Search

Valentin Radu, fondator Marketizator: “Don’t follow, don’t obey!”

Una dintre cele mai aplaudate prezențe la a 18-a ediție Leaders School (actualul accelerator de experiențe: LEADERS Experience) din această vară, programul ce se adresează studenților, tinerilor antreprenori și manageri cu vârste până în 25 de ani, a fost cea a lui Valentin Radu, antreprenor prin excelență, carismatic și de o sinceritate debordantă. Omul pe care vocea interioară nu l-a lăsat să se resemneze cu un destin de măcelar în Berceni, așa cum voiau părinții, a hipnotizat audiența timp de mai bine de o oră.

“Am avut 19 joburi, am fost tehnician optometrist, am lucrat în asigurări, operator chestionare. Dar, în tot traseul ăsta am fost extrem de perseverent. Perseverența și creativitatea sunt zeițele succesului. Atunci când făceam chestionare pe stradă, mi-am propus să fiu cel mai bun. Și am depășit recordul chestionarelor completate. Asta mi-a adus bani în plus, mi-a dublat veniturile, practic, de am putut merge la mare în vara aceea, și apreciere. Ceilalți colegi m-au aplaudat și șefii m-au apreciat. Atunci am prins gustul ăsta, aprecierea și recunoștința au fost pentru mine combustil pentru următoarea etapă”, spune cu sinceritatea.

Pentru Valentin Radu, următoarea etapă a fost, de fapt marea etapa. “La 21 de ani am avut o epifanie, că vreau sa fac afaceri. Am împrumutat 300 de dolari, era anul 2001, și am deschis o firmă de internet prin fibră optică. Trei ani mai târziu, încasam 40 000 de dolari pe lună din afacerea asta și, eu și prietenii mei, deveniserăm regii Berceniului. La 23 de ani, faci toate prostiile când te trezești cu atâția bani: închiriezi cluburi, te plimbi prin Europa. Dar tot pe-atunci, am primit un mare cuțit în spate de la partenerii și prietenii mei care au vândut firma unui mare operator de pe piață.”

Și așa a intrat într-un vârtej în care “a avea”, motivația lui de până atunci, nu-l mai ajuta deloc. Și-a deschis o nouă firmă de web design, dar era urmărit de ghinion. Avea cei mai buni oameni în echipă, dar nu erau cei mai loiali, cei mai dedicați. “Timp de doi ani și jumătate, am acumulat datorii de peste 50 000 de euro. Ajunsesem să mănânc pâine în parc la ora mesei, ca sa nu ma vadă angajații. Eu eram liderul, omul care trebuia să-i motiveze și abia aveam ce să mănânc. Eram mai nefericit, aveam mai puțini prieteni, nu mă mai înțelegeam cu părinții…”, povestește Radu. Atunci a început să-și schimbe optica. Nu s-a mai gandit cu încăpățânare doar cum să facă bani, simțea cumva că asta nu e de-ajuns. A început să-și pună întrebări mai serioase, cine sunt, ce sunt, care e rolul meu în marea orchestră a lumii. “În toata istoria asta de antreprenor, m-a salvat că am schimbat mereu focusul. Îți place ce faci? Nu? Atunci schimbă! Ești cel mai bun? Cine e cel mai bun? Ia-te după el și depășește-l! Am tot căutat până la 34 de ani. Acum știu exact ce vreau să fac: vreau să creez sisteme și să inspir oameni. Cum o fac, e treaba mea!”

Puteam să fiu măcelar la Berceni în piață, acolo unde m-a dus mama în adolescență să fiu ucenic. Dar ceva din mine îmi spunea că nu ăsta este drumul meu.

Schimbarea de perspectivă trebuie să vină din interior. Sigur, crede Valentin Radu, ar fi putut să urmeze drumul lui a “avea” și ar fi sfârșit la bătrânețe pe un yacht de lux pe Coasta de Azur, înconjurat de iepurași Playboy, sau ar fi putut continua pe drumul lui “a face” și ar fi ajuns la 50 de ani epuizat, frustrat și plin de regrete. Cu “a fi” nu te păcălești niciodată. “Dacă vrei să vezi ce e o valoare și dacă ceea ce faci tu e valoros, gândește-te ce se întamplă dacă dai acel ceva. Dacă se înmulțește și la tine și la celălalt, atunci este o valoare. Și ți se va întoarce înmiit: recunoștința, aprecierea – valori. Am pornit ultima companie (Marketizator) cu 20 000 de dolari și a fost valorizată la 5 milioane de euro după doi ani și jumătate. Cel mai tare lucru nu e că vad banii din cont, niște cifre, ci că la petrecerea de Crăciun de anul trecut cei 23 de oameni din echipă mi-au pregătit un clip, în care-mi spuneau lucruri frumoase, cât sunt de recunoscători. Ăsta e alimentul, hrana pentru mine Și pentru succes, “, spune cu emoție. Ca lider, acesta spune că trebuie să fii matur, curajos, încrezător, să dai încredere oamenilor din echipă, să-i destupi la minte, să le dai energie și dorință de a-și atinge cel mai înalt potențial.

“Nu m-am resemnat și am vrut mereu mai mult, am încercat, m-am căutat. Țara noastra rezistă doar datorită oamenilor care fac schimbări în jurul lor. Buddha a spus că o lumânare poate aprinde alte o mie. E mare nevoie de leadership în țara asta și trebuie să lăsăm mentalitatea asta pitică și fricoasă. N-o sa vină nimeni în haină albă să vă zică: vino și schimbă lucrurile! Începeți voi să schimbați lucrurile, să fiți propriul model. Spor în zbor vă urez!”, a încheiat Valentin Radu, în aplauzele prelungite ale participanților.

 

Articole similare