Search

250 de liceenii-exploratori sunt gata să cucerească lumea

Planul ultimei zile din programul LEADERS Explore pentru liceeni arăta cam așa: trainerii care i-au ghidat pe cei 25 de elevi din fiecare localitate vor ține un discurs, apoi fiecare absolvent va avea câteva minute în fața colegilor, prietenilor și familiei în care vor vorbi despre ce schimbări au făcut în viața lor în timpul celor 9 luni de program. Fie că a fost vorba despre proiectul în comunitate în care au fost implicați, fie că a fost partea d training în care s-au cunoscut mai bine, cine sunt și ce pot și ce drum ar trebui să urmeze, fie că au cunoscut oameni care i-au făcut să-și pună întrebări sau să-și dorească mai mult. Fie că s-a trezit în ei dorința de a schimba ceva. Apoi vor primi cu toții certificarea de explorator și asta va fi totul.

Sigur, socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu ce se întâmplă în realitate și, la fel ca și în cazul programului în sine, realitatea a depășit cu mult orice închipuire. Au fost emoții, râsete, cuvinte spuse cu naturalețe și umor, ca între prieteni, mărturisiri și promisiuni. Noi știm că pe acești oameni ne putem baza mai departe. Ei și-au găsit busola. Citiți și veți înțelege de ce.

Portret de explorator: învățare, descoperire, talent, distracție, implicare și curaj.

Momentul în care au venit în fața tuturor și au spus: “Bună, mă numesc X și sunt explorator!” a însemnat conștientizare și emoție. Pentru mulți, a fost încă un test prin care și-au depășit timiditatea și teama de a vorbi în public. Pentru că LEADERS Explore este o experiență completă, până la capăt. De la Bârlad la Târgu Jiu. de la Iernut la Ploiești, la ceremoniile de absolvire s-au auzit următoarele mesaje:

“LEADERS schimbă vieți pentru că ne ajută să vedem lumea din alte unghiuri. La Explore, mi-am schimbat ochelarii de patru ori. Prima dată, mi-a arătat că cel mai frumos lucru e să-ți dai seama cine ești. A doua oară, am învățat că perspectiva înseamnă totul. Cum acționezi și gândești va determina calitatea succesului tău. La a treia schimbare, am primit o oglindă: mi s-a spus cine eram și ce-aș vrea să devin. Ultima schimbare mi-a dat o întrebare, nu un răspuns: ce ești dispusă să faci pentru visul tău?” (Oana Rotaru)

Explore, în cuvintele lor.

“Am aflat că valorile mele sunt familia și iubirea. Sunt foarte fericit și mi-am ghidat viața de-atunci după asta. Am învățat că, atunci când cineva îți vorbește, e important să asculți, să nu sari cu exemple din viața ta. Simt cum mi-a explodat mintea, sunt deschis, ideile îmi vin mult mai ușor. Asta m-a invătat LEADERS: să fiu dispus să accept experiențe noi în viață. Sunteți mentorii mei, pedagogii mei, oamenii pe care mă pot baza.” (Denis Micu)

“Omul are două momente importante în viață. Atunci când se naște și atunci când află de ce s-a născut. Cu ajutorul LEADERS am aflat de ce m-am născut. Mulțumesc pentru că m-ați învățat atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt.” (Cristina Giurca)

Proiectele în comunitate au fost dovada clară că schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

“Sunt o nouă persoană. În prima sesiune, mi-a fost frică să spun ce caut aici, azi sunt încrezătoare, am curaj. Pe parcursul călătoriei, mi-am descoperit multe calități, nu știam că le am. Mi s-au deschis uși, oportunități. Mi s-a explicat că nimeni nu știe ce cred eu, trebuie să mă fac auzită. Asta fac de-atunci. Până acum am învățat, de-acum sunt pregătită pentru o nouă provocare.” (Laura Artene)

“LEADERS Explore mi-a deschis o ușă, am lăsat în urmă și am uitat toate obstacolele care mi-ar fi îngreunat călătoria. Am fost pusă în situația de a colabora, mi-am exersat ambiția, capacitatea de a relaționa, optimismul, influența. Acum sunt în punctul culminant și până și acest discurs e o provocare. Mulțumesc colegilor alături de care mi-am creat amintiri, mulțumesc LEADERS și mulțumesc mama!” (Paula Căpriță)

Călătorim împreună și la anul!

Beatrice Alexandrescu este manager al programului LEADERS Explore și omul pentru care educația non-formală și leadership-ul pentru liceeni sunt o misiune și o valoare.

Program susținut de LIDL Community Grant

Articole similare

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google