Search
Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Sperăm că te regăsim cu bine în această perioadă și ai avut parte de zile de relaxare, puțin soare și un pic mai multă speranță pentru viitor. 

Ne-am întors astăzi în inbox-ul tău cu un subiect pe cât de dezbătut, pe atât de greu de cuprins într-o formă care să poată fi utilă în contexte și situații diferite. Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Destul de rar privim feedback-ul ca fiind o serie de date esențiale pentru îmbunătățirea impactului nostru. De multe ori ne dorim doar să aflăm ce se întâmplă în mintea celui care ne observă, evaluează, supervizează, și vrem să știm dacă este mulțumit de acțiunile noastre. Atunci când îl oferim, feedback-ul este unealta pe care o avem la îndemână pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru și necesită mai puțină muncă din partea celui care îl oferă, și mult mai multă muncă din partea celui care îl primește.

Feedback-ul funcționează atunci când destinatarul acestuia este concentrat pe propriul său comportament, atunci când nu este supărat și când nu pune la îndoială motivele celui care îi oferă feedback-ul. Deși poate părea banal, uneori avem nevoie de o conversație sinceră despre cum ne-a fost dimineața înainte de a ne angaja într-un proces de feedback. Iar dacă simțim că nu este un moment potrivit, să amânăm. Alex Turek, autorul articolului, vorbește despre o serie de principii ale unui proces de feedback eficient.

Laudă în public – critică în privat

Atunci când lauzi comportamentul unui coleg, fă-o de față cu toată echipa. În acest fel vei încuraja acest comportament și în rândul celorlalți. Reușești astfel să definești comportamentele dorite în cadrul echipei și să le scoți în evidență de fiecare dată când acestea se întâmplă.

Când vine vorba de feedback negativ, dacă o vei face în public, persoana care îl primește se va concentra mai ales pe ce cred ceilalți despre acest feedback, și mai puțin pe cum poate să se îmbunătățească. 

Vorbește despre cum te-ai simțit tu

Dacă vei vorbi despre cum anumite comportamente te-au făcut să te simți, îi vei face interlocutorului un cadou foarte util: informații pe care nu are cum să le dețină. Nu știm niciodată cum se simt ceilalți, iar această informație este poate cel mai important element care ne poate determina o schimbare de comportament. 

Situație Comportament Impact

Când oferi feedback fă-o în formula asta: vorbește despre situația specifică, definește comportamentul observat și apoi descrie impactul acestui comportament asupra ta /a celorlalți. Dacă feedback-ul pe care vrei să-l oferi nu poate fi încadrat în această formulă, atunci cel mai probabil nu este un feedback pe care vrei să-l oferi. 

Colaborează
Feeback-ul este o muncă de echipă. Deși de multe ori nu vedem asta. Sunt mereu cel puțin două persoane implicate, iar energia care ar trebui să se manifeste între ele este una de colaborare. Dacă simți un impuls de a contrazice, mai degrabă pune o întrebare. Folosește-te de construcții argumentative precum da….și….. Reveniți mereu asupra situațiilor concrete și păstrați discursul în sfera asta. 

Controlează-ți emoțiile

Dacă simți că ați ajuns într-un punct în care te copleșesc emoțiile, evită să continui procesul de feedback. Cu siguranță nu vei ajunge la rezultatul dorit, ba chiar poți să strici relația și să-ți îngreunezi procesul în viitor. 

Pe lângă multe detalii foarte interesante despre cum și când să oferi feedback, modele clare despre cum ar putea reacționa colegii, articolul recomandat mai sus îți oferă și câțiva pași clari despre ce să faci în continuare în călătoria ta spre feedback-uri mai bune:

  • Poți să-ți stabilești în fiecare săptămână un moment în care să oferi feedback pozitiv colegilor tăi. Și să profiți de canalele comune de comunicare pe care le aveți și să le transmiți tuturor feedback-ul tău.
  • Fă-ți o listă cu feedback-urile pe care le-ai primit în ultima vreme și pune-le undeva la vedere, astfel încât să te poți concentra zilnic pe ce ai putea să îmbunătățești.
  • Notează-ți de fiecare dată situațiile specifice pe care vrei să le menționezi în feedback-uri viitoare.

Foto de AbsolutVision disponibil pe Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Cum și când să ceri

Vrem să povestim astăzi cu tine despre cum și când să ceri, mai ales în contextul revenirii din pandemie,  după doi ani în care am fost mai la distanță ca niciodată unii față de ceilalți.