Caută
First principles thinking este procesul prin care elimini presupunerile, îți antrenezi creativitatea și îți dezvolți gândirea critică.

Gândirea în principii de bază / first principles

Cum merge săptămâna asta? Ce ai pe listă nerezolvat? Cu ce probleme mai vechi / ce idealuri neîmplinite te confrunți și ai vrea să găsești o rezolvare?

Îți propunem astăzi un mod de gândire prin care să te uiți la problemele din viața ta altfel. Să le împarți în secțiuni și să le descompui în blocuri pentru a începe să construiești soluții, acele soluții pe care nu ai avea cum să le vezi altfel.

First principles thinking este procesul prin care elimini presupunerile, îți antrenezi creativitatea și îți dezvolți gândirea critică. Tehnica a fost inventată în urmă cu mai bine de 2000 de ani de către filosoful grec Aristotel care credea că reușim să învățăm cel mai bine atunci când înțelegem principiile fundamentale ale unui element. Conform declarațiilor date de el, atunci când lucrăm cu o serie de credințe / convingeri este important să le descompunem și să ne întoarcem la adevărurile pe baza cărora au fost construite aceste credințe, iar procesul acesta ne va duce la descoperirea primelor principii în problemele / situațiile cu care ne confruntăm. 

Un prim principiu este un adevăr fundamental, care nu poate fi dedus dintr-o altă presupunere. Care este procesul prin care putem să descoperim the first principles în problemele din viața personală și cea profesională? În primul rând să ne uităm la ce nu se încadrează în acest mod de gândire.

Atunci când căutăm soluții ne bazăm foarte mult pe analogie, ne uităm la ce a funcționat în situații similare, folosind raționamente de tipul “problema asta seamănă cu … așa că voi presupune că se rezolvă la fel”, în loc să descompunem și să ajungem la nucleul acesteia. Un alt factor care ne îngrădește modul de gândire este reprezentat de o figură autoritară cu care ne întâlnim în diverse etape în viața și care ne spune ce este adevărat, blocându-ne (mai ales atunci când suntem copii) cu fraze precum “este așa pentru că așa am spus eu). Așa învățăm să nu punem prea multe întrebări atunci când ceilalți ne spun “dacă vrei să obții un anumit rezultat..trebuie să faci lucrurile așa, pentru că asta funcționează”. 

Dacă rămânem prinși în aceste capcane nu vom învăța cum să testăm presupuneri, să deconstruim o serie de convingeri și să le construim spre soluții inovatoare, ci rămânem prinși în noi așa facem lucrurile dintotdeauna. Iar cea mai mare problemă este atunci când mediul și factorii externi ne impun o schimbare, iar noi continuăm în vechile modele. Imaginează-ți câte organizații au rămas blocate din cauza pandemiei doar pentru că nu au putut să iasă din vechile modele de gândire.

Deși conceptul de first principles a apărut înaintea vremurilor noastre, unul dintre cei mai buni reprezentanți ai acestuia este contemporan cu noi și cu ajutorul acestei gândiri a reușit să ajungă cel mai de succes antreprenor din lume, Elon Musk, fondatorul Paypal, Tesla și SpaceX.

Când Tesla a intrat pe piață se știa faptul că vehiculele electrice nu pot fi o investiție bună deoarece prețul bateriilor necesare acestora ar fi prea mare. Acesta este un exemplu foarte bun de gândire pe baza unei analogii greșite pe care Musk a scurtcircuitat-o aplelând la first principles. El și-a găsit un nou adevăr, un nou nucleu pe baza căruia și-a construit întreaga companie. A descompus resursele necesare pentru a fabrica bateriile necesare mașinilor electrice și a descoperit că poate achiziționa separat bucățile individuale care formează o astfel de baterie, astfel ajungând la un preț foarte bun și descoperind că de fapt costul bateriilor nu este o problemă în sine.

Cheia acestui mod de gândire stă mai degrabă în cum ne uităm la problemă și nu neapărat în cum formulăm soluția. Pentru că acest proces prin care dezbrăcăm o problemă de toate constructele sociale ne poate duce la concluzia că acea problemă nu există. Și principiul se aplică foarte ușor în orice pentru că suntem înconjurați de constructe sociale precum banii, granițele care ne înconjoară, chiar și criptomonedele care ne fascinează atât de mult în această perioadă.

Cum aplici first principles thinking?

  1. După ce ți-ai stabilit problema / situația pentru care cauți o soluție, elimină toate presupunerile, adevărurile împrumutate și tot ce se încadrează în categoria “pentru că așa se fac lucrurile / situația asta seamănă cu…..”
  1. Deconstruiește problema în bucăți / principii fundamentale. Folosește-te de întrebări cheie prin care să-ți redefinești realitatea, gândește ca un copil și întreabă-te de ce până treci de punctul pentru că așa se face, sau chiar mai rău pentru că așa spun eu.
  1. Caută soluții diferite de tot ce-ți sugerează ceilalți, de tot ce ai mai văzut / făcut. E normal ca atunci când ești în fața unei probleme complexe / când vrei să găsești o idee cu care să ieși în față, te vei uita la ceilalți și vei încerca să împrumuți din experiența lor și a trecutului. Modelul first principles te va ajuta să găsești soluții noi și să inovezi, mergând în direcții încă neexplorate. 

Poți aplica tehnica și în viața personală și s-ar putea ca acolo să faci niște schimbări majore de abordare. Este posibil să descoperi că ai putea să lucrezi de oriunde și nu trebuie să fii legat de un birou / oraș sau să găsești noi moduri de a-ți crește veniturile care nu se încadrează în pattern-ul unui job 9-to-5. Când vei căuta să elimini blocurile pentru a începe o construcție nouă, fii conectat și la valorile și lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine. Astfel, și călătoria către first principles va fi una în care te vei regăsi mai ușor. 

Photo by Fakurian Design on Unsplash

Articole similare

Filtre pentru informații

Ne-am uitat la ce spun specialiștii și ne-am echipat cu o serie de arme prin care putem să identificăm atunci când suntem în fața unor informații false, a unor adevăruri trunchiate sau a unor erori de gândire.

Ochiul critic dar curios

Cum reușim să ne păstrăm spiritul critic într-o avalanșă de informații care ne întrețin erorile de gândire, cum putem să ne păstrăm vie curiozitatea și totuși să identificăm informațiile false.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.