Search

Ce valori au adolescenții români

Familia, prietenia și respectul sunt cele trei cele mai prețuite și căutate valori de către tinerii români cu vârste între 14 și 18 ani. Puși să aleagă dintr-o listă de calități, adolescenții au ales în proporție covârșitoare cele trei valori care le ghidează comportamentele și stau la baza portretului dezirabil pe care ei îl atribuie celorlalți.

Optimismul a fost și el în topul preferințelor celor intervievați și, deși nu există diferențe majore între mediul rural și cel urban, această valoare este mai căutată și dorită de către cei de la orașe. În mediul rural sunt preferate cu precădere încrederea, curajul și ajutorul. Optimismul a fost urmat de încredere, prietenie, sinceritate si creativitate. Cele mai dorite valori pe care tinerii le vor pentru ei înșiși sunt respectul, toleranța, curajul, disciplina și răbdarea.

La celălalt capăt al listei de valori care îi descriu pe adolescenții care au participat la studiu se regăsesc tradiția, frumusețea, contribuția, recunoașterea. Deși individualitatea este în aceasta listă pe locul 12, pe lista celor mai rar nominalizate valori se află și noțiunea de echipă. Desi nu sunt considerate ca fiind opuse, cele două sunt la fel de rar utilizate în autoportretul pe care și l-au creat adolescenții în cauză.

Studiul privind valorile adolescenților români a fost realizat de Fundația LEADERS în decursul anilor 2010-2011 în rândul participanților la programul Leadership Autentic, un program educațional ce vizează dezvoltarea abilităților de leadership, autocunoaștere și comunicare în rândul tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani. Aceștia a trebuit să aleagă dintr-o listă de 45 de valori și să explice pe larg care cred că sunt valorile care-i definesc pe adolescenți, ce valori au, de ce valori au nevoie, ce valori așteaptă de la cei din jurul lor. În vara anului 2017, programul Leadership Autentic s-a încheiat, locul fiindu-i luat de o versiune mai complexă, LEADERS Explore pentru liceeni. Mai multe detalii, aici: www.leaders.ro/elevi

Articole similare

Tu crezi că se mai poate în România?

Ultimele săptămâni ne-au demonstrat, în cazul în care mai era nevoie de o dovadă în plus, cât de mult contăm noi, tinerii, alături de votul nostru. Însă, dincolo de vot,