Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună, într-o curte comună, împărțim un perete sau un gard. 

La fel ca-n societate, un mic ecosistem de vecini presupune diverse roluri: unele formale și de conducere (Președintele Asociației de Proprietari / Membrii Asociației / Administratorul), altele mai puțin formale (rolul de simplu vecin / responsabilul cu cheia / cel care are acces în subsol). Deși într-o asemenea formă de organizare avem toate premisele să colaborăm / comunicăm bine, pentru că comunitatea este destul de mică, pentru că suntem acolo, aproape unii de ceilalți, trecem prin experiențe comune și toți avem un obiectiv comun, confortul și siguranța în propriile case, pare că o colaborare între vecini nu este mereu o idee apreciată. 

Care ar trebui să fie rolul unui vecin? 

Credem că responsabilitatea unei persoane care împarte un spațiu comun cu alții este similară cu responsabilitatea civică și are legătură cu datoria și obligația vecinilor de a participa activ la procesele și activitățile care contribuie la bunăstarea comunității lor, în cazul acesta, a blocului / străzii lor. Teritoriul comun pe care-l împărțim în jurul locuințelor este un teren de antrenament foarte bun pentru cei care vor să devină lideri de echipe, și un loc în care poți învăța multe despre tine, despre oameni, despre situații cu un grad mare de încărcătură emoțională, colaborare și comunicare. Chiar în cultura din România, poate fi chiar un test destul de solicitant, iar astăzi vom extrage câteva idei care te pot ajuta într-un astfel de proces. 

  1. Vorbește clar despre intențiile tale: când vine vorba de spațiul comun pe care-l împărtășim, pot apărea multe idei, prejudecăți. Dacă ești pregătit să faci pasul și să-ți asumi un astfel de rol ar fi bine să ai un plan foarte clar care să conțină răspunsuri la de ce vrei să faci asta, care sunt obiectivele / lucrurile pe care vrei să le îndeplinești, care sunt resursele din micro-comunitatea ta de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivele. 
  1. Creează un spațiu în care oamenii să se simtă ascultați / înțeleși: dacă într-o organizație avem sesiuni de feedback și evaluări constante, la bloc astfel de procese se întâmplă mai greu. Rolul unui vecin activ – lider activ este să creeze contexte în care oamenii să poată comunica, structurat, despre nevoile și dorințele lor. Poți să organizezi întâlniri informale o dată / lună în care vecinii să fie invitați să împărtășească. Aici este importantă consecvența, pentru că locatarii unui bloc s-ar putea să nu fie obișnuiți cu o astfel de abordare. Tu poți face schimbări prin puterea propriului exemplu, și la fel și ei pot deveni exemple pentru ceilalți vecini.

Mergi constant la întâlniri și comunică apoi ce s-a discutat, ce vecini au fost prezenți și când au loc următoarele întâlniri.

  1. Pregătește-te să gestionezi conflicte și situații tensionate: preocupările ce țin de spațiile comune, fie că vorbim de curățenie, căldură, modalități de reciclare, factori perturbator precum zgomotele / proiectele de construcții și renovare, toate acestea vin cu un grad mare de încărcătură emoțională. Tocmai pentru că simțim că atunci când ne sunt afectate, ne este cumva invadată intimitatea. Însă de cele mai multe ori acestea se limitează doar la spațiul comun. Rolul tău ca lider într-o astfel de comunitate este să reușești să le găsești câte un loc tuturor, să simtă atât apartenența cât și dorința de a împărtăși cu ceilalți.
  1. Transparență: la fel ca-n organizații, când vine vorba de subiecte sensibile precum bugete, cât avem de plată, oamenii vor fi sceptici și vor solicita cât mai multe informații. Te încurajăm să comunici transparent, către toți membrii care vor să fie informați, care sunt costurile lunare, care sunt costurile suplimentare care apar în situații neprevăzute, cum sunt cheltuiți banii comuni.
  1. Echipă: și la bloc succesul unui lider este dependent de o echipă puternică și competentă. Vorbim aici atât de echipa formală, membrii asociației de proprietari, administratorul, cât și echipa informală. Dintre aceștia, rolul administratorului este unul foarte important. Fiind cel care se ocupă direct de managementul multor componente ce țin de viața de la bloc, este important ca locatarii să aibă încredere și să colaboreze cu acesta. Poți apela la momentele de întâlniri comune pentru a-l implica și pe administrator, poți să-i implici pe colegi în procesul de selecție al firmei / persoanei cu care colaborați pentru administrare, orice mișcare prin care-i implici pe cei doritori în acest proces te va asigura că ai o echipă puternică și acceptată de tot colectivul.

Nu este ușor să fii lider într-o astfel de comunitate. Există o definiție care spune că legitimitatea eforturilor de mobilizare a unei comunități este legată de numărul de oportunități în care membrii comunității își pot exercita leadershipul. Iar rolul de cetățean activ într-o comunitate de vecini este un rol de leadership care te poate învăța multe, și un rol în care poți să demonstrezi comunității, faptul că schimbările într-o societate pot fi generate chiar de noi, la o scară mai mică, printr-o simplă asumare de responsabilitate.

Articole similare

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în