Experience este marcat de cele două acceleratoare pentru viața reală, ce durează câte cinci zile, la început și la sfârșit de program, între ele desfășurându-se provocări personale zilnice și proiecte sociale reale, elaborate și puse în practică de tineri.

Proiectele sociale sunt cele prin care participanții noștri sunt învățați să dea înapoi societății, să se organizeze ca echipă și să ia contact cu probleme din lumea reală. Cei 24 de tineri sunt împărțiți în trei echipe și, timp de trei săptămâni, gândesc și implementează un proiect social. Un proiect a fost despre dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor din centre de plasament prin elemente de teatru forum, adică, timp de câteva ore, copiii au au învățat, prin joc, comportamente și situații de viață și au jucat diverse roluri alături de actori profesioniști.

A doua echipă a fondat o platformă de povești interactivă și o aplicație pe telefon pentru copiii care petrec mult timp în spital. Șoseta cu povești vrea să facă fericiți pentru câteva clipe micuții bolnavi.

Iar cel de-al treilea proiect se numește „Mă Țin de Școală” și a vizat prevenirea abandonului școlar în trei școli din trei localități din jurul Bucureștiului.

Participanții noștri au simțit că fac diferența în cele trei școli în care și-au desfășurat proiectul social.

„Am mers la Buturugeni, Tântava și Grădinari, unde am lucrat cu 90 de copii. Concret, au fost workshop-uri de câte două ore cu teme diferite, adaptate nevoilor copiilor, scopul fiind de a motiva elevii să se țină de școală”, spune Ștefan Coantă, unul dintre cei opt inițiatori ai proectului. Pentru el, proiectul social a avut și o miză personală puternică. „Și eu aproape că am abandonat școala la un moment dat, cu toate că aveam condiții super ok. Știu cât de important este să ai cu cine să vorbești și să fie cineva care să te asculte și să te îndrume când ai dubii, mai ales când ești pus față în față cu o situație care îți va influența viitorul. Simt că am avut un impact pozitiv asupra copiilor”.

Lecțiile învățate de cei nouă tineri la contactul cu realitatea au fost puternice. Cel mai mult i-a impresionat reacția unui copil care le-a mărturisit că întâlnirea cu tinerii Experience l-a convins să dea o șansă școlii, deși era decis să renunțe după clasa a opta. „Știm că proiectul nostru-pilot e sustenabil, mi-ar plăcea să continue, deși e un efort susținut să intri în școli, să convingi profesorii și conducerea, să le spui copiilor ceva relevant. Echipa a fost super faină, cu toții ne-am dat silința și consider că proiectul „Mă Țin de Școală” a fost un succes”, spune Ștefan. Din echipa proiectului „Mă Țin de Școală” au făcut parte: Florin Lazăr, Sașa Chereja, Diana Petrescu, Andrei Lazăr, Lorena Stoica, Monica Paraschiv, Remus Negotei. Ștefan Coantă, Ioana Gheorghe.

Mai multe despre acceleratorul de experiențe: www.leaders.ro/experience