Search

Livia Florea, fondatoarea buchARTest – Parcursul de la proiectul-pilot din Leaders Experience, la organizarea celui mai mare festival de artă murală din România

Livia Florea, fondatoarea buchARTest, mișcarea care schimbă fața orașelor prin arta murală – Parcursul de la proiectul-pilot din Leaders Experience, la organizarea celui mai mare festival de artă murală din România

Livia Florea este fondatoarea mișcării buchARTest, proiect ce înfrumusețează orașele prin picturi murale. Totul a început în cadrul Leaders Experience ediția 4, când Livia a venit cu ideea de a realiza picturi murale în 3 locuri din București. Din 2019 până acum, Livia și-a dus viziunea mai departe și a transformat proiectul social din Leaders Experience într-o organizație cu numeroase proiecte. Vă invitam să citiți un interviu cu Livia, în care îi urmărim parcursul de la inginerie electrică, ceea ce a studiat în timpul facultății, către regenararea urbană, prin picturi murale.

Livia, cochetai de ceva vreme cu ideea de a schimba spațiul din jur?

Brieful pe care l-am primit la Leaders Experience a fost să venim cu un proiect social, fie de regenerare urbană, fie de educație pentru comunitate. Ideea mi-a venit pe loc.

M-am gândit că a regenera orașul prin artă murală e încă o unealtă, pe lângă reciclare, coșuri de gunoi, campanii de strângere de deșeuri. Și așa a apărut buchARTest, mi-a plăcut mult și numele și nu mi-a venit să cred că nimeni nu se gândise la el.

Am fost împărțiți pe echipe, am fost nouă oameni în total în echipa noastră, eu am fost coordonatoarea. Am avut la dispoziție o lună și jumătate și am îndeplinit toate obiectivele pe care le-am pus pe hârtie. A fost un efort enorm, având în vedere că niciunul dintre noi nu avea experiență pe partea aceasta.

La final am avut cinci picturi murale, dintre care una de mari dimensiuni. Am lucrat pe trei direcții – am oferit spații mari, pereți de mari dimensiuni artiștilor consacrați, pentru a arăta cât de mare este impactul pe care arta murală o are într-un oraș. Apoi, o a doua direcție, am oferit trei pereți de mici dimensiuni artiștilor la început de drum, pe strada Arthur Verona din București, o stradă care era cunoscută pentru pictura murală. Am vrut să aibă un spațiu prin care să se exprime în stradă pentru prima dată. Între timp, unul dintre acești artiști, Andrei Felea, a devenit foarte cunoscut, iar muralul lui a fost și este folosit în continuare des în media sau în mediul online, îl are pe Caragiale în prim plan. A treia direcție a proiectului Leaders a fost educație pentru comunitate și am organizat un workshop de artă pe o clădire din zona Romană – Open Pub. Vreme de cinci zile, elevi și studenți au participat la un workshop cu un artist din Republica Moldova și la final, după trei zile de teorie, au avut o zi de implementare și au realizat o lucrare foarte faină. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o lună și jumătate.

Ce ți-a rămas în minte din acele zile, în care ați lucrat la implementarea proiectului vostru Leaders Experience?

O, sunt multe momente, totul era nou pentru noi. De exemplu, nu știam că pentru a putea picta pereți de mari dimensiuni aveam nevoie de nacelă. Nici nu știam ce e o nacelă – e acea mașinărie folosită stradal la schimbatul de becuri, la montarea luminițelor de Crăciun și – iată – la realizarea picturilor murale. Peretele pe care am realizat atunci pictura de mari dimensiuni se afla lângă o grădină părăsită, terenul acolo era foarte denivelat, abia puteai intra, se afla pe strada Puțul lui Zamfir. Tot atunci am aflat că o nacelă poate fi transportată la locul unde urma să pictăm doar noaptea, pentru că venea pe un trailer special de transport utilaje. Am mers acolo la miezul nopții cu Alex Pascu, încă un coleg de atunci din Leaders și am încercat să deschidem poarta grădinii. Nu se mișca din loc. Cu domnul care a adus nacela, am mutat poarta din loc, am montat nacela, iar apoi am pus poarta la loc. Acum, muralul respectiv a devenit un loc de întâlnire pentru comunitate la propriu, pentru că la șase luni după ce a fost pictat, un restaurant din zonă și-a extins terasa și a cuprins și partea de grădină părăsită. Așa mi-am dat seama de imensa putere regeneratoare a artei murale  – un spațiu părăsit a revenit la viață. Apoi, peste alte șase luni, tot pe aceeași, vis a vis de acel mural stradă a mai apărut încă unul.

Cum au arătat planurile tale după încheierea proiectului Leaders?

Cred că dacă ai o victorie atunci când participi într-un proiect Leaders, dacă duci la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus împreună cu echipa, deja ai o bază pe care poți să construiești. Noi aveam echipa și am decis să continuăm, am început să conturăm o cultură organizațională, aveam ședințe săptămânale, luam decizii, pregăteam noi proiecte, am început și procesul de fondare al unui ONG, având în minte același lucru – regenerarea urbană prin intermediul picturilor murale. Apoi, în 2020 a venit perioada pandemică, multe dintre planurile noastre au fost date peste cap în acel an și în 2021, iar componența echipei s-a schimbat radical. Cu ocazia asta aș vrea să le mulțumesc tuturor colegilor din Leaders și celor care s-au alăturat pe parcurs pentru că cu ajutorul lor am reușit să pornesc această inițiativă care aduce atâta impact în spațiul urban din România. Din vechea linie, acum am rămas doar eu, iar acum am alți colegi noi care s-au alăturat pe parcurs. Pot spune că abia anul 2022 este anul nostru. Este anul în care s-au întâmplat multe proiecte faine, am fost invitați de exemplu la evenimentul „Bazar de Controceni”, unde am pictat doi pereți despre protejarea pădurilor și conștientizare pe tăierile ilegale. Apoi am reușit să organizăm cel mai mare festival de artă murală din țară, Artown Festival, la Ploiești, orașul meu natal. Au fost realizate 31 de picturi murale, însumând 2.000 de metri pătrați, au participat artiști din șapte țări, iar la final toți ne-au spus că a fost cel mai fain festival la care au participat, având în vedere ce au reușit să facă, modul de organizare. Am început să ne extindem și pe partea asta de lucrări contractate. Așa a fost ultimul proiect realizat în București, pe strada Puțul lui Zamfir, realizat împreună cu cei de la Climate Change Summit. Țelul nostru este să transformăm această strada unde a început buchARTest într-o galerie de artă urbană.

Ce te-a făcut să nu renunți atunci când planurile cădeau unul după altul, atunci în anii 2020, 2021?

E adevărat că pe partea de ONG, multe planuri au picat, dar în viața mea personală, a continuat ideea asta de regenerare urbană prin artă. Am început să studiez, am făcut un master în management la Maastricht School of Management România (BISM), iar lucrarea mea de disertație a fost despre cum oamenii pot să abordeze arta stradală ca un mod de promovare, de marketing net superior pentru comunitate comparat cu un banner. Și iată că de la inginerie electrică, ceea ce am studiat eu la facultate, am ajuns în zona asta. Și îmi doresc să am o bază academică, așa că am început un nou master, la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, la Universitatea din București. Aici studiez din nou arta murală, legătura dintre spațiul public și arta care vine cu un substrat, un mesaj către comunitate – cum a fost de exemplu și proiectul realizat împreună cu Climate Change Summit, ce a avut în centru ideea de tranziție către energia verde și găsirea de soluții pentru viitor. Acum sunt în Stockholm, cu o bursă, pentru a învăța mai multe despre zona de activism și cum poți să faci asta prin artă.

De aici a venit perseveranța – proiectul Leaders m-a dus către dorința de a studia academic și de avea o bază solidă atunci când lucrez în asemenea proiecte, iar acum că am început să construiesc această bază, îmi doresc să lucrez la și mai multe proiecte. Și chiar avem o mulțime de idei, trebuie să ne mărim echipa suntem destul de puțini oameniacum pentru câte idei avem, dar ne vom regrupa.

Cum te-a ajutat programul Leaders Experience și de ce ai recomanda unui tânăr să aplice la el?

Leaders îți arată cât de simplu este să faci o idee să se întâmple, când ai alături oamenii potriviți și susținerea necesară. Pe lângă faptul că îți oferă tool-urile și cunoștințele de care ai nevoie, ai acces și la o întreagă comunitate, cunoști oameni care au ca și tine același scop – de a se dezvolta pe partea de leadership și antreprenoriat. Leaders îți oferă contextul și te obligă să simți pe pielea ta ce înseamnă să faci ceva să se întâmple. Cel puțin în timpul acelor provocări de 24 de ore, în care aveam la dispoziție doar o zi să ducem la bun sfârșit o sarcină, simți cu adevărat adrenalina. Pe mine acel feeling mă hrănește și odată ce l-am experimentat în Leaders, vreau să îl retrăiesc, e un sentiment foarte puternic. Vezi cât de bine te simți la final când reușești să îndeplinești task-ul provocării, că vrei să treci din nou pe acolo.

Și încă un lucru pentru care recomand Leaders – îmi place abordarea aceasta de focus pe proiecte sociale. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face în existența asta, mi se pare fain că atunci când ai 30 de tineri care vor să se autodepășească, le ridici un semn de întrebare. Îi întrebi dacă nu cumva vor să se autodepășească într-un mod prin care să îi ajute și pe cei din jur.

Articole similare

Cristian Tudor: Nu fac nimic fără să cred

Meet the leader este doza de inspirație dedicată comunității absolvenților Leaders. În mod normal se întâmplă lunar și offline, însă pe durata perioadei cât stăm acasă, am decis ca Meet