Ce poți face tu pentru noua generație?

0

Recent am luat parte la un eveniment care m-a readus în contact cu multe dintre personaje care fac parte din sistemul educațional românesc. Inițial părea că acest sistem este format din mai multe tabere, cu interese și abordări diferite. La acestea se adaugă și diferența de generații, pe alocuri foarte vizibilă.   După două zile intense pline de inspirație, am ajuns la o concluzie comună: toți ne dorim să contribuim pozitiv la dezvoltarea noii generații și pentru noi toți, rezultatul final și relevant este reprezentat de felul în care arată nouă generație, ce știe, ce face cu ceea ce știe și care îi sunt valorile definitorii.   

Astăzi lucrăm cu tinerii care vor intră pe piață muncii peste 5-10 ani și voi fi prezenți aici până în 2070. Noi cei care îi pregătim prin diverse forme, îi pregătim pentru job-uri care încă nu s-au inventat. Având asta în minte, trebuie să le dezvoltăm două  competențe cheie: adaptabilitate și cooperare.

Educația este la baza societății armonioase spre care tindem. Cu siguranță sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite în sistemul educațional românesc. De mulți ani căutăm modele, reforme în educație care sa ne ducă acolo unde sunt și alții. Din fericire, după multe încercări de tip încercare-eroare, întelegem că modelele nu pot fi copiate. Ele rămân la nivel de inspirație și solicita adaptare și răbdare. Admirăm ceea ce se întâmplă în țările nordice, ne luam notițe și începem sa aplicăm.

Poate că nu putem să contribuim cu toții direct la reforma în educație dar cu siguranță putem să dăm un exemplu pozitiv, putem face o schimbare la nivel individual care să inspire.

Schimbarea începe la nivel de individ urmând să se propage în jurul nostru, “Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” asta cum spunea Mahatma Gandhi în perioadă în care iniția revolta nonviolentă din India.

Educația este cel mai intens joc al încrederii. Este regula de bază  pentru ca acest lucru să se întâmple și pe care de multe ori o trădăm. Cu o multitudine de stakeholderi implicați, profesori, traineri, părinți, administrație etc. încrederea și obiectivul comun sunt cele care pot face toate părțile implicate să performeze în interesul direct, cel al elevului.

Iar dacă te întrebi ce poți face tu, iată care sunt cele 4 lucruri pe care le poți face pentru a contribui la dezvoltarea noii generații, pentru a o pregăti pentru viață:

  1. Evită să critici școală sau profesorii de față cu învățăceii.
    De ce? Pentru că, așa cum menționam mai sus, educația este jocul suprem de încredere, încredere care este pierdută imediat ce adulții pun la îndoială profesorii sau instituția. În fond și noi suntem produsul sistemului educațional românesc, imperfect așa cum este el;
  2. Oferă mentorat pentru un tânăr!
    Te pricepi de minune la ceva? Indetifică un tânăr care are nevoie de exeperiența ta și ia-l cu ține în călătoria mentoratului;
  3. Promovează călătoriile realizate în mod organizat, prin programe de tip Erasmus+ , stagii de practică, schimburi de tineret, excursii sau individual, cu grupul de prietenii;
  4. Lucrezi într-o companie? Convinge-ți echipă să organizați stagii de practică sau job shadowing la voi în companie.
    În acest fel, o să contribui la o societate formată din adulți mai fericiți cu propriile alegeri profesionale, poate nu azi, dar cu siguranță mâine.

Îți place sau nu să o crezi, peste 20 de ani, lumea o să fie condusă de copiii de astăzi. Cum vrei să arate lumea?

Comentarii

Previous articleInovația – rezultatul răbdării
Next articleCum ajung liderii, lideri?
Beatrice este Project Manager al programului LEADERS Explore pentru liceeni. Absolventă de Politehnică și al unuia dintre programele de succes ale LEADERS, a descoperit că nu există „nu se poate” și, astăzi, își pune energia, optimismul și încrederea debordante în organizarea celui mai ambițios proiect pentru liceeni din România și în coordonarea echipelor de voluntari din zece orașe din țară, menținând la temperatură constantă ideile și acțiunile fundației, Analizează și pune în practică scrupulos viziunea LEADERS, țintind un impact pe termen lung în comunitățile de elevi în care ajungem.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version