fbpx
Caută

Există o trăsătură de comportament care-i face pe unii lideri mai buni?

Prin virtutea meseriei, ne-am uitat constant la comportamente care arată înclinații spre leadership. La trăsături comune pe care le vedem la liderii pe care-i apreciem și la ce spun studiile de specialitate.

Există un comportament pe care-l observăm destul de ușor dar pe care nu știm cât de mult îl valorificăm, un comportament care ascunde un discernământ strategic legate de acțiunile pe care urmează să le facem: comportamentul proactiv.

La nivel superficial, dacă acum ești într-un birou înconjurat de oameni, poți să te uiți chiar acum în jurul tău și să încerci să o identifici. La ce trebuie să te uiți? Caută-i pe acei colegi care se duc din propria inițiativă să rezolve o problemă înainte ca cineva să le ceară asta, cei care atunci când nu știu cum să facă ceva vor căuta mai întâi o soluție pe cont propriu înainte să întrebe pe cineva, cei care atunci când termină ce aveau pe lista se apucă să încerce lucruri noi.

Când ești proactiv te pregătești pentru ceva înainte să se întâmple. Te gândești la posibile scenarii și începi să lucrezi la soluții pentru a le preîntâmpina. Atunci când aștepți să vezi cum se va desfășura o situație înainte să acționezi adopți un comportament reactiv.

Diferența principală este aceea că acțiunile unei persoane proactive vor determina modul în care se vor desfășura lucrurile în viitor, în timp ce o persoană reactivă se va lăsa influențată și va reacționa în funcție de desfășurarea unui eveniment.

Proactivitatea în leadership se poate traduce și prin viziune, iar liderii proactivi sunt mai apreciați de cei din jurul lor deoarece această trăsătură are un impact pozitiv și asupra lor. Există câteva avantaje pe care le au echipele conduse de liderii proactivi, avantaje precum:

Adaptabilitatea

Un lider proactiv va fi mereu atent la ce se întâmplă în jurul său, fie că vorbim de oameni, de mediu, de contextul economic / de business. Această atenție îi va oferi informații suficiente pentru a se adapta atunci când este nevoie, uneori a da tonul în această adaptare.

Inovație

Fără a căuta neapărat inovația, un lider proactiv va fi mereu într-un demers constant de a îmbunătăți procese, de a încuraja în echipa sa comportamente similare, a pune accent pe încercare vs. reușită și pe rolul educativ al situațiilor în care eșuăm.

Gestionarea riscului

Într-o echipă cu un lider care are un comportament proactiv s-ar putea să identificați mai repede potențialele riscuri, chiar înainte ca ele să devină problematice. În acest fel echipa nu doar că poate să-și gestioneze mai bine resursele și să aibă o organizare mai bună, ci se vor simți mai în siguranță pentru că vor anticipa mai ușor viitoarele probleme.

Inspirație prin puterea propriului exemplu

Uneori simplul gest de a prelua inițiativa poate să-i inspire și pe cei din jur. Poate să-i motiveze să adopte la rândul lor o atitudine proactivă în anumite situații și să crească nivelul de implicare și motivație la nivelul întregii echipe, arătând prin puterea propriului exemplu că implicarea și contribuția fiecăruia contează.

Articole similare

Mai puțin control, mai multă colaborare

Toți cei care ne-am aflat într-un rol de leadership / conducere ne-am confruntat cu următoarea situație: ai un task de rezolvat și o echipă competentă care poate să-l preia. Ție

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Compatibilitate în business

Ne apropiem unii de alții pe bază de compatibilități: interese comune, grupuri de prieteni, scopuri împărtășite, comportamente comune. Ba chiar uneori ne uităm și la stele și traducem modul în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.