saulo-mohana-wNz7_5EvUWU-unsplash-scaled
Cum reușim să rămânem activi pe piața muncii și cum identificăm pașii următori în parcursul nostru de carieră.

Angajabilitate în vremea pandemiei

Nu doar leadershipul este o provocare în această perioadă în organizații din întreaga lume, ci și piața muncii și perspectivele noi pe care le presupune contextul economic global. Îți propunem astăzi o conversație despre cum reușim să rămânem activi pe piața muncii și cum identificăm pașii următori în parcursul nostru de carieră.

Contextul general nu este unul foarte prietenos, datele oficiale arată că rata șomajului în România în luna martie a anului 2020 era de 4,6%, iar în luna mai ajunsese la valoarea din 2017 și anume 5,2%. Comisia Europeană avertizează la rândul ei că șomajul va urca la peste 6,5% în acest an, iar potrivit Bloomberg, la nivel european, 40 de milioane de angajați au intrat în șomaj tehnic.  Astfel, este foarte posibil să te regăsești într-una dintre următoarele două categorii: fie ți-ai planificat de mult o schimbare de carieră, fie schimbările cauzate de pandemie au făcut ca locul tău de muncă să fie unul instabil. Oricare ar fi motivul, îți povestim în cele ce urmează despre ce ai putea să faci pentru a-ți găsi un loc de muncă în această perioadă.

  1. Dezvoltă-ți o nouă abilitate
    Interesează-te care sunt specializările în care se fac în continuare angajări și fă-ți o listă cu abilitățile necesare în aceste domenii. Identifică 2-3 abilități (fie ceva ce ai dezvoltat la un moment dat dar nu ai folosit activ / fie ceva nou în care ți-ar face plăcere să investești timp). Profită de faptul că acum există numeroase platforme de învățare online, Masterclass-uri și MOOCs (Cursuri open online, gratuite, pe diverse teme de interes, unde poți accesa conținut inclusiv de la facultăți precum Harvard și MIT). Folosește timpul liber să dezvolți o abilitate utilă și ia-o de la început. Este foarte posibil ca un nou început într-un domeniu care acum prosperă să fie chiar mai bun decât să avansezi într-o organizație al cărei viitor nu este foarte sigur.
  2. Practică comunicarea online 

Este foarte posibil ca următorul tău interviu, sau chiar întâlnirile cu viitorii tăi colegi să aibă loc online. Familiarizează-te cu prezența ta online și practică elemente legate de imagine (care este background-ul din întâlnirile tale) / postură (poziționează-ți device-ul de pe care comunici astfel încât camera să fie aliniată cu privirea ta, astfel încât să simulezi cât mai bine o interacțiune face-to-face și să eviți privitul de sus / jos) / lumină (asigură-te că la orice oră ar avea loc întâlnirea, ai parte de o lumină avantajoasă) / sunet (verifică microfonul să se audă cât mai clar, fără întreruperi și interferențe). Modul în care te prezinți online este noua carte de vizită și contextul în care se formează prima impresie. Totodată, fiecare companie este posibil să folosească un soft diferit: Zoom / Microsoft Teams / Google Meet sau Cisco WebEx. Asigură-te că folosești cel puțin o dată platforma înainte de întâlnirea / interviul oficial, astfel încât să te concentrezi pe relația umană și mai puțin pe dificultățile tehnologice.

  1. Construiește-ți un profil de freelancer

Chiar dacă procesul de recrutare pentru un job full-time durează, poți să profiți de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a deveni un furnizor de servicii pe o platformă de freelance. Zilnic mii de joburi în grafică și design, scriere de articole, programare, project management, video și animație, copywriting, sunt contractate pe platforme precum Fiverr sau UpWork. Alege skill-ul pe care ești cel mai sigur, oferă materiale demonstrative, vorbește despre pasiunea pe care o ai în domeniul respectiv și construiește-ți o listă de prețuri avantajoase și este foarte posibil să-ți fi găsit nișa în care te vei dezvolta în lunile următoare. O practică des întâlnită pe astfel de platforme poate să-ți aducă în cale și viitorul angajator – poți furniza servicii de freelance pentru organizații din întreaga lume care apoi îți pot face o ofertă să lucrezi doar pentru ei,

  1. Consistență nu intensitate 

Am mai vorbit despre acest principiu și credem că și în vânătoarea de job-uri se potrivește perfect. Un demers de a-ți căuta un job poate fi obositor chiar și în afara celei mai mari crize economice pe care am trăit-o, iar cei care vor avea succes sunt cei care vor aborda acest proces înarmați cu multă răbdare, știind că participă la un maraton și nu la un sprint. În condiții normale, un proces de recrutare durează aproximativ 5 luni (de când ai început căutarea până la semnarea unui contract). În contextul actual, probabil că timpul va crește considerabil. 

Cea mai importantă informație  este că întreaga lume trece prin același lucru. Astfel poți să pui mai mult din încărcătura emoțională în cârca pandemiei și mai puțin în cum te-ai descurcat tu în procesul de recrutare. Rămâi deschis, autentic și consistent în demersul tău și rezultatele se vor vedea curând.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #132.

Photo by Saulo Mohana on Unsplash

Cât mai muncim?

Despre o nouă revoluție în ceea ce privește numărul de ore pe care le petrecem la un job full time

Resurse Umane din viitor

Fie că lucrezi într-o companie în care conduci o echipă, ai propria ta organizație sau faci parte dintr-o echipă în cadrul unei organizații, un rol foarte important în conducerea acesteia,