Search
O relație de succes de mentorat presupune efort și colaborare pentru a fi benefică de ambele părți

Câteva secrete ale mentoratului

Atunci când ne pierdem curajul, încrederea, când avem multe întrebări la care vrem să găsim un răspuns, de multe ori ne uităm către oamenii care ne inspiră și încercăm să “furăm” din energia lor.
 
Astăzi vrem să vorbim cu tine despre o practică prin care putem să ajungem mai aproape de acești oameni, sau chiar să fim noi acei oameni care împărtășesc din experiențele și cunoștințele acumulate, într-un proces de mentorat. Un studiu realizat pe 3000 de profesioniști din mediul corporate arată faptul că deși 67% dintre aceștia consideră că este important să ai un mentor, doar 37% chiar ajung într-o relație mentor-mentee.
 
O relație de succes de mentorat presupune efort și colaborare pentru a fi benefică de ambele părți. Relația începe atunci când există un acord între mentor și mente și are nevoie de câteva elemente care să o oficializeze, să-i ofere un cadru bazat pe angajament reciproc, respect și transparență, cât și pe o înțelegere a ce oferă fiecare în acest parteneriat. Am fost implicați în gestionarea multor programe de mentorat, iar pentru că acesta este mereu un subiect de interes și există nevoia de informații clare, îți vom povesti astăzi despre câteva dintre practicile care te pot ajuta, indiferent de rolul pe care-l vei avea, într-o viitoare relație de mentor-mentee:
 
Definirea unei relații și a așteptărilor
Prima întâlnire este cea mai importantă. Este momentul în care puteți să descoperiți lucruri pe care le aveți în comun, cât de compatibili sunteți, dar și momentul în care ar fi bine să vă definiți așteptările de la acest proces.
Pentru mentees: folosiți prima parte a primei întâlniri pentru a vă cunoaște mai bine. Vorbește cu mentorul tău despre pasiunile sale, întreabă-l cum își petrece timpul liber și încearcă să te conectezi cu el la nivel personal. Asta va ajuta foarte mult relația voastră și veți dezvolta o bază comună pe care să construiți. Totodată, îl va ajuta și pe mentor să se relaxeze și să se bucure de timpul petrecut alături de tine.
În cea de-a doua parte vorbiți despre așteptări și structura următoarelor întâlniri. Este important ca mentorul să știe care sunt nevoile tale, de ce ai apelat la el și cum te poate ajuta.
Pentru mentori: există o monedă de schimb foarte importantă în relația voastră și anume, timpul. Arată-i mentee-ului tău cât timp ești dispus să-i oferi pentru ca el să înțeleagă valoarea fiecărui moment petrecut împreună. Fii deschis să-l cunoști și arată-i că întâlnirea este despre el. În acest fel vei investi încredere în relația voastră și îi va fi mai ușor să se deschidă și să comunice cu tine.
 
Subiectul întâlnirilor
Este important să știți de la început care sunt subiectele pe care le veți aborda în fiecare întâlnire, calendarul întâlnirilor, pentru ca fiecare dintre voi să vă puteți veni pregătiți. Pe parcursul unei relații de mentorat este foarte posibil ca aceste subiecte să se schimbe, sau nevoile să difere de la o nevoie de încurajare, sfaturi practice, contacte sau chiar feedback pe anumite proiecte foarte specifice.
Pentru mentees: Vorbește deschis cu mentorul tău despre cum se pot schimba aceste nevoi. Cu cât vei fi mai explicit cu atât îi va fi mai ușor mentorului tău să te ajute. Și chiar dacă îți va fi greu să fii sincer la început, faptul că întâlnirile merg “în gol” va fi simțit de mentor și asta va atrage demotivarea amândurora. Ajută-ți mentorul și el te va ajuta pe tine.
Pentru mentori: Încurajează-l pe cel pe care îl mentorezi să vorbească deschis despre nevoile sale și arată-i o cale prin care le poate aborda și în afara sesiunilor voastre. Lasă-i libertatea să încerce, nu-i arăta ce și cum să facă, susține-i inițiativa. În acest fel el va căpăta autonomie și încredere.
 
Comunicare și follow-up
Când sunteți într-o relație de mentorat puteți să considerați că faceți parte din aceeași echipă. Aveți preocupări comune, întâlniri recurente, iar o comunicare constantă între voi este modul în care puteți investi și aduce valoare în această relație.
Pentru mentees: ține-ți mentorul la curent cu ceea ce faci, mai ales atunci când pui în aplicare planurile stabilite împreună. Poți face asta printr-un email scurt atunci când ai astfel de noutăți. Totodată, poți să-i transmiți pe această cale mentorului tău cum au evoluat lucrurile și ce ai vrea să faceți diferit în următoarele întâlniri.
Pentru mentori: menține relația și prin comunicare în afara sesiunilor. Poți să-i trimiți mentee-ului tău resurse care i-ar fi utile în călătoria descrisă în întâlnirile voastre, să-l pui în contact cu persoane din network-ul tău sau să-l inviți în sesiuni de mentorat de grup.
 
O relație de mentorat de succes funcționează pe bază de reciprocitate. Este important ca fiecare dintre voi să fiți atenți la mentorul / mentee-ul vostru și să vă lăsați mereu loc să ajutați și să vă implicați. Mai ales în situațiile în care avem rol de mentee, să nu presupunem că nu avem nimic de oferit, pentru că mentoratul este o relație de echilibru. În situațiile de succes vă va încărca cu energie, veți descoperi lucruri noi despre voi, despre lumea din jurul vostru și veți ajunge să așteptați cu nerăbdare următoarea întâlnire.

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #160. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Articole similare