a doua editie si evaluam diferite scenarii pentru a creste impactul, adaptate si la noul context”, a declarat Alina Dragan, Strategic Consultant, Financial Education, UniCredit Bank.

La finalul taberei Start Major, elevii participanti au sustinut prezentari ale ideilor lor de business, pe un format asemanator competitiilor de start-up-uri. Cele mai bune trei idei de afaceri au castigat micro-finantari si mentorat pentru o perioada de 6 luni. Acestea sunt: un coffe-van, o academie de sah si un club de sport, propuse de Andreea-Cristina Radoi (Colegiul Economic “Viilor”), Alina-Gabriela Jandarmu (Scoala Superioara Comerciala “Nicolae Kretzulescu”) si Eric Dorobantu (Colegiul Economic “V. Madgearu”).

Tabara este ultima etapa a primei editii a programului Start Major. Primele doua etape au constat in:

 • Etapa 1 (octombrie-noiembrie 2019) – cursuri la clasa in 10 licee tehnologice din Bucuresti, pentru peste 300 de elevi, despre bazele independentei financiare si modul in care pot avea o interactiune reusita cu potentiali angajatori.
 • Etapa 2 (ianuarie 2020) – cursuri la clasa pentru peste 100 de elevi, selectati dintre participantii primei etape, despre cum pot dezvolta o afacere proprie: ce implica antreprenoriatul, care sunt abilitatile si resursele de care ai nevoie, cum le accesezi.

Pentru aceasta editie, programul a fost deschis elevilor din 10 licee din invatamantul tehnic si profesional din Bucuresti, care au in total peste 8000 de elevi inmatriculati.

Start Major se adreseaza elevilor care doresc sa isi inceapa cariera dupa incheierea studiilor liceale, profesand meseria pentru care s-au pregatit sau dezvoltand o afacere. Acestia au ocazia sa-si dezvolte abilitati pentru cresterea angajabilitatii sau deschiderea unei afaceri si sa invete practic cum pot gestiona inteligent resursele financiare pe care le detin sau pe care le pot accesa. Programul a incheiat prima editie si este dezvoltat de UniCredit Bank, in parteneriat cu Fundatia Leaders si OLX Romania.

Antrenăm viitorul val de profesioniști Rompetrol

Ne-am alăturat Programului de Internship Rompetrol, “Pregătit pentru carieră” și suntem onorați că facem parte din cea de-a 20-a ediție. Vom lucra timp de două luni cu 55 de studenți care își vor dezvolta competențele specifice certificării Knowing Yourself: autocunoaștere, empatie, comunicare, lucru în echipă. La finalul programului, studenții vor avea o dublă certificare, atât cea de absolvenți ai programului de internship Rompetrol, cât și cea de absolvenți ai programului LEADERS Explore.

Networking la distanță

Vrem să explorăm cu tine astăzi câteva opțiuni prin care putem să facem în continuare networking, chiar de la distanță. Fie că este vorba de o creștere a cercului de conexiuni, de a ajunge în anumite comunități în context de leadership, pentru că ești în căutarea unui job nou și vrei să te faci remarcat sau pur și simplu pentru că jobul tău este să vinzi un produs/serviciu, rețeaua pe care o construiești este o resursă care necesită multă muncă, dar care îți va aduce și beneficii pe măsură.

Pandemia ne-a obligat să apreciem mai mult valoarea capitalului social și abilitatea noastră de a interacționa unii cu ceilalți, iar tehnologia ne pune la dispoziție numeroase platforme prin care putem să fim în continuare aproape. Cum te prezinți pe aceste platforme, care este mesajul pe care îl transmiți și comportamentul pe care îl manifești, aceste elemente vor determina măsura în care gestionezi acest networking la distanță, iar noi îți facem câteva recomandări:

 1. Reciprocitate: primul principiu al rețelelor este acela că o rețea nu este sinonimă cu un proces de vânzare. Cu siguranță că produsul sau serviciul pe care tu îl oferi poate să-i aducă multe beneficii interlocutorului tău însă întrebarea este ce aduci TU în această relație? Mai departe de vânzarea pe care intenționezi să o faci. Dacă ajungi în punctul în care îți creezi o rețea doar în momentele în care ai nevoie de o rețea nu te vei bucura de rezultatele și efectele acesteia. În schimb, poți să investești timp în mod continuu în această activitate, să-ți dezvolți conexiuni, să întrebi oamenii ce poți face pentru ei și să fii atent la nevoile expuse de aceștia. Doar așa te vei putea bucura de sprijinul lor reciproc. 
 1. Construiește-ți o rețea oricând, nu doar când ai nevoie de un job: cu siguranță că ai auzit exemple de la prieteni și cunoștințe care au fost foarte rar la interviuri, care au cariere de succes deși nu au experimentat neapărat un proces de recrutare. De cele mai multe ori elementul comun al acestor exemple este chiar rețeaua. Ceea ce este important de știut este că aceste persoane nu și-au construit o rețea cu scopul de a-și găsi un job, acesta din urmă fiind mai degrabă un rezultat al acesteia. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, nu apela la contactele tale solicitându-le un loc de muncă, în schimb, roagă-i să te pună în contact cu persoane și companii despre care au auzit că sunt în căutare de angajați. O abordare prea directă ar putea să-i facă să se simtă inconfortabil.
 1. Fă-ți un update al profilurilor de social media: chiar dacă oficial LinkedIn este platforma destinată mediului profesional, un angajator va căuta informații despre tine pe toate rețelele unde profilul tău este public. Astfel, Facebook, Instagram sau chair și Twitter devin canale unde îți poți dezvolta brandul personal și de unde te poți face remarcat. Asigură-te că pe lângă postările pe care le faci, oamenii pot vedea și un scurt sumar al carierei tale, sumar care este la zi. În ceea ce privește LinkedIn-ul, aici este important ca activitatea ta să fie consistentă și profilul tău cât mai relevant: de la fotografia pe care ai postat-o la review-urile pe care le poți cere oamenilor, articole distribuite și subiecte de interes urmărite.
 1. Ieși din domeniul tău de activitate către noi conexiuni: acum poți folosi timpul pentru a face și mișcări pe orizontala axelor rețelei tale personale. Conectează-te cu persoane din industrii noi, cere-le opinia despre anumite puncte comune pe care le împărtășești cu ei, stabilește întâlniri online în care să vă spuneți fiecare poveștile și provocările. Uneori, o perspectivă nouă poate să-ți deschidă și noi oportunități. 

Nu doar pe LinkedIn, ci în orice acțiune pe care o întreprinzi în sensul dezvoltării unui network, cel mai important element este consecvența. Fă-ți un obicei, fixează-l în calendarul tău săptămânal și ține-te de el. Vei vedea că netowrk-ul se construiește în timp, cu eforturi mici dar consistente, doar așa te vei bucura de rezultate relevante.

Photo by Adam Solomon on Unsplash

De la LEADERS – iulie 2020

Am încheiat prima ediție națională 100% online a programului LEADERS Explore pentru studenți, ediție susținută de London Stock Exchange Group. Ne-am bucurat de o nouă generație de tineri lideri studenți care și-au descoperit potențialul, cât și stilurile de comunicare și modul în care le pot armoniza în relațiile lor personale și profesionale.

Tot în această săptămână, încheiem programul început în urmă cu un an, START Major, program de educație pentru carieră și educație financiară destinat elevilor din învățământul profesional și tehnic din București și Ilfov, program realizat alături de Unicredit Bank. Cu această ocazie am avut parte și de o premieră, prima tabără pentru liceeni realizată 100% online.

Te deranjează că….?

Începem o nouă săptămână din acest an total atipic și vrem să îți povestim despre noi provocări pe care le-am întâlnit și soluții pe care vrem să le împărtășim cu tine. Unul dintre elementele de noutate despre care am povestit încă de la începutul acestei perioade este legat de decizii și modul în care le comunicăm. Ne aflăm în situații în care într-un timp foarte scurt trebuie să luăm cea mai potrivită decizie, să o comunicăm echipei și să ne asigurăm că toată lumea a procesat schimbările care urmează.

Astăzi vrem să vorbim despre situațiile în care vrem să comunicăm o decizie, o idee sau o părere, ținându-ne de punctul nostru de vedere. Practic, să comunicăm asertiv într-o perioadă extrem de încărcată emoțional. Tipurile de situații în care ne-am întâlnit cu necesitatea unei comunicări asertive sunt următoarele: când trebuie să iei decizii cu privire la expunerea în întâlniri / cursuri față în față; când ești într-o întâlnire și vrei să-i spui persoanei din fața ta că te-ai simți mai confortabil dacă ar purta mască; când simți că ai nevoie de sprijinul colegilor tăi în proiecte; când te afli într-un grup în care ai o părere total diferită față de cea a majorității și ai vrea să o comunici.

Nu este întotdeauna ușor să identifici un comportament asertiv, iar asta se întâmplă din cauză că există o linie fină între asertivitate și agresivitate și oamenii au tendința să le confunde. 

Asertivitatea este o abilitate esențială în comunicare, te poate ajuta să te exprimi în mod eficient și să îți expui punctul de vedere, respectând în același timp drepturile și credințele celorlalți. Din acest motiv, asertivitatea presupune un echilibru constant între tine și ceilalți. Atunci când ești asertiv îți dezvolți și încrederea în sine și câștigi respectul celorlalți. Pe termen lung, comunicarea asertivă te ajută să gestionezi stresul, mai ales dacă ai tendința să te încarci emoțional cu lucrurile pe care nu le spui, dacă îți asumi prea multe responsabilități pentru că îți este greu să spui nu sau să ceri ajutor. 

Spuneam că asertivitatea presupune un echilibru – de cele mai multe ori ne identificăm fie cu stilul pasiv, fie cu stilul agresiv, fiind greu să păstrăm acest echilibru asertiv. Și este destul de simplu să-ți dai seama care este tendința pe care o ai în comunicare: dacă ești tentat să mergi mai degrabă după deciziile grupului, atunci te încadrezi în stilul pasiv – dacă ești genul care nu ține cont de deciziile grupului, ignorând nevoile celorlalți doar pentru a le impune pe ale tale, atunci stilul tău de comunicare este unul agresiv. În nicio extremă nu îți va fi bine, un stil pasiv va produce stres, dorință de răzbunare, furie și victimizare, iar un stil agresiv îți va afecta calitatea relațiilor și pe termen lung poate duce către singurătate și tristețe.

Stilul de comunicare și tendințele naturale pe care le avem sunt influențate de experiențele de viață pe care le-am avut. Uneori, stilul nostru poate fi atât de adânc înrădăcinat încât nici să nu fim conștienți de modul în care ne afectează viața. Partea bună este că un stil de comunicare asertiv se poate învăța, prin obiceiuri noi putem să ne dezvoltăm o comunicare directă, să fim mai în acord cu nevoile noastre și ale celorlalți. Odată practicată, asertivitatea ne va oferi o altă perspectivă asupra comunicării și relaționării încât ne vom dori din ce în ce mai mult să o practicăm. Cum? Spune mai des “nu”, folosește adresări de tipul “eu cred că…”, folosește mai des argumente raționale decât emoționale și vorbește despre facts, fă-ți o listă cu lucrurile despre care vrei să vorbești într-o întâlnire și ține-te de ea, exersează comunicarea în contexte personale.

A deveni asertiv necesită timp și practică. De multe ori, pentru cei care avem deja un stil foarte bine definit, necesită sacrificarea prezentului  (ceea ce vreau să spun sau ceea ce nu vreau să spun), pentru viitor (relații mai bune cu tine și cu ceilalți). 

Photo by Headway on Unsplash

Leadershipul în 2020

A trecut prima jumătate a anului și avem deja informațiile necesare pentru a observa care sunt trendurile în leadership. Contextele s-au schimbat considerabil, pe lista de incertitudini și volatilitate au apărut elemente noi care definesc noi tipuri de comportamente necesare liderilor în 2020, cât și noi trenduri ale nevoilor echipelor și liderilor.

Îți prezentăm astăzi câteva trenduri care să te ajute în deciziile pe care le vei lua atât în calitate de lider al unei echipe, cât și idei care să fie folositoare celor care fac parte din echipe în proiecte, organizații, companii. 

 1. Asumarea riscurilor

Când totul în jurul tău se schimbă, asumarea riscurilor în leadership capătă o nouă dimensiune. Dacă în trecut se făceau remarcați liderii care aveau o rapiditate în decizii și care își asumau riscuri, astăzi capacitatea de analiză și mișcările calculate sunt mai importante. Liderii de astăzi ar trebui să recompenseze riscul atunci când membrii echipei au inițiative inteligente, nu după ce rezultatele dezvăluie dacă experimentul a funcționat. 

 1. Dezvoltarea capacității de a lucra cu mai multe categorii de vârste

În 2020 sunt șanse foarte mari să întâlnim cinci generații în același loc. În timp ce generațiile mai în vârstă își întârzie pensionarea, Gen Z intră pe piața muncii și marchează a cincea generație pe care o putem întâlni în cadrul aceleiași companii / organizații. Pentru lideri, aceasta este o adevărată provocare deoarece este important să descopere: canale de comunicare, surse de motivație, să gestioneze relații și posibile conflicte cu persoane care răspund la stimuli total diferiți. Astfel, pentru a fi pregătit în 2020 este în primul rând important să înveți despre cei din jurul tău. 

 1. Creșterea flexibilității

Foarte mulți dintre noi lucrăm de acasă. Dar tot la fel de mulți suntem într-o etapă a vieții profesionale în care simțim că lucrăm mai mult ca înainte (am scris în lunile trecute despre motivele pentru care simțim acest lucru). Experimentul unei săptămâni de lucru de 4 zile a început înainte de criza globală cauzată de Coronavirus, și există deja rezultate: Microsoft Japonia și-a crescut performanța cu 40% aplicând acest model, iar multe alte companii adoptă această măsură ca o soluție pentru a diminua costurile forței de muncă. Astfel, liderii și membrii echipelor pot începe să se pregătească pentru acest mod de lucru care este foarte posibil să fie adoptat mai repede decât ne așteptam.

 1. Responsabilitatea – o competență cheie

Pe măsură ce petrecem mai mult timp la distanță unii față de ceilalți, liderii descoperă această nouă provocare: cum îi mențin pe membrii echipelor accountable pentru deciziile, proiectele și obiectivele asumate? Acest nou trend presupune că liderii vor fi puși în situații în care le vor oferi informații critice angajaților lor și totodată își vor pune bazele în decizii importante pe care aceștia le vor lua împreună. Managerii își vor dori astfel ca în lista abilităților cheie pe care le dezvoltă în echipele lor, responsabilitatea să devină prioritară. 

2020 este o provocare continuă, iar pentru lideri poate însemna chiar schimbarea fundamentală a modului de lucru. Sperăm că aceste idei să-ți fie folositoare în propriul tău proces de leadership care astăzi este mult mai asemănător cu al celorlalți, indiferent de industria sau tipul de organizație din care faci parte.

Photo by Natalie Pedigo on Unsplash

Liste, motivație și dopamină

Cum stai cu motivația în perioada asta? Simțim de la o săptămână la alta cum e tot mai greu să anticipăm un context previzibil, știrile care sunt relevante astăzi pot deveni ficțiune în ziua următoare. Și în toată vâltoarea asta, fiecare dintre noi avem ceva de făcut, avem echipe de condus, obiective de îndeplinit, indicatori de performanță de evaluat. Începem ziua cu un to-do list și sperăm că vom reuși să bifăm cât mai mult, totodată să avem și timp pentru noi. 

În știința motivației există un neurotransmițător care joacă un rol foarte important: dopamina. Aceasta transmite un semnal de la un neuron la altul, interacționând cu diverși receptori la nivelul sinapselor. Dopamina își face treaba rapid, de regulă înainte să obținem recompensele unei inițiative, asta înseamnă că ea ne ajută să acționăm, susține inițiativa. Chiar dacă multă vreme oamenii de știință au crezut că dopamina este neurotransmițătorul responsabil pentru plăcere, s-a descoperit mai degrabă o legătură cu persoanele dispuse să muncească din greu. În concluzie, dopamina ne ajută să rămânem conectați la listele și responsabilitățile noastre, iar noi îți vom oferi câteva idei despre cum să navighezi mai ușor task-urile în săptămânile care urmează. 

Regula 1-3-5

În fiecare zi, încearcă să-ți aleg un singur task important de rezolvat, trei lucruri medii și cinci lucruri mai mici (de regulă cam ăsta este numărul de sarcini zilnice pe care le putem realiza într-un timp rezonabil pe parcursul unei zile). Această metdă te va ajuta să-ți stabilești priorități și să elimini din liste lucrurile care nu sunt necesare. Dacă știi că pe parcursul zilei apar lucruri care trebuie rezolvate imediat, lasă-ți locuri libere atât în lista de 3, cât și în lista de 5. Și oricând va apărea un astfel de task vei ști unde să-l aloci. Îți lăsăm aici mai multe detalii despre 1-3-5, cât și un template pe care îl poți folosi. 

Matricea Eisenhower

Eisenhower a servit două mandate în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii, a condus construcția sistemului de autostrăzi, a creat NASA, a încheiat războiul din Coreea. Secretul faptului că a reușit să adune atâtea realizări a fost menționat de acesta într-un discurs pe care l-a susținut în 1954 când a vorbit despre faptul că se confruntă cu două tipuri de probleme: cele urgente și cele importante. Urgențele nu sunt niciodată importante și cele importante nu sunt niciodată urgente. Astfel a luat naștere Matricea Eisenhower, un instrument simplu care te va ajuta să-ți prioritizezi task-urile și să te concentrezi pe ce te face eficient și productiv. Cu ajutorul acestui instrument vei avea o imagine clară asupra responsabilităților zilnice, imagine realizată pe două axe (Importanță / Urgență). Toate task-urile se vor încadra în cele patru cadrane ale matricei: 

 1. Task-uri urgente și importante care trebuie finalizate imediat;
 2. Task-uri care nu sunt urgente, dar sunt importante și trebuie planificate în calendar;
 3. Task-uri urgente și neimportante pe care le poți delega în echipă;
 4. Task-uri care nu sunt nici urgente, nici importante și pe care le poți șterge deja din lista ta. 

Stephen Covey spune că task-urile din cadranul 2 sunt cele care îți vor crește eficiența, aici vei reuși să dezvolți noi skill-uri și să îți dezvolți productivitatea.

Chiar dacă trecem cu toții printr-o perioadă mai dificilă, este important să identificăm unelte care să ne ajute în menținerea unui echilibru, antrenarea dopaminei care ne va menține motivați să trecem la task-ul următor.

Photo by photo-nic.co.uk nic on Unsplash

Despre ignoranță și frică

Frica – o emoție predominantă în ultimele luni pe care am întâlnit-o în diverse forme de manifestare: frica pentru propria siguranță, frica de necunoscut, frica de lucrurile pe care nu le înțelegem. Deși am putea crede că frica este emoția-sursă, te provocăm astăzi la o perspectivă diferită care îți va arăta faptul că frica este o consecință, iar sursa poate fi de multe ori propria ignoranță.

Folosită adesea cu scopul de a ne ține departe de anumite experiențe negative, ignoranța ne este mereu la îndemână și este un mecanism prin care ne menținem stabilitatea emoțională și mentală. Ce se întâmplă însă atunci când facem exces de ignoranță și devenim prizonierii acestui mecansim? Este cunoscut faptul că ne raportăm la lucrurile care se întâmplă în viața noastră prin prisma propriilor noastre experiențe și învățături. Dacă am reușit să ignorăm niște aspecte care ne-ar fi făcut mai mult rău, este posibil să aplicăm același lucru și în situații viitoare.

Astfel, ignoranța devine mai degrabă o capcană decât un mecanism de apărare pentru că ne izolează din a vedea și a înțelege lumea din diverse perspective. Intrăm în conflicte, cele mai multe dintre ele înrădăcinate în propriile “adevăruri” ignorante care se ciocnesc unul de celălalt. Și astfel ignoranța ajunge să nască frică, acesta fiind primul pas dintr-un viitor cerc vicios al emoțiilor negative.

Tot ignoranța este și motivul pentru care ajungem să credem poate prea mult în anumite ideologii, iar a demonstrat-o cel mai bine Daryl Davis, un muzician de blues și R&B, dar și activist și autor cunoscut pentru eforturile sale de a se lupta cu rasismul și discriminarea, reușind prin conversațiile sale să convertească sute de membri Ku Klux Klan și să-i facă să conștientizeze limitele propriilor ideologii.

Daryl oferă un exemplu de gândire întâlnit foarte rar dar care a reuși să schimbe foarte mult perspectiva asupra discriminării. Plecând de la o simplă întrebare pe care le-a adresat-o părinților să atunci când era copil “cum poate cineva să mă urască, dacă nici nu mă cunoaște”, prin conversațiile foarte deschise și sincere cu lideri ai KKK a reuși să descopere faptul că credințele lor se bazau pe multă ignoranță întreținută de frică, ură, și dorință de a distruge. Aceste emoții sunt învățate prin dialog și astfel, tot prin dialog, și el a reuși să-i convingă pe cei cu care a stat de vorbă.

Astfel, lecția cea mai importantă pe care vrem să o transmitem astăzi este o lecție a conversației și ascultării, elemente care pot reduce ignoranța și astfel, automat, dispărând și frica și sentimentele de ură și nesiguranță. Daryl spune că dacă vei petrece cinci minute cu cel mai mare dușman al tău – vei ajunge să descoperi că aveți măcar un lucru în comun. Dacă te vei concentra asupra a ce aveți în comun, vei ajunge să formezi o relație, și pe măsură ce investești timp și efort în relație, aceasta se va transforma în prietenie.

Photo by Etienne Boulanger on Unsplash

Emoțiile negative și procrastinarea

Ne aflăm într-o perioadă în care pare foarte dificil să pornim motoarele: venim după 3 luni de incertitudine (care se continuă), lucrăm de acasă sau din diverse noi locuri adaptate la distanțarea socială și vara începe să-și facă de cap cu temperaturi ridicate, soare și parcă o continuă invitație să ne petrecem timp afară.

Cu toate astea, proiectele nu s-au oprit, activitățile și responsabilitățile zilnice umplu to do list-uri la care ajungem tot mai greu. Este clar că ne confruntăm cu o situație clară de procrastinare. Însă procrastinarea nu înseamnă neapărat o lipsă a disciplinei ci de cele mai multe ori ne confruntăm cu emoții negative pe care nu le gestionăm eficient. 

Cele mai recente studii ne arată că la bază, procrastinarea este cu siguranță o problemă legată direct de managementul emoțiilor. Atunci când ne confruntăm cu task-uri incomode, când un proiect presupune interacțiunea cu anumite persoane pe care vrem să le evităm – de cele mai multe ori simțim emoții negative sub formă de anxietate, plictiseală, frustrare și chiar copleșire – emoții care ne fac să fugim de lucrurile pe care le avem de făcut. 

În teorie, ne dorim să citim mai mult, ne împărțim ziua pe tipuri de activități și începem mereu cu o cafea bună și o listă care pare mereu atractivă. În practică, vom ajunge să evităm cât putem de mult lucrurile care nu ne fac plăcere. 

Care este cheia pentru a depăși procrastinarea? Îți oferim astăzi câteva sfaturi care au mai degrabă legătură cu managementul emoțiilor negative și care sperăm să îți fie de ajutor în perioada asta: 

 1. Descoperă sursa emoțiilor: Când mintea ta îți spune “mai întâi deschid Facebook-ul doar două minute”, trebuie să fii conștient de ce fugi cu adevărat. Pentru că în spatele dorinței de a verifica timeline-ul se află probabil o frică / anxietate asociată task-ului pe care urmează să-l faci pe care o eviți. Primul pas constă așadar într-un proces de autocunoaștere. Pune-ți întrebarea “de ce fac asta?” fără să te critici sau să te judeci;
 2. Fă pace cu emoțiile tale: cheia succesului pentru a depăși amânarea este să devii conștient de gândurile și emoțiile negative în primul rând și în al doilea rând să le accepți. Astfel, nu vei mai fi la mila propriilor tale sentimente și vei putea să faci ceea ce trebuie să faci, când trebuie, chiar dacă îți place sau nu. Acest pas vine la pachet și cu un sentiment de libertate. 
 3. Nu-ți fie teamă de eșec / nu căuta un rezultat perfect: Uneori amânăm din cauza fricii de a nu eșua. Astfel, nu poți da greș la ceva ce nu faci – deci procrastinarea este un fel de spațiu sigur. Cel mai des teama de eșec vine la pachet cu o tendință perfecționistă care te îndeamnă să întârzii finalizarea unui task doar pentru că ești îngrijorat că rezultatul nu va fi la înățlimea propriilor aștepătri. Poți combate amânarea venită din perfecționism cu ideea de invoație și nou. De multe ori când lucrurile nu ies așa cum ai plănuit este foarte posibil să descoperi ceva noi la care nu te-ai mai gândit până acum.

Dacă până acum ai crezut că procrastinarea ta are legătură cu o lipsă de control, iată că lucrurile sunt mult mai diferite. Vorbim din nou, despre emoții și despre cum ne influențează și cel mai important, vorbim despre acceptare. 

Photo by Karim MANJRA on Unsplash