Search

Cristiana Frîncu: “LEADERS a făcut cât toți anii mei de facultate în Austria și Germania”

“Vreau să mă fac călător”, era răspunsul obișnuit pe care Cristiana Frîncu îl dădea celor care o întrebau ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Și, nu știe cum a făcut, că orice meserie și-a ales mai târziu în viață și în orice companie a lucrat, a trebuit să călătorească. Săptămâna aceasta, de exemplu, luni zboară în Germania, marți – în Anglia, miercuri – poate în Austria și joi se întoarce acasă.

Când intră într-o încăpere, nu poți să nu o remarci: Cristiana emană încredere, are un zâmbet care topește stinghereala primelor minute ale unei întâlniri și o simplă discuție cu ea te poartă pe meridiane diferite. Cristiana este consultant IT, dar a trecut prin mai multe companii și industrii extrem de diferite, de la producătorul de încălțăminte Musette până la un colos petrolier din Rusia. La 27 de ani, Cristiana crede că nu există imposibil.

„Părinții m-au pregătit pentru export”, spune râzând, deși recunoaște că ei n-au glumit deloc cu acest aspect. Astfel, după ce a terminat Liceul German din Brașov, a plecat la facultate în Austria. A studiat economia, i-a plăcut, dar orașul i s-a părut distant și nu s-a adaptat. „Viena nu e orașul meu”, spune zâmbind și a început să le spună alor ei că vrea să se întoarcă acasă. Tatăl o sfătuia să caute ceva acolo, să nu se întoarcă într-o țară care nu i-ar fi putut da mai mult de un salariu de 1000 de lei ca începător în domeniul ei. Apoi, s-a întâmplat inimaginabilul. A avut nevoie de o pereche de pantofi și, cum la Viena exista un magazin al brandului românsc Musette, a mers acolo. Cei de-acolo au văzut ceva în ea și i-au propus să colaboreze, astfel că, la 21 de ani, Cristiana a intrat în lumea fashion-ului. „Țin minte că le-am spus că pot începe chiar de a doua zi. Au avut încredere în mine și m-au delegat să fac mai multe decât prevedea fișa postului”, își amintește tânăra. Deodată, Viena începuse să devină mai prietenoasă.

Cristiana (la mijloc, jos) a descoperit la LEADERS curajul și energia de a face orice.

Era trup și suflet dedicată jobului. A ajuns curând Area Sales Manager și apoi Export Manager, un post de mare responsabilitate. Avea pe mână negocieri de milioane de euro, se simțea ca peștele în apă să vândă, să organizeze, să facă strategii. “Sunt workoholică, recunosc. Dar mi-am dat seama că nu mai am unde să cresc și nu mă vedeam făcând toată viața asta. Mi-am dat seama după ce am fost la un festival în România, la Summerwell, și am stat cu prietenii, ne-am distrat. Mi-am dat seama că nu mă mai văzusem cu ei de mult, că aș vrea să am timp și de lucrurile astea.” Sau, așa cum îi place să sintetizeze, avea șofer la scară, dar visa la o vacanță cu prietenii la Vama Veche.

A hotărât să urmeze un alt drum de care era interesată, acela al diplomației. A făcut un master la Berlin, unde a întâlnit un profesor care îi este model și mentor și care i-a spus că relațiile internaționale sunt drumul ei. Apoi s-a întors în țară decisă să-și facă meseria la cel mai înalt nivel. A suferit o cruntă dezamăgire. La un moment dat, i s-a spus că oricât de mult s-ar strădui, dacă nu va intra în politică, nu va trece un anumit prag.
În acest moment se afla când a auzit de programele LEADERS. Era anul 2015 și o prietenă i-a povestit despre cum are șansa să vadă practic la ce se pricepe: „Ideea simulărilor de business, a situațiilor reale de viață, mi-a plăcut foarte mult. Asta m-a atras”, recunoaște Cristiana. Și aici a început să trăiască un carusel de experiențe și să aibă întâlniri care i-au redefinit viitorul. „E altceva. Ești între oameni de la care ai ce învăța, faci lucruri pe bune. LEADERS a însemnat cât toți anii mei la facultate în Austria și Germania,” spune cu sinceritate.

După LEADERS, timpul parcă s-a accelerat. „Simțeam că am curajul să fac orice, aș fi fost în stare să merg la o companie aeriană și să le spun că vreau să mă fac pilot. Așa încredere și energie am câștigat”, povestește amuzată. Ca dovadă, la scurt timp a fost la un interviu la o companie din domeniul petrolier. N-avea pic de experiență, ce legătură să fie între pantofi și petrol, dar a fost atât de convingătoare și le-a arătat că-și dorește atât de mult încât astăzi se ocupă de managementul tehnologic al uneia dintre companiile petroliere de stat din Rusia lui Vladimir Putin. Locuiește în Berlin care, da, “e orașul meu” și călătorește în toată lumea.

Sigur, nu se vede făcând asta toată viața. O călătorie în Brazilia, unde a făcut muncă de cercetare și teren cu un ONG în “favelas” (n.r.mahalale) și învăța copiii limba engleză, i-a dat un nou scop. „Vreau să merg cât mai mult în țări din lumea a treia, să schimb ceva. Simt că asta mă definește. N-am văzut nicăieri atâta sărăcie și atâta fericire ca acolo”. Și, deși a trăit momente de cumpănă, când a fost amenințată cu pistolul, când unul din colegii ei a fost ucis și ea însăși a trecut prin momente când credea că nu va scăpa cu viață din această experiență, spune că merită. Și e gata să-și urmeze drumul de călător de profesie care schimbă lumea o dată ce se lasă schimbat de ea.

Experiența face diferența. Prinde viteză în programul LEADERS Experience care te pune în situații reale de viață și îți grăbește experiența și forma practică de învățare, în funcție de atuurile și valorile tale.

Articole similare