Am sărbătorit săptămâna aceasta ziua națională și având pentru prima un rol exclusiv de spectatori. Nu ne-am mai înghesuit la paradă, n-am mai avut parte de tancuri și avioane de luptă, de târguri unde se servește tradiționala fasole cu ciolan și nici de producții TV impresionante (concerte, emisiuni live cu public sau programe speciale).

Cu toate restricțiile, totuși, acest 1 decembrie pare că a reușit să pună lumină pe un alt tip de erou național, să ne scoată la iveală exemplele de inițiativă și curaj din propriile case, din micro comunitățile în care ne-am petrecut deja ultimele 9 luni de pandemie. Fie că vorbim despre membrii familiei, despre vecinii de pe scară sau din cartier, am putut observa în jurul nostru o paradă a comportamentelor obișnuite, dar care fac din acești oameni liderii necesari acestei perioade. Ne-am gândit astfel să facem o listă cu lucrurile extraordinar de obișnuite pe care le-am observat, ca un portret al nostru, al fiecăruia dintre noi care îi inspirăm pe ceilalți fără să ne dăm seama:

Uneori, adevărații eroi și lideri suntem chiar noi, prin micile gesturi pe care alegem să le facem, prin faptul că suntem conștienți de impactul acțiunilor și cuvintelor noastre asupra celorlalți. Dacă ai întâlnit un astfel de comportament descris mai sus, sau dacă la rândul tău l-ai practicat, poți fi bucuros că anul acesta ai avut parte de o paradă altfel.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #145.

Photo by Jon Tyson on Unsplash