Caută
Despre o nouă revoluție în ceea ce privește numărul de ore pe care le petrecem la un job full time

Cât mai muncim?

E început de săptămână și probabil te așteaptă cinci zile pline și aproximativ 40 de ore de lucru. De când lucrăm de acasă e posibil ca cele 40 de ore să fie chiar un minim pentru că timpul de lucru și timpul personal se întrepătrund deja fără să ne mai dăm seama. Există o serie de teorii și studii care vorbesc despre o nouă revoluție în ceea ce privește numărul de ore pe care le petrecem la un job full time și vrem să explorăm aceste idei împreună. 

Să o luăm de la început. Care este teoria din spatele celor 40 de ore? Acest model de lucru a apărut în urmă cu 200 de ani, după Revoluția Industrială, în perioada în care nu ne puteam bucura de ajutorul tehnologiei, iar munca la birou era un vis din viitor. Astfel, decizia s-a luat luând în considerare capacitățile de muncă fizică. În trecut acesta era un model de viață echilibrată, permițându-le angajaților să aibă timp și pentru o viață în afara muncii.

O posibilă schimbare a fost prezisă chiar din 1930 de către economistul John Maynard Keynes care spunea că până în 2030 vom ajunge să avem o săptămână de 15 ore de lucru. Nu mai este mult până atunci și se pare că simțim deja tranziția spre un model diferit, dar nu neapărat din perspectiva orelor – în contextul actual al evoluției tehnologiei și a modului în care arată joburile noastre, se pare că nu mai este timpul moneda de schimb. Trecerea de la această structură la un model nou poate fi un proces dificil, iar un punct bun de plecare ar fi să mutăm focusul de pe numărul de ore, pe productivitate și înțelegerea modului în care funcționăm astăzi. Dacă nu ne uităm la ceas – ne putem îndrepta atenția către minte și corp (body time), la felul în care ne putem programa zilele de lucru în funcție de capacitatea noastră fizică și mentală, luând în considerare doi factori importanți: lumina și influența genetică. 

Este cunoscut faptul că lumina influențează productivitatea, din acest motiv un ciclu de lucru începe de multe ori dimineața. Cu toate acestea, ai întâlnit și persoane care funcționează mai bine la lăsarea serii, sau chiar noaptea, poate chiar tu ești unul dintre ei. Aici intervine genetica, un factor care va influența cât de lung sau scurt este ciclul bazat pe lumina zilei pentru fiecare dintre noi. Ce putem să luăm de aici? Fiecare dintre noi avem un ritm și un ciclu propriu și mai mult decât să numărăm orele petrecute la job este important să ne uităm și la calitatea acestor ore și la perioadele din zi în care putem să avem cel mai bun randament.

Tranziția la nivel de ore pe care o vedem astăzi este spre 32-30 de ore pe săptămână. O schimbare de cultură de lucru care a început să se propage treptat și care s-a dovedit că vine cu mai puțin stres și mai multă productivitate, fiind mai potrivită tipurilor de activități profesionale pe care le practicăm în prezent. Eficiența modeluluil a fost deja demonstrată de companii mari precum Amazon și Microsoft care au început să implementeze această politică. Înainte de pandemie, în 2019, Microsoft Japonia a implementat modelul de săptămână de lucru de doar 4 zile și a urmărit impactul. Ceea ce au descoperit a fost o creștere cu 40% a productivității, în comparație cu studiile realizate cu un an în urmă.

În calitate de lider de echipă, organizație, sau angajator, cu siguranță poți vedea și dezavantajele unui astfel de model, cât și nevoia de a schimba dinamica și poate chiar dimensiunile unei echipe pentru a recupera orele pierdute. Cu toate acestea, fiecare dintre noi simțim nevoia unei proprii revoluții în ceea ce privește timpul petrecut lucrând. Și probabil cel mai important insight este acela că funcționăm astăzi pe un model în care munca fizică era normalul, iar un prim pas spre schimbare ar fi să ne uităm la propriul stil, să identificăm nu doar câte ore suntem dispuși să lucrăm ci și intervalele orare în care funcționăm cel mai bine. La câte oportunități avem online, poate că vom descoperi că un număr redus de ore într-un interval de timp atipic este soluția care ni se potrivește. Digital nomad? Sigur, pare o soluție de viitor. Dar despre asta povestim cu altă ocazie. 

Photo by Kristin Wilson on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.