Search

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din modul în care ne transformăm. 

Avem nevoie de curaj pentru a ne descoperi vulnerabilitățile iar și iar, în tot acest proces al schimbării, așa cum spune și Brené Brown. Și mai avem nevoie de blândețe, pentru a putea filtra cu înțelepciune evenimentele și întâmplările vieții. 

Pe toată această axă a vulnerabilității, între curaj și blândețe, se află iubirea de sine. Aceasta este o stare pozitivă, un amestec de fiecare dată diferit între conștientizarea propriei valori individuale, acceptarea imperfecțiunilor și respectul față de sine ca întreg, ca persoană unică și irepetabilă. 

Ca orice lucru de durată ce se construiește în timp, iubirea de sine nu face excepție. Lăsăm aici câteva recomandări care să te ajute în acest proces: 

  • Întreabă-te cum te-ai simțit într-o situație dată. Fie că vorbim de evenimente actuale sau că identifici puncte cheie din trecut, caută să vezi ce emoții au stârnit acestea în tine. ”Cum mă face asta să mă simt?” e o întrebare puternică, iar construirea unei hărți emoționale e un instrument de bază al propriei conștientizări. 
  • Spune da momentelor de vulnerabilitate. Fie că împărtășești un gând înfricoșător unei persoane în care ai încredere sau că îți iei un task pe care nu știi să-l faci, dă-ți voie să plonjezi din când în când în necunoscut și urmărește ce descoperi despre tine. Acceptă aceste descoperiri cu blândețe, fără a te judeca.
  • Trăiește-ți viața în baza unor limite sănătoase. Care sunt aspectele ne-negociabile din viața ta? Fie că vrei să te odihnești 8h pe noapte sau să ieși de minim trei ori pe săptămână în oraș cu prietenii deoarece ții la relațiile sociale, identifică ce-i important pentru tine și prioritizează aceste aspecte. 

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Între curaj și blândețe, cum alegi să-ți construiești iubirea față de tine?

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea