header_back_07

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea noastră colectivă. O societate dreaptă și echitabilă, se construiește din iubirea individuală a fiecăruia, iubire care pornește din sine.

Ca psihoterapeut, am lucrat cu mulți oameni care se luptă cu probleme de autoapreciere și stima de sine. În timp ce fiecare persoană are propriile sale lupte, am observat un model comun: oamenii care au o relație sănătoasă cu sinele lor sunt mai înclinați să își dedice timpul și energia pentru a face o diferență în societate. În egală măsură, dezvoltarea unor principii de viață sănătoase precum responsabilitatea, grija, cumpătarea, recunoștința ș.a., crește șansa extinderii acțiunilor de la nivel micro-individual, la nivel macro-social. De ce?

Oamenii care iubesc și alocă spațiu pentru ceea ce simt, sunt mult mai susceptibili să aibă o perspectivă pozitivă asupra lumii și să observe, cu ușurință, potențialul în ceilalți. Ei sunt mai puțin critici cu sinele și cu alții și mai puțin predispuși la judecăți negative și prejudecăți. Încrederea și atașamentul față de sine pot conduce la o abordare constructivă a problemelor din societate.

A fi conștient de valoarea personală înseamnă să înclinăm spre a căuta moduri de a-i ajuta pe ceilalți și de a contribui la o cauză mai mare. Iubriea de sine este cea care ne oferă încredere că avem suficiente resurse pentru ceea ce ne propunem. În egală măsură, implicarea în problemele societății este la bază, un transfer de abilități, dinspre procesele de rezolvare a problemelor interne, spre cele externe. Totodată, efortul depus în procesul implementării justiției sociale, este cel care construiește pe mai departe propriul sine.

Proiectele comunitare sunt contexte propice încurajării justiției sociale, dar și justiției interioare. Să aloci focus, energie, timp și resurse pentru ceilalți, înseamnă să ajungi la un punct în care să poți dărui din ceea ce ai reușit să strângi valoros în sine, chiar dacă vorbim de cunoștințe, bani, strategii, deprinderi, skill-uri etc. Din perspectiva de trainer în cadrul Fundației LEADERS, proiectele comunitare sunt cele care transformă resursele interioare și le îmbogățește, ducându-le la un alt nivel. Participanții în cadrul Leaders Explore, spre exemplu, trec printr-un proces de conectare la nevoile societății, ca mai apoi să devină parte din acea categorie a societății care are nevoie să fie sprijinită, iar la final, să îi creeze spațiu pentru a-și lua din proces ceea ce are nevoie. Are societatea nevoie de iubire? Cu siguranță, da.

Suntem noi pregătiți să iubim socitatea?

Eu zic „da”, dar înainte avem nevoie să ne iubim pe noi.

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Cât mai muncim?

Despre o nouă revoluție în ceea ce privește numărul de ore pe care le petrecem la un job full time