fbpx
Caută

Cum iei decizii?

Conform definiției oficiale procesul de luare a deciziilor face parte din mecanismul de rezolvare a problemelor, oferind o soluție considerată optimă sau cel puțin satisfăcătoare. Prin urmare este un proces care poate fi mai mult sau mai puțin rațional sau irațional și se bazează pe cunoștințe și convingeri explicite și tacite. Cunoașterea tacită este folosită pentru a umple golurile de informații în procese complexe de luare a deciziilor, iar ambele forme sunt utilizate împreună atunci când tu decizi ceva.

Când iei o decizie o parte foarte importantă a procesului prin care treci este analiza unui set finit de alternative ca rezultat al criteriilor de evaluare. Una dintre provocările cele mai mari este aceea de a clasifica aceste alternative în ceea ce privește atractivitatea lor atunci când toate alternativele sunt luate în considerare simultan. De exemplu, este ceea ce ți se întâmplă atunci când fiecare alternativă de rezultat în luarea unei decizii personale corespunde dorințelor și așteptărilor tale: poate fi simpla alegere a mesei de prânz unde multiple alternative îți oferă o idee similară de satisfacție.

Luăm decizii zilnic dar întrebarea este: avem un cadru eficient de gândire care să ne protejeze atunci când facem o alegere? Vom explora astăzi cele două etape ale luării deciziilor pe care le-a inițiat Charles “Charlie” Munger, vicepreședintele  Berkshire Hathaway, Inc., partener de afaceri al lui Warren Buffett.  Charlie Munger filtrează procesul de luarea deciziilor în doi pași, împărțind astfel acest proces în: real și subconștient.

  1. Real / rațional – înțelegerea forțelor implicate: este foarte important să fii conștient de ceea ce știi ș la fel de important să fii conștient de ceea ce nu știi. Ești responsabil să-ți mărești constant cercul de competențe și să te conectezi la idei din cât mai multe domenii pentru a te asigura că vei lua decizia cu rezultate favorabile.
  2. Factorii psihologici: nu este suficient să te bazezi pe raționalul foarte bine pregătit în luarea unei decizii. De cele mai multe ori subconștientul intervine și suntem cădem pradă propriilor noastre erori de gândire: bias-uri, chiar și o încredere excesivă în tine te poate duce la cele mai greșite alegeri.

Pentru fiecare dintre noi procesul de luare a unei decizii este dificil însă din fericire putem exersa și aplica teorii care să ne conducă spre cel mai bun rezultat.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Decizii bazate pe valori

Cum ești la capitolul decizii importante? Fie că sunt profesionale sau personale, deciziile ne pot încărca atât de mult încât putem ajunge în punctul în care ne este greu să

Consistență V.S. Intensitate

O luptă intensă între cele două variante de a ne doza eforturile, mai ales în această perioadă. Care este varianta care ne asigură rezultatele dorite și care va funcționa pe

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.