PREMIERĂ. Fundația LEADERS lansează Exploris, primul joc de educație civică pentru tineri

Scoatem educația non-formală în stradă.

1230
0

Trainerii Fundației LEADERS lansează jocul Exploris, un mod inovator de a dezvolta spritul civic și implicarea adolescenților în viața comunităților din care fac parte. Jocul este parte a anului de educație non-formală din cadrul programului gratuit LEADERS Explore pentru liceeni, derulat anul acesta pentru 250 de elevi din 10 localități din toată țara.

„Exploris înseamnă managementul unui oraș fictiv. Este un joc gândit ca un board-game, în care funcționează Adminstrația publică, Sănătatea, Educația, Afacerile, Arta și Cultura, Mediul și Infrastructura. Participanții sunt împărțiți în echipe de doi sau trei, fiecare echipă reprezentând câte un domeniu. La fiecare rundă, primesc un scenariu de la noi și astfel învață să se adapteze la situație, să ia decizii și să analizeze matricea de influență. De exemplu, orașul fictiv Exploris va fi numit Capitala Culturală a Tineretului și va primi și un anumit număr de refugiați anul viitor. Ce decizii iei pe plan local, cum acționezi și cum prioritizezi lucrurile? Cum funcționează Turismul, Sănătatea, Infrastructura, Business-ul în această situație? Concluzia cea mai importantă a jocului Exploris este că factorii de decizie trebuie să colaboreze pentru binele tuturor, dar nu e suficient: trebuie ca fiecare cetățean al orașului să se implice”, explică Adina Sandu, trainer LEADERS.

Jocul Exploris este parte din modulul de lucru în echipă al programului de educație non-formală și leadership LEADERS Explore pentru liceeni, ce se desfășoară pe o perioadă de 36 de săptămâni. „După partea de autocunoaștere, ne-am întrebat cum am putea să predăm lucrul în echipă, iar bunele practici să le transferăm în viața reală. Așa a apărut Exploris. Participanții gestionează o comunitate virtuală, dezvoltă anumite life skills, exersează ideea de influență între aceste domenii și învață că numai împreună putem progresa”, a adăugat Mădălina Vîntu, trainer în programul Explore. Miza finală a jocului este un proiect social pe care fiecare grupă de 25 de tineri din cele 10 orașe din țară îl va implementa în viața reală. Pe scurt, azi joacă jocul, mâine fac planul proiectului social din orașul lor, poimâine încep și îl pun în practică.

Participanții “se joacă” de-a luarea deciziilor, elaborând strategii și urmărind viziunea de ansamblu. Următorul pas: să transpună în viața reală tot ce au învățat.

Prin urmare, Exploris nu este doar un simplu joc, ci pregătirea pentru a înțelege mecanismele de funcționare a societății și primul pas către a implementa un proiect concret în comunitatea locală. „Ne-am jucat, ați înțeles ideea, voi sunteți cetățenii orașelor Bârlad, Bistrița, București, Iernut, Lugoj, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Târgu Jiu, Târgu Mureș și aveți șansa să faceți ceva. Ce faceți?”, întreabă Mădălina Vîntu. Și liceeni fac, cu entuziasmul vârstei și încrederea noilor cunoștințe dobândite. Își unesc talentele, unii sunt creativi, alții sunt buni la partea administrativă și schimbă lucrurile în jur.

Proiectele sociale propuse până acum de participanții Explore sunt: renovarea secției de pediatrie din unul din cele zece orașe din program, strângerea de rechizite pentru copiii săraci de la țară, afișarea orelor de circulație a autobuzelor în una din localități, înființarea unui ONG pentru a derula activități culturale și educaționale într-o localitate unde nu se întâmplă nimic în acest domeniu.

Iar reacțiile celor care nu credeau că pot genera schimbare în locul în care trăiesc sunt neprețuite. „Sincer? Nimic nu mi se mai pare imposibil, dacă vrei cu adevărat să faci ceva. Chiar și din resurse banale poți realiza ceva “măreț”, mai ales într-o echipă!”, a spus o participantă de 16 ani din Reșița. „Am descoperit că dorința mea de a schimba ceva poate deveni realitate și abia aștept să pun în practică toate aceste informații obținute de la traineri”, a adăugat un participant din Iernut.

Mădălina Vîntu le explică liceenilor regulile jocului.

„Ne dorim să formăm tineri cu simț civic, pentru a crește o generație activă social, care generează schimbare. Practic, folosim comunitățile locale drept pretext de învățare și le arătăm tuturor celor implicați în proces că se poate, fie că e vorba de a curăța un parc de gunoaie, a ajuta bătrânii dintr-un azil sau de a reamenaja un spațiu de joacă. Pașii aceștia sunt semnificativi pentru ca tinerii să devină conștienți de propriul potențial, de valorile lor, de abilitățile de comunicare și de lucru în echipă”, spune Beatrice Alexandrescu, Project Manager al programului LEADERS Explore pentru liceeni.

LEADERS Explore pentru liceeni este un program gratuit al Fundației LEADERS, dedicat adolescenților cu vârste între 14 și 18 ani, ce-și propune să completeze formarea școlară standard cu un an de educație non-formală. Programul reprezintă esența celor 17 ani de experiență a fundației, timp în care peste 5000 de liceeni din peste 60 de comunități urbane și rurale la nivel național și-au dezvoltat abilitățile de leadership.
Prezența programului în cele 10 localități este susținută în acest an de LIDL România, prin LIDL Community Grant.

Comentarii

Previous articleOvidiu Bujorean, fondator LEADERS: „Când mă va întreba cineva cu ce am contribuit la binele țării în care m-am născut, o să le spun că am făcut LEADERS”
Next articleVictor Micu, absolvent LEADERS: “Nu vreau să încerc să fentez viața.”
Ionela este jurnalist din anul 2005, lucrând la Dilema Veche, Jurnalul național, Digi24 și emisiunea În premieră cu Carmen Avram de la Antena 3. Colaborează în prezent și cu recorder.ro. S-a implicat în proiecte sociale, reușind să inițieze două proiecte legislative în domeniul sănătății și educației. Crede că educația și leadership-ul sunt cheia unui viitor mai bun și newsfeed.leaders.ro este platforma în care și-a pus speranțele unei schimbări structurale în România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.