Caută

PREMIERĂ. Fundația LEADERS lansează Exploris, primul joc de educație civică pentru tineri

Trainerii Fundației LEADERS lansează jocul Exploris, un mod inovator de a dezvolta spritul civic și implicarea adolescenților în viața comunităților din care fac parte. Jocul este parte a anului de educație non-formală din cadrul programului gratuit LEADERS Explore pentru liceeni, derulat anul acesta pentru 250 de elevi din 10 localități din toată țara.

„Exploris înseamnă managementul unui oraș fictiv. Este un joc gândit ca un board-game, în care funcționează Adminstrația publică, Sănătatea, Educația, Afacerile, Arta și Cultura, Mediul și Infrastructura. Participanții sunt împărțiți în echipe de doi sau trei, fiecare echipă reprezentând câte un domeniu. La fiecare rundă, primesc un scenariu de la noi și astfel învață să se adapteze la situație, să ia decizii și să analizeze matricea de influență. De exemplu, orașul fictiv Exploris va fi numit Capitala Culturală a Tineretului și va primi și un anumit număr de refugiați anul viitor. Ce decizii iei pe plan local, cum acționezi și cum prioritizezi lucrurile? Cum funcționează Turismul, Sănătatea, Infrastructura, Business-ul în această situație? Concluzia cea mai importantă a jocului Exploris este că factorii de decizie trebuie să colaboreze pentru binele tuturor, dar nu e suficient: trebuie ca fiecare cetățean al orașului să se implice”, explică Adina Sandu, trainer LEADERS.

Jocul Exploris este parte din modulul de lucru în echipă al programului de educație non-formală și leadership LEADERS Explore pentru liceeni, ce se desfășoară pe o perioadă de 36 de săptămâni. „După partea de autocunoaștere, ne-am întrebat cum am putea să predăm lucrul în echipă, iar bunele practici să le transferăm în viața reală. Așa a apărut Exploris. Participanții gestionează o comunitate virtuală, dezvoltă anumite life skills, exersează ideea de influență între aceste domenii și învață că numai împreună putem progresa”, a adăugat Mădălina Vîntu, trainer în programul Explore. Miza finală a jocului este un proiect social pe care fiecare grupă de 25 de tineri din cele 10 orașe din țară îl va implementa în viața reală. Pe scurt, azi joacă jocul, mâine fac planul proiectului social din orașul lor, poimâine încep și îl pun în practică.

Participanții “se joacă” de-a luarea deciziilor, elaborând strategii și urmărind viziunea de ansamblu. Următorul pas: să transpună în viața reală tot ce au învățat.

Prin urmare, Exploris nu este doar un simplu joc, ci pregătirea pentru a înțelege mecanismele de funcționare a societății și primul pas către a implementa un proiect concret în comunitatea locală. „Ne-am jucat, ați înțeles ideea, voi sunteți cetățenii orașelor Bârlad, Bistrița, București, Iernut, Lugoj, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșița, Târgu Jiu, Târgu Mureș și aveți șansa să faceți ceva. Ce faceți?”, întreabă Mădălina Vîntu. Și liceeni fac, cu entuziasmul vârstei și încrederea noilor cunoștințe dobândite. Își unesc talentele, unii sunt creativi, alții sunt buni la partea administrativă și schimbă lucrurile în jur.

Proiectele sociale propuse până acum de participanții Explore sunt: renovarea secției de pediatrie din unul din cele zece orașe din program, strângerea de rechizite pentru copiii săraci de la țară, afișarea orelor de circulație a autobuzelor în una din localități, înființarea unui ONG pentru a derula activități culturale și educaționale într-o localitate unde nu se întâmplă nimic în acest domeniu.

Iar reacțiile celor care nu credeau că pot genera schimbare în locul în care trăiesc sunt neprețuite. „Sincer? Nimic nu mi se mai pare imposibil, dacă vrei cu adevărat să faci ceva. Chiar și din resurse banale poți realiza ceva “măreț”, mai ales într-o echipă!”, a spus o participantă de 16 ani din Reșița. „Am descoperit că dorința mea de a schimba ceva poate deveni realitate și abia aștept să pun în practică toate aceste informații obținute de la traineri”, a adăugat un participant din Iernut.

Mădălina Vîntu le explică liceenilor regulile jocului.

„Ne dorim să formăm tineri cu simț civic, pentru a crește o generație activă social, care generează schimbare. Practic, folosim comunitățile locale drept pretext de învățare și le arătăm tuturor celor implicați în proces că se poate, fie că e vorba de a curăța un parc de gunoaie, a ajuta bătrânii dintr-un azil sau de a reamenaja un spațiu de joacă. Pașii aceștia sunt semnificativi pentru ca tinerii să devină conștienți de propriul potențial, de valorile lor, de abilitățile de comunicare și de lucru în echipă”, spune Beatrice Alexandrescu, Project Manager al programului LEADERS Explore pentru liceeni.

LEADERS Explore pentru liceeni este un program gratuit al Fundației LEADERS, dedicat adolescenților cu vârste între 14 și 18 ani, ce-și propune să completeze formarea școlară standard cu un an de educație non-formală. Programul reprezintă esența celor 17 ani de experiență a fundației, timp în care peste 5000 de liceeni din peste 60 de comunități urbane și rurale la nivel național și-au dezvoltat abilitățile de leadership.
Prezența programului în cele 10 localități este susținută în acest an de LIDL România, prin LIDL Community Grant.

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.