fbpx
Caută

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună, într-o curte comună, împărțim un perete sau un gard. 

La fel ca-n societate, un mic ecosistem de vecini presupune diverse roluri: unele formale și de conducere (Președintele Asociației de Proprietari / Membrii Asociației / Administratorul), altele mai puțin formale (rolul de simplu vecin / responsabilul cu cheia / cel care are acces în subsol). Deși într-o asemenea formă de organizare avem toate premisele să colaborăm / comunicăm bine, pentru că comunitatea este destul de mică, pentru că suntem acolo, aproape unii de ceilalți, trecem prin experiențe comune și toți avem un obiectiv comun, confortul și siguranța în propriile case, pare că o colaborare între vecini nu este mereu o idee apreciată. 

Care ar trebui să fie rolul unui vecin? 

Credem că responsabilitatea unei persoane care împarte un spațiu comun cu alții este similară cu responsabilitatea civică și are legătură cu datoria și obligația vecinilor de a participa activ la procesele și activitățile care contribuie la bunăstarea comunității lor, în cazul acesta, a blocului / străzii lor. Teritoriul comun pe care-l împărțim în jurul locuințelor este un teren de antrenament foarte bun pentru cei care vor să devină lideri de echipe, și un loc în care poți învăța multe despre tine, despre oameni, despre situații cu un grad mare de încărcătură emoțională, colaborare și comunicare. Chiar în cultura din România, poate fi chiar un test destul de solicitant, iar astăzi vom extrage câteva idei care te pot ajuta într-un astfel de proces. 

  1. Vorbește clar despre intențiile tale: când vine vorba de spațiul comun pe care-l împărtășim, pot apărea multe idei, prejudecăți. Dacă ești pregătit să faci pasul și să-ți asumi un astfel de rol ar fi bine să ai un plan foarte clar care să conțină răspunsuri la de ce vrei să faci asta, care sunt obiectivele / lucrurile pe care vrei să le îndeplinești, care sunt resursele din micro-comunitatea ta de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivele. 
  1. Creează un spațiu în care oamenii să se simtă ascultați / înțeleși: dacă într-o organizație avem sesiuni de feedback și evaluări constante, la bloc astfel de procese se întâmplă mai greu. Rolul unui vecin activ – lider activ este să creeze contexte în care oamenii să poată comunica, structurat, despre nevoile și dorințele lor. Poți să organizezi întâlniri informale o dată / lună în care vecinii să fie invitați să împărtășească. Aici este importantă consecvența, pentru că locatarii unui bloc s-ar putea să nu fie obișnuiți cu o astfel de abordare. Tu poți face schimbări prin puterea propriului exemplu, și la fel și ei pot deveni exemple pentru ceilalți vecini.

Mergi constant la întâlniri și comunică apoi ce s-a discutat, ce vecini au fost prezenți și când au loc următoarele întâlniri.

  1. Pregătește-te să gestionezi conflicte și situații tensionate: preocupările ce țin de spațiile comune, fie că vorbim de curățenie, căldură, modalități de reciclare, factori perturbator precum zgomotele / proiectele de construcții și renovare, toate acestea vin cu un grad mare de încărcătură emoțională. Tocmai pentru că simțim că atunci când ne sunt afectate, ne este cumva invadată intimitatea. Însă de cele mai multe ori acestea se limitează doar la spațiul comun. Rolul tău ca lider într-o astfel de comunitate este să reușești să le găsești câte un loc tuturor, să simtă atât apartenența cât și dorința de a împărtăși cu ceilalți.
  1. Transparență: la fel ca-n organizații, când vine vorba de subiecte sensibile precum bugete, cât avem de plată, oamenii vor fi sceptici și vor solicita cât mai multe informații. Te încurajăm să comunici transparent, către toți membrii care vor să fie informați, care sunt costurile lunare, care sunt costurile suplimentare care apar în situații neprevăzute, cum sunt cheltuiți banii comuni.
  1. Echipă: și la bloc succesul unui lider este dependent de o echipă puternică și competentă. Vorbim aici atât de echipa formală, membrii asociației de proprietari, administratorul, cât și echipa informală. Dintre aceștia, rolul administratorului este unul foarte important. Fiind cel care se ocupă direct de managementul multor componente ce țin de viața de la bloc, este important ca locatarii să aibă încredere și să colaboreze cu acesta. Poți apela la momentele de întâlniri comune pentru a-l implica și pe administrator, poți să-i implici pe colegi în procesul de selecție al firmei / persoanei cu care colaborați pentru administrare, orice mișcare prin care-i implici pe cei doritori în acest proces te va asigura că ai o echipă puternică și acceptată de tot colectivul.

Nu este ușor să fii lider într-o astfel de comunitate. Există o definiție care spune că legitimitatea eforturilor de mobilizare a unei comunități este legată de numărul de oportunități în care membrii comunității își pot exercita leadershipul. Iar rolul de cetățean activ într-o comunitate de vecini este un rol de leadership care te poate învăța multe, și un rol în care poți să demonstrezi comunității, faptul că schimbările într-o societate pot fi generate chiar de noi, la o scară mai mică, printr-o simplă asumare de responsabilitate.

Articole similare

Mai puțin control, mai multă colaborare

Toți cei care ne-am aflat într-un rol de leadership / conducere ne-am confruntat cu următoarea situație: ai un task de rezolvat și o echipă competentă care poate să-l preia. Ție

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.