fbpx
Caută

Mai puțin control, mai multă colaborare

Toți cei care ne-am aflat într-un rol de leadership / conducere ne-am confruntat cu următoarea situație: ai un task de rezolvat și o echipă competentă care poate să-l preia. Ție task-ul respectiv ți-ar consuma câteva ore, însă este deja o activitate de rutină. Pentru oricine din echipa ta este un task nou și ar presupune ghidaj din partea ta.

Ce faci în această situație? Am auzit adesea vocea care ne spune: e mai rapid să-l faci tu și știi că o să-l faci bine / o să dureze mai mult să-i explic lui X decât să fac chiar eu.

Astăzi o să parcurgem împreună câteva sugestii prin care poți să aduci un echilibru între control și colaborare în echipa ta, provocând câteva convingeri pe care le avem despre delegare.

Primul pas…începe
Știm că delegarea nu este un proces ușor. Însă cu siguranță sunt câteva task-uri cu mize mai puțin importante pe care poți să exersezi. Începe cu acelea și crește gradual. Folosește fiecare experiență ca pe un mic studiu de caz care să te pregătească pentru acele task-uri mari și importante la al căror control încă îți este greu să renunți.

Continuă cu o listă de beneficii
Sunt multe părți care au diferite tipuri de câștiguri atunci când delegi un task. Primul și poate cel mai important pentru tine este timpul. Deși pare că îți consumă mai mult timp în prezent, în realitate ceea ce faci este o investiție într-o rezervă viitoare de timp. Similar cu câștigul care se adună dintr-un depozit de economii, timpul investit în prezent te salvează de această situație în viitor. La nivelul echipei, cel mai important câștig / beneficiu este acela de creștere / dezvoltare. Orice nou skill va avea efecte asupra întregului proiect / organizații, dar și la nivel individual. Când înveți pe cineva să facă ceva nou, acest proces poate fi și un transfer de încredere, transfer în urma căruia vei fi răsplătit cu motivație și chiar o doză crescută de apartenență.


Pregătește-te

Poți anticipa că anumite taks-uri / părți din proiectele la care lucrezi, într-o anumită etapă, vor fi delegate. Astfel, poți să-ți ușurezi și ție și colegilor tăi munca prin a-ți documenta procesele, prin folosirea soluțiilor de shared folders / shared processes ex. Google Drive / Sharepoint sau chiar platforme de project management cum sunt Basecamp sau Slack. Cu ajutorul acestora, delegarea devine un proces mai ușor de înțeles și de urmărit, chiar și pentru echipele care lucrează încă în formulă hibridă. 

Pregătește-te (partea a 2-a) – mental și emoțional

Dacă un proces prin care rezolvi un task poate fi ușor integrat într-o platformă digitală, ce facem cu procesele mentale și emoționale asociate delegării. Gândește-te care sunt lucrurile care te țin de tine, care sunt fricile: frica de a renunța la control / dificultatea de a stabili o relație de încredere cu colegii? 

Identifică blocajele emoționale și adresează-le direct. Este cel mai bun mod prin care le poți depăși. Discută cu colegi care au deja echipe formate, discută cu superiori, identifică-ți mentori sau coachi care să te ajute pe fiecare dintre aceste emoții specifice și vei vedea că lucrurile vor deveni din ce în ce mai clare.

Articole similare

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Compatibilitate în business

Ne apropiem unii de alții pe bază de compatibilități: interese comune, grupuri de prieteni, scopuri împărtășite, comportamente comune. Ba chiar uneori ne uităm și la stele și traducem modul în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.