volunteer

3 beneficii ale voluntariatului

Voluntariatul înseamnă, înainte de orice, să oferi din timpul tău celor ce au nevoie de el sau cărora le poți adăuga valoare în sensul cel mai profund. Considerăm by default ceea ce avem, ce știm, ce mâncăm, cu ce ne îmbrăcăm, ce primim de la părinții noștri. Însă realitatea este cu totul alta de foarte multe ori. Să avem și să fim ce suntem astăzi este un proces și, în plus, înseamnă multă dăruire și voluntariat din partea celorlalți.

Împlinire
Voluntar fiind, ai ocazia să împărtășești altora din experiența ta. Fie că este vorba de experiență de viață sau profesională, vei avea mulțumirea că cineva a învățat de la tine. Se întâmplă des, să învățăm cu ușurință când vedem la ceilalți, deși am trecut și noi printr-o situație similară.

Bucurie
Starea de bine este contagioasă. Când cineva lângă noi râde, se bucură, avem tendința să ne molipsim. La fel este și atunci când oferim bucurie celor din jur. Se lipește și de noi. Zâmbim, ni se luminează fața și pășim mai încrezători spre noile provocări.

Recunoștință
Voluntar poate însemna să mergi să le citești copiilor din spital, să te alături diferitelor campanii, însă poate însemna și să îți asculți prietenul, colega, atunci când are mai mare nevoie.
Atunci când îi ascultăm pe ceilalți, realizăm că problemele noastre sunt mici sau chiar inexistente, uneori sunt doar în capul nostru și le amplificăm, în loc să mergem în direcții noi. Când ești recunoscător, încrederea în tine crește și lucrezi cu mai mult spor.
Alegeți cu atenție unde, cum și cui alocați din timpul vostru. Fiind voluntariat, mergeți acolo unde considerați că vei face o diferență cu adevărat, nu neapărat acolo unde este vizibilitate mare, recunoaștere publică sau acolo unde ego-ul este cel mai bine satisfăcut.

De primit înapoi – vei primi, asta este cert. Fii atent la lecțiile ce le înveți în perioada voluntariatului și fii recunoscător că le-ai conștientizat, în primul rând, și apoi aplică în viața ta de zi cu zi.
Atunci când timpul îți lipsește sau asta este părerea ta, fă un exercițiu simplu și în următoarele 3 zile notează, concret, la liniuță, pe ore, ce ai făcut.

După acest exercițiu, fă o analiză scurtă și vezi exact cine este hoțul de timp din viața ta. Mi-ar plăcea să împărtășești cu noi rezultatul acestui exercițiu: asta pentru cei care spun că nu au timp. Iar cei care au timp pot împărtăși o experiență de voluntariat.
Vă invit să îi bucurați pe ceilalți și să primiți bucuria în viața voastră și prin voluntariat.

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum