Search

Cum iei decizii?

Conform definiției oficiale procesul de luare a deciziilor face parte din mecanismul de rezolvare a problemelor, oferind o soluție considerată optimă sau cel puțin satisfăcătoare. Prin urmare este un proces care poate fi mai mult sau mai puțin rațional sau irațional și se bazează pe cunoștințe și convingeri explicite și tacite. Cunoașterea tacită este folosită pentru a umple golurile de informații în procese complexe de luare a deciziilor, iar ambele forme sunt utilizate împreună atunci când tu decizi ceva.

Când iei o decizie o parte foarte importantă a procesului prin care treci este analiza unui set finit de alternative ca rezultat al criteriilor de evaluare. Una dintre provocările cele mai mari este aceea de a clasifica aceste alternative în ceea ce privește atractivitatea lor atunci când toate alternativele sunt luate în considerare simultan. De exemplu, este ceea ce ți se întâmplă atunci când fiecare alternativă de rezultat în luarea unei decizii personale corespunde dorințelor și așteptărilor tale: poate fi simpla alegere a mesei de prânz unde multiple alternative îți oferă o idee similară de satisfacție.

Luăm decizii zilnic dar întrebarea este: avem un cadru eficient de gândire care să ne protejeze atunci când facem o alegere? Vom explora astăzi cele două etape ale luării deciziilor pe care le-a inițiat Charles “Charlie” Munger, vicepreședintele  Berkshire Hathaway, Inc., partener de afaceri al lui Warren Buffett.  Charlie Munger filtrează procesul de luarea deciziilor în doi pași, împărțind astfel acest proces în: real și subconștient.

  1. Real / rațional – înțelegerea forțelor implicate: este foarte important să fii conștient de ceea ce știi ș la fel de important să fii conștient de ceea ce nu știi. Ești responsabil să-ți mărești constant cercul de competențe și să te conectezi la idei din cât mai multe domenii pentru a te asigura că vei lua decizia cu rezultate favorabile.
  2. Factorii psihologici: nu este suficient să te bazezi pe raționalul foarte bine pregătit în luarea unei decizii. De cele mai multe ori subconștientul intervine și suntem cădem pradă propriilor noastre erori de gândire: bias-uri, chiar și o încredere excesivă în tine te poate duce la cele mai greșite alegeri.

Pentru fiecare dintre noi procesul de luare a unei decizii este dificil însă din fericire putem exersa și aplica teorii care să ne conducă spre cel mai bun rezultat.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Decizii bazate pe valori

Cum ești la capitolul decizii importante? Fie că sunt profesionale sau personale, deciziile ne pot încărca atât de mult încât putem ajunge în punctul în care ne este greu să

Consistență V.S. Intensitate

O luptă intensă între cele două variante de a ne doza eforturile, mai ales în această perioadă. Care este varianta care ne asigură rezultatele dorite și care va funcționa pe