fakurian-design-58Z17lnVS4U-unsplash-scaled
First principles thinking este procesul prin care elimini presupunerile, îți antrenezi creativitatea și îți dezvolți gândirea critică.

Gândirea în principii de bază / first principles

Cum merge săptămâna asta? Ce ai pe listă nerezolvat? Cu ce probleme mai vechi / ce idealuri neîmplinite te confrunți și ai vrea să găsești o rezolvare?

Îți propunem astăzi un mod de gândire prin care să te uiți la problemele din viața ta altfel. Să le împarți în secțiuni și să le descompui în blocuri pentru a începe să construiești soluții, acele soluții pe care nu ai avea cum să le vezi altfel.

First principles thinking este procesul prin care elimini presupunerile, îți antrenezi creativitatea și îți dezvolți gândirea critică. Tehnica a fost inventată în urmă cu mai bine de 2000 de ani de către filosoful grec Aristotel care credea că reușim să învățăm cel mai bine atunci când înțelegem principiile fundamentale ale unui element. Conform declarațiilor date de el, atunci când lucrăm cu o serie de credințe / convingeri este important să le descompunem și să ne întoarcem la adevărurile pe baza cărora au fost construite aceste credințe, iar procesul acesta ne va duce la descoperirea primelor principii în problemele / situațiile cu care ne confruntăm. 

Un prim principiu este un adevăr fundamental, care nu poate fi dedus dintr-o altă presupunere. Care este procesul prin care putem să descoperim the first principles în problemele din viața personală și cea profesională? În primul rând să ne uităm la ce nu se încadrează în acest mod de gândire.

Atunci când căutăm soluții ne bazăm foarte mult pe analogie, ne uităm la ce a funcționat în situații similare, folosind raționamente de tipul “problema asta seamănă cu … așa că voi presupune că se rezolvă la fel”, în loc să descompunem și să ajungem la nucleul acesteia. Un alt factor care ne îngrădește modul de gândire este reprezentat de o figură autoritară cu care ne întâlnim în diverse etape în viața și care ne spune ce este adevărat, blocându-ne (mai ales atunci când suntem copii) cu fraze precum “este așa pentru că așa am spus eu). Așa învățăm să nu punem prea multe întrebări atunci când ceilalți ne spun “dacă vrei să obții un anumit rezultat..trebuie să faci lucrurile așa, pentru că asta funcționează”. 

Dacă rămânem prinși în aceste capcane nu vom învăța cum să testăm presupuneri, să deconstruim o serie de convingeri și să le construim spre soluții inovatoare, ci rămânem prinși în noi așa facem lucrurile dintotdeauna. Iar cea mai mare problemă este atunci când mediul și factorii externi ne impun o schimbare, iar noi continuăm în vechile modele. Imaginează-ți câte organizații au rămas blocate din cauza pandemiei doar pentru că nu au putut să iasă din vechile modele de gândire.

Deși conceptul de first principles a apărut înaintea vremurilor noastre, unul dintre cei mai buni reprezentanți ai acestuia este contemporan cu noi și cu ajutorul acestei gândiri a reușit să ajungă cel mai de succes antreprenor din lume, Elon Musk, fondatorul Paypal, Tesla și SpaceX.

Când Tesla a intrat pe piață se știa faptul că vehiculele electrice nu pot fi o investiție bună deoarece prețul bateriilor necesare acestora ar fi prea mare. Acesta este un exemplu foarte bun de gândire pe baza unei analogii greșite pe care Musk a scurtcircuitat-o aplelând la first principles. El și-a găsit un nou adevăr, un nou nucleu pe baza căruia și-a construit întreaga companie. A descompus resursele necesare pentru a fabrica bateriile necesare mașinilor electrice și a descoperit că poate achiziționa separat bucățile individuale care formează o astfel de baterie, astfel ajungând la un preț foarte bun și descoperind că de fapt costul bateriilor nu este o problemă în sine.

Cheia acestui mod de gândire stă mai degrabă în cum ne uităm la problemă și nu neapărat în cum formulăm soluția. Pentru că acest proces prin care dezbrăcăm o problemă de toate constructele sociale ne poate duce la concluzia că acea problemă nu există. Și principiul se aplică foarte ușor în orice pentru că suntem înconjurați de constructe sociale precum banii, granițele care ne înconjoară, chiar și criptomonedele care ne fascinează atât de mult în această perioadă.

Cum aplici first principles thinking?

  1. După ce ți-ai stabilit problema / situația pentru care cauți o soluție, elimină toate presupunerile, adevărurile împrumutate și tot ce se încadrează în categoria “pentru că așa se fac lucrurile / situația asta seamănă cu…..”
  1. Deconstruiește problema în bucăți / principii fundamentale. Folosește-te de întrebări cheie prin care să-ți redefinești realitatea, gândește ca un copil și întreabă-te de ce până treci de punctul pentru că așa se face, sau chiar mai rău pentru că așa spun eu.
  1. Caută soluții diferite de tot ce-ți sugerează ceilalți, de tot ce ai mai văzut / făcut. E normal ca atunci când ești în fața unei probleme complexe / când vrei să găsești o idee cu care să ieși în față, te vei uita la ceilalți și vei încerca să împrumuți din experiența lor și a trecutului. Modelul first principles te va ajuta să găsești soluții noi și să inovezi, mergând în direcții încă neexplorate. 

Poți aplica tehnica și în viața personală și s-ar putea ca acolo să faci niște schimbări majore de abordare. Este posibil să descoperi că ai putea să lucrezi de oriunde și nu trebuie să fii legat de un birou / oraș sau să găsești noi moduri de a-ți crește veniturile care nu se încadrează în pattern-ul unui job 9-to-5. Când vei căuta să elimini blocurile pentru a începe o construcție nouă, fii conectat și la valorile și lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine. Astfel, și călătoria către first principles va fi una în care te vei regăsi mai ușor. 

Photo by Fakurian Design on Unsplash

Filtre pentru informații

Ne-am uitat la ce spun specialiștii și ne-am echipat cu o serie de arme prin care putem să identificăm atunci când suntem în fața unor informații false, a unor adevăruri trunchiate sau a unor erori de gândire.

Ochiul critic dar curios

Cum reușim să ne păstrăm spiritul critic într-o avalanșă de informații care ne întrețin erorile de gândire, cum putem să ne păstrăm vie curiozitatea și totuși să identificăm informațiile false.