Search

Joaca de-a educația

Jean Piaget, psiholog, logician și filozof elvețian a avut o contribuție semnificativă în studiul jocului în educație. Teoria jocului (cunoscută și sub denumirea de teorie a dezvoltării) se bazează pe ideea că dezvoltarea cognitivă și, în special, învățarea limbajului, necesită stimuli și experiențe adecvate pe măsură ce copilul se maturizează. El a sugerat că există două procese cheie, asimilarea (noi cunoștințe și experiențe) și adaptarea celor deja știute și clasificarea lor în modele interne de gândire – acele comportamente organizate de când suntem copii cunoscute și sub numele de scheme. 

Pe măsură ce ne dezvoltăm, când suntem copii, creierul nostru va crea scheme pentru fiecare dintre experiențele noastre și pentru fiecare cunoștință dobândită nou, scheme pe care le va păstra ca referință atunci când ne vom confrunta cu aceleași experiențe sau experiențe similare. Astfel, schemele sunt mereu actualizate prin intermediul noilor experiențe de care avem parte. Având la bază acest mecanism, Piaget spune că schemele asamblate de fiecare dintre noi atunci când interacționăm cu lumea și cu cei din jurul nostru vor fi mai bogate cu cât mediul nostru de joc (învățare) va fi mai bogat.

În urmă cu cinci ani, Pasi Sahlberg profesor la o școală din Finlanda și William Doyle profesor la Universitatea Harvard au făcut schimb de roluri pentru a studia sistemul școlar de renume mondial din Finlanda. Printre descoperirile făcute de ei jocul a avut un rol central și mai ales modul în care în școlile din Finlanda copiii sunt încurajați să descopere lumea și să învețe prin diverse activități ludice. 

Jocul este astfel foarte important pentru dezvoltarea abilităților secolului XXI, cum ar fi rezolvarea problemelor, colaborarea și creativitatea esențiale succesului. Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a vorbit despre dreptul copilului de a se juca, iar în articolul 21.12 din expoziția din 2012 “The Century of Child”, Muzeul de Artă Modernă a menționat “Jocul este pentru secolul XXI ceea ce a fost munca pentru industrializare. Demonstrează un mod de a cunoaște, de a face și de a crea valoare.”

Tu ce faci pentru a păstra jocul în viața ta? Te provocăm săptămâna asta să-ți alegi o activitate care să implice joacă și care să te ajute să descoperi lumea astfel.

Articole similare

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Cum și când să ceri

Vrem să povestim astăzi cu tine despre cum și când să ceri, mai ales în contextul revenirii din pandemie,  după doi ani în care am fost mai la distanță ca niciodată unii față de ceilalți. 

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Scurt refresh al comunicării în leadership

Depsre conversațiile necesare în această perioadă și despre anumite abilități și tehnici necesare în comunicare pentru a obține rezultate în organizațiile și echipele din care facem parte

Relația cu tehnologia

Tehnologia va rămâne o parte importantă din viața noastră, iar modul în care alegem să o integrăm, rolul pe care i-l oferim, tipul de comportamente pe care îi permitem să ni le creioneze, toate acestea sunt în controlul nostru.