Search
Despre cum am antrenat peste 700 de studenti din sanatate impreuna cu Servier Pharma.

Antrenament de leadership pentru viitoarea generație de profesioniști din sănătate

Atunci când doi stakeholderi își unesc forțele timp de 10 ani, rezultatele eforturilor se traduc în impactul în viețile a peste 700 sute de tineri, modelarea stilului de leadership, implicarea directă prin acțiuni de tip grassroots ale căror rezultate se pot vedea la nivelul întregului sistem. LEADERS și Servier Pharma au pornit în urmă cu 10 ani inițiative adresate studenților din sănătate, au fost prezenți în principalele centre universitare de medicină și farmacie din țară și au investit energie în crearea unui curriculum alternativ care să alinieze nevoile studenților cu cele din domeniul sănătății.

Horațiu Popa, HR Business Partner la Servier ne povestește cum s-au văzut și simțit aceste inițiative, cum arată leadershipul în sectorul farma & sănătate și care sunt perspectivele de viitor ale industriei farmaceutice văzute prin filtrul tinerelor generații de lideri în sănătate formați în programele LEADERS & Servier.

Horațiu, sunt deja 10 ani de când Servier Pharma se implică alături de Fundația LEADERS în antrenarea comportamentului de leadership al studenților din sănătate. Ce v-a determinat să faceți acest pas constant încă de atunci?

Au trecut deja 10 ani? Incredibil.Cred ca ideea de educație în domeniul sănătății sta la baza a ceea ce facem noi ca și companie, astfel ne-am gandit ca o educație mai solidă și făcută mai de timpuriu cu studenții ar putea fi o bază pentru cei care vor sa aleaga acest domeniu și care nu știu prea multe despre el. De asemenea, impartasirea experientei (atat profesionala cat si personala) colegilor mei catre studenti poate fi un prim pas și un bun început în cunoașterea domeniului și a oamenilor care fac parte din acesta.

Care sunt competențele complementare programei universitare pe care considerați că ar trebui să le dezvolte tinerii care studiază pentru a lucra în domeniul sănătății?

Dacă vorbim de  zona în care activam noi cred ca sunt cateva competente de care ai nevoie și care țin de zona de management, cum ar fi managementul timpului, al resurselor, dar și inteligența emoțională, care este și ea foarte importantă, atât în domeniul sănătății, precum și în oricare altul, acum mai mult decat niciodata . La acestea se adaugă comunicarea, ea reprezentând una dintre competențele importante atunci când vine vorba de munca pe care noi o facem în fiecare zi.

După ce ați interacționat cu câteva sute de studenți în cadrul programelor dezvoltate de Servier Pharma și Fundația LEADERS ne puteți face un portret robot al tânărului lider din domeniul sănătății?

Eu cred ca un lider în domeniul sănătății are nevoie în primul rand de multă empatie pentru ca activează într-un domeniu în care e nevoie sa fii empatic. De asemenea, tânărul lider din sanatate este la curent cu toate noutățile din domeniu și încearca să folosească toate uneltele pentru a îmbunătăți sistemul și a da acces la servicii sanitare de calitate pentru cat mai mulți oameni. Și nu în ultimul rând, să fie integru, vertical și onest în toate situațiile și, în primul rand, cu el însuși.

Horațiu Popa, Servier Pharma discutând cu studenții UMF Cluj în 2019

Ce caută Servier Pharma de la un angajat, reprezentant al acestei noi și tinere generații?

Este o întrebare pe care mi-o adresează majoritatea celor care au interviuri în cadrul companiei. Așa cum le spun și lor, nu exista o lista șablon a angajatului ideal Servier și pe care noi sa o bifam la interviuri., Calitățile tuturor colegilor care activează acum în companie pot constitui simbolic “Angajatul ideal”. Cred ca fiecare persoana are abilități (care se pot potrivi profilului căutat, care există, bineînțeles)  precum și lucruri de îmbunătățit, iar într-o echipa, membrii acesteia se completeaza reciproc. Este de datoria companiei să găsească abilitățile cele mai relevante pentru profilurile căutate,  să le scoată la suprafață și să și îmbunătățească ceea ce este de îmbunătățit. Noi asta încercăm să facem.

Cum se manifestă leadershipul la nivelul companiei și care este stilul de leadership adoptat?

Cred ca în Servier cele trei stiluri de leadership de baza (autoritar, participativ, delegativ) se combină, pentru că într-o companie care se confruntă cu situații diferite și care are nevoie de adaptabilitate, are nevoie și de lideri adaptabili și care să poată adapta stilul de leadership la situația data. Dar, de asemenea, cred ca fiecare lider are stilul lui nativ, dominant pe care îl folosește în majoritatea situațiilor. Servier are meritul de a ne fi format de-a lungul anilor ca pe niște lideri echilibrați și care să poată purta “pălării” diferite în funcție de situațiile pe care le experimentează și în funcție de nevoia de business. De asemenea, Servier promovează mult responsabilitatea și zona de « empowerment ».

Biblioteca Vie din cadrul Leaders Explore Sănătate pentru studenții UMF Cluj-Napoca 2019

Care sunt schimbările / rezultatele pe care le-ați apreciat cel mai mult în rândul tinerilor pe care i-ați format prin programele dezvoltate de Fundația LEADERS?

Cred ca cea mai evidenta schimbare este cea legată de mentalitate și de faptul că majoritatea celor implicați în acest program vrea să se implice în a schimba ceva în sistem, a îmbunătăți lucrurile. Cat despre rezultate, sunt studenti care au participat în programele Leaders & Servier, iar acum au ales o cariera în acest domeniu, și asta spune multe.

Cum vedeți viitorul industriei farmaceutice, atunci când vă gândiți la tinerele generații pe care le întâlniți în programele de formare dezvoltare?

Viitorul pare unul dominat de cercetare și de cateva arii terapeutice în continua creștere, din păcate (oncologie, boli autoimune, etc.). Actualitatea ne-a arătat ca ar fi bine sa facem și medicina preventiva, de a putea preveni anumite boli date de posibile virusuri, să  fim mai mult proactivi decât reactivi ( a se vedea pandemia în curs). Cred că în România industria farmaceutică urmează trendul țărilor cu istorie în acest domeniu, astfel că ar fi bine să ne uităm înspre ele și să luăm ceea ce este bun de acolo. Gândiți-vă doar la industria farma de la noi din urmă cu 15 ani și faceți comparație cu ceea ce este ea acum. Este o diferență foarte mare, atât în abordare, cât și în legislație, regularizare, recrutare, etc. Evident că tinerele generații vor aduce un suflu nou, cu abordări moderne, totuși situațiile sociale și politicile de stat vor dicta și ele trendul în industrie.

Absolvirea Leaders Education Târgu-Mureș 2015, program realizat împreună cu Servier

Cum vă gândiți să continuați implicarea în proiectele de formare a viitoarelor generații de tineri lideri în sănătate?

R: Personal mi-as dori să continuăm aceste programe de educație cât mai mult timp cu putință și, pe viitor, să creăm “academii” de pregatire pentru domeniile de interes, cum ar fi sănătate, învățământ, IT și alte domenii cu impact în viața zilnică a oamenilor. În aceste “academii” am putea implica chiar absolvenții programelor Leaders din ultimii ani, cei care știu exact ce însemna programele și ce pot aduce ele bun pentru participanții activi.

Articole similare

Crăciunul ăsta la birou: Cadouri vs recunoștință

Mai sunt două săptămâni până la Crăciun și deja ne pregătim listele, coșurile de cumpărături reale sau virtuale, adresele unde să trimitem colegilor și colaboratorilor ceva pentru a le transmite

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,