Search

Mihai Ranete, un doctor radiolog conduce Caravana cu Medici în satele sărace

Mihai Ranete, 31 de ani, este medic specialist radiolog la Institutul Clinic Fundeni și coordonatorul Caravanei cu Medici, un program prin care o echipă medicală ajunge lunar într-un sat sărac, unde accesul la servicii de sănătate este greoi. În 2012, când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din București, Mihai era voluntar într-un program similar, „Împreună pentru sănătatea rurală”, al organizaţiei studenţești în care era implicat.

Este vital să-ţi găsești oportunităţi de a învăţa meserie în spital sau în programe ca „Împreună pentru sănătatea rurală”.

Mult din ce învaţă în facultate un student la Medicină este arid, își amintește Mihai, ai foarte multe informaţii de acumulat, ești pus să înveţi multe lucruri, iar când ajungi în practică la spital, în funcţie de norocul pe care-l ai, poţi să vezi sau nu lucruri. „Intri într-o rutină care te doboară, una este să mergi tu să faci ceva, să vezi că funcţionează, atunci te simţi cu adevărat bine”, spune medicul. Este vital să-ţi găsești oportunităţi de a învăţa meserie în spital sau în programe ca „Împreună pentru sănătatea rurală”.

După studenţie, acum cinci ani, Mihai a început să se gândească cum să pună pe picioare un proiect similar celui din facultate, dar care să aducă nu doar educaţie pentru sănătate la sate, așa cum se întâmplase până acum, ci să-i ajute pe oameni să afle de ce nu se simt bine, ce boli ar putea avea, astfel încât să plece după vizita medicilor cu niște răspunsuri, nu doar cu sfaturi.

„Ţinta noastră e ca omul care pleacă de la noi să plece cu ceva concret”

Asociaţia Caravana cu medici s-a înfiinţat în 2014, iar până la prima caravană rurală, din martie 2015, echipa de 30 de medici și studenţi coordonată de Mihai a strâns fonduri și parteneriate, ca munca lor în comunităţi să fie cât mai valoroasă. Spre exemplu, au reușit printr-un parteneriat cu Laboratoarele Synevo să obţină un set de analize care li se face oamenilor cu o săptămână înainte de venirea Caravanei. „Ţinta noastră e ca omul care pleacă de la noi să plece cu ceva concret”, spune Mihai, „trebuie să-l ajuţi, cu niște doctori, niște analize. Nu ne ducem acolo să operăm oameni, sunt unele chestii de bază pe care le putem urmări. Dar, omul, când pleacă de la noi, pleacă cu niște răspunsuri”.

Tinerii medici ajung vineri seară în comunităţi, iar sâmbăta încep munca. Oamenii primesc rezultatele analizelor, pe care un medic le interpretează, li se face  un examen clinic sau ecografii. In 2015, au consultat 1 000 de adulţi și copii. A fost un an productiv în care Mihai și echipa sa au muncit și la a-și găsi parteneri și finanţatori.

Într-un week-end ajung să consulte 250 de copii și adulţi, în zonele pe care le ţintesc, „sate cu probleme în mediul rural, nu neapărat unde nu au medic de familie, fiindcă pe hârtie sunt medici, dar nu ajung acolo”, spune Mihai. Anul trecut au descoperit că mulţi dintre cei consultaţi aveau hepatită B și C. A contat că au aflat asta, spune Mihai, fiindcă oamenii au înţeles că dacă nu se tratează, hepatita se poate transforma în ciroză, cu șanse mult mai mici de vindecare. Într-un alt sat, un copil avea o problemă minoră la testicule, care, în timp, însă, se putea înrăutăţi. Când tatăl băiatul a aflat asta, a decis să-l opereze cât mai repede. Mihai spune că momentul l-a emoţionat. Atunci când l-a convins pe tată să facă asta, a simţit cu adevărat importanţa și nevoia unui asemenea proiect.    

“Mergem să facem niște chestii simple, într-adevăr, dar care pot schimba vieţile oamenilor”

In 2015, a participat la Leaders Academy, după ce a primit o bursă din partea Raiffeisen Bank. A fost un program de o săptămână care l-a învăţat multe despre cum să construiască dinamica echipei, să ia calm decizii și să se bazeze pe ceea ce fac oamenii săi. (Din echipa Caravana cu medici fac parte alte două absolvente Leaders School). Organizarea este la fel de importantă ca actul medical; Mihai și ceilalţi trebuie să se asigure că în grupul de medici dintr-o anumită săptămână sunt oameni cu specializări diferite sau că mediatorul, fie primar, fie un sătean care cunoaște multă lume, le răspunde la telefon sau îi ajută să-și găsească loc de campare, de obicei în școală.

In 2016, Caravana cu medici a ajuns în 12 comunităţi rurale. Au început cu primul week-end al lui martie, în judeţul Constanţa, comuna Mihail Kogălniceanu, la Centrul Social Sibioara. 2016 a început bine pentru Mihai, care a aflat în februarie că premierul Dacian Cioloș și echipa sa de consilieri sunt interesaţi de proiectul lui și ar vrea să-l includă într-un program de măsuri guvernamentale pentru diminuarea sărăciei. Caravana cu medici va continua, pentru că „mergem să facem niște chestii simple, într-adevăr, dar care pot schimba vieţile oamenilor. Dacă le spunem că un virus le poate da cancer hepatic, poate apoi se duc să se trateze. Astfel, îi salvezi.”

Articole similare