fbpx
Caută

Alex Gavan: Îmbrățișați-vă fricile, iubiți-le, nu fugiți de ele

Meet the leader este doza de inspirație dedicată comunității absolvenților Leaders. În mod normal se întâmplă lunar și offline, însă pe durata perioadei cât stăm acasă, am decis ca Meet the leader să se întâmple săptămânal, în fiecare luni seara, de la ora 20:30 și să fie deschis pentru toți cei care își doresc să participe.

Înregistrarea integrală a evenimentului Meet the leader la care a fost invitat alpinistul Alex Găvan

„Sunt în tabăra de bază. Nu în tabăra de bază unde ar fi trebuit să fiu în mod normal în primăvară asta, pregăteam ascensiunea unui nou munte de peste 8000m, fără oxigen, în Nepal. [..] Acum sunt la base camp-ul meu de lângă București, ne-a spus Alex Găvan în deschiderea evenimentului de aseară.

IZOLAREA ÎN TIMPUL PANDEMIEI

L-am suprins cu o întrebare la care spune că nu crede că s-a mai gândit – Ce îți lipsește zilele astea?

„Cred că niciodată nu ne lipsește absolut nimic. Sentimentul că ne lipsește ceva îl avem când părăsim adevăratul nostru base camp, care este centrul conștiinței noastre. Și o luăm așa pe niște câmpii care nu au legătură cu sinele nostru cel adevărat și atunci ni se declanșează sentimentul ăsta de lipsa, că ceva nu este complet.”

Alex nu crede că zilele astea experimentăm cu adevărat izolarea. Pentru el izolarea înseamnă să stai doar tu cu tine, iar acum, în secolul 21, ai acces la o grămadă de lucruri în propria casă.

POTENȚIALUL ASCUNS

„Perioada asta pe care noi o trăim, dând la o parte tragedia contextului, are un potențial enorm pentru viată noastră. Brusc suntem în situația să punem pause la ce făceam înainte și să putem analiză sensul vieții noastre, rostul vieții noastre, ceea ce își dorește sufletul nostru să realizeze.”

„Poate e un moment bun să înțelegem planetă, să înțelegem ce vrea să ne spună, să descoperim ce avem noi de învățat din pandemia asta. În sfârșit, planetă începe să respire cât de cât. Este un prilej bun să reconsiderăm comportamentele noastre de consum, ceea ce ne este cu adevărat necesar.

A avut norocul să își petreacă copilăria într-un sat de la baza munților Făgăraș. De pe deal vedea vârful Negoiu, așa că natura a făcut parte din peisajul lui interior și alpinismul a venit ca un fel de progresie firească. „Când eram mic și mă plimbam prin grădina aia mare a fost ideea și sentimentul că binele meu depinde de sănătatea copacilor care mă înconjoară.”

Își dorește să ieșim din case într-un mod total asumat – cu fiecare celulă din noi, cu fiecare gest pe care îl facem, fiecare acțiune pe care o facem, fiecare cuvânt pe care îl spunem să fie total asumat.

PRACTICĂ PREZENȚA

Ia-ți câteva minute dimineață și gândește-te pentru ce ești tu recunoscător.

„Este ceva extrem de puternic, ne aduce în prezent, ne centrează.”

Astăzi, Alex nu a urcat un munte de 8000m cum plănuise de câteva luni bune, ci și-a tăiat trandafirii din curte și e foarte recunoscător pentru asta.

În meseria lui e esențial să fii 1000% prezent, pentru că asta face diferența dintre a supraviețui sau nu a supraviețui.

Nu pierde din vedere obiectivul, îl are bine întipărit în minte, dar pentru a ajunge acolo, trăiești fiecare pas.

IMBRĂȚIȘEAZĂ FRICA

„A-ți fi frică uneori poate să aibă o cauză foarte obiectivă și atunci să aibă un impact foarte pozitiv. Te ajută să nu îți pierzi viață.”

„Îmbrățișați-vă fricile, iubiți-le, nu fugiți de ele.”

„Ești la 7500m, ești în ultima tabăra, începe să ningă și trebuie te decizi dacă să coborî sau să urci. Analizezi extrem de obiectiv și decizi. Doar că uneori, în cazurile în care noi vrem să renunțăm, de cele mai multe ori cauzele nu au legătură cu exteriorul. Ține de lucruri subiective care au legătură cu propriile noastre traume, cu mindset-ul nostru.”

 „Cum facem cadin fiecare monstru, pentru că monstrul reprezintă frica, să reușim sămaicreștem noi în interiorul nostru un pas? Nu e niciodată ideea să creștem în altitudine. Poți să urci toți optmiarii din lume. Singurul rost e că să teînalte pe tine în interior.”

„Munții sunt niște mari maeștrii spirituali. Este vorba de tot procesul ăla prin care treci pentru a putea să ajungi pe vârf – antrenamente, finanțare, strategie, etc”

FRUMUSEȚEA INCERTITUDINII

„Dacă eu aș știi că merg în următoarea expediție și că o să urc vârful, în secundă doi vârful va deveni neinteresant pentru mine. Dacă știu că cu siguranță îl voi urcă, atunci vârful ăla nu reprezintă o provocare suficient de mare pentru mine, așa că de ce să îmi mai bat capul?”

„Outcome-ul trebuie să rămână deschis, pentru că până la urmă asta e ideea unei călătorii de tip inițiatic. Dacă știi dinainte care este outcome-ul, în momentul ăla nu ai ce să mai înveți.”

„Universitatea mea personală, PHD-ul meu personal, MBA-ul meu este să urc muntți de peste 8000m”

EȘEUL

„Ce vedeți voi la mine e vârful iceberg-ului. În expedițiile mele eu m-am întors de mai multe ori decât am urcat pe vârf.„

„Dacă te duci în Himalaya și te gândești că poate e singură șansă să fii acolo, atunci e foarte posibil să nu mai analizezi bine riscurile.”

„Noi considerăm ca fiind succes atingerea vârfului și considerăm ca fiind eșec orice se termină sub vârf.”

„Mie mi se pare că eșecurile din viața mea sunt momentele în care am dat mai puțin de 1000%.”

„Dacă știu că am făcut 1000% din ce a ținut de mine , atunci nu am nicio problemă să mă întorc fără să urc un vârf.”

„Dacă te gândești ce va zice X sau Y înseamnă că știi că puteai da mai mult din tine . Că te- ai lăsat copleșit de frici. Altfel nu ai cum să eșuezi , chiar dacă te-ai oprit la 100m înainte de vârf.”

„Când nu sunt aliniate mintea ta cu sufletul tău și cu inima ta, alea sunt momentele în care tu îți furi clipe din viața ta. Îți desconsideri darul numit viață .”

DĂ MAI DEPARTE

La sfârșitul evenimentului Alex Găvan ne-a invitat să ținem minte un număr de 8000m

8862 –SMS prin care să donăm 4 euro către Asociația Zi de bine

„Suferința fiecărei ființe este propria noastră suferință și bucuria fiecărei ființe este propria noastră bucurie. Nu donăm pentru spitale, ci donăm pentru noi toți .”

Urmăreste înregistrarea integrală a evenimentului Meet the leader cu Alex Găvan și nu uita să te abonezi la canalul nostrum de Youtube.

Despre Alex Găvan
Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex a escaladat șapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără oxigen suplimentar și fără serpasi

Alex foloseste cea mai buna scena posibila, varfurile celor mai inalti munti ai planetei, pentru a face diferenta in cauzele de mediu sau sociale in care a fost sau este implicat. Printre ele se numără oprirea tăierilor ilegale de păduri, protecția ultimelor pădurilor virgine, Parcul Natural Văcărești, Centura Verde a Bucureștiului, salvarea Aspretelui (cel mai rar pește din lume) sau interzicerea utilizării cianurii în minerit.

După ce, pe 25 aprilie 2015, a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, a inițiat împreună cu echipa sa ”Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară în urma căreia au fost construite trei școli în comunități izolate din Himalaya, unde acum învaţă aproape 300 de copii.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.