Autonomia în învățare și în business

0

Unul dintre skill-urile viitorului care se regăsește în toate listele angajatorilor este autonomia, și capacitatea de a fi autonom în învățare. În viitorul nu foarte îndepărtat vom fi responsabili de propriul set competențe și de echiparea acestuia și menținerea unei prezențe relevante pe piața muncii. Autonomia poate fi definită ca necesitatea de a fi responsabili de propriile noastre experiențe și acțiuni, o definiție care pentru a fi completă în contextul de business ar trebui să includă și dorința de a participa la diverse activități – de preferat care să fie aliniate cu valorile și interesele noastre. Atunci când suntem autonomi și avem opțiunea să alegem suntem mult mai dedicați acestor activități decât în cazul în care ni s-ar spune ce trebuie făcut. 

Nevoia pentru o abordare autonomă la locul de muncă oferă angajaților posibilitatea să-și coordoneze singuri învățarea și să-și monitorizeze progresul. Conform studiului Autonomous Learning in the Workplace, învățarea informală reprezintă până la 75% din învățarea totală la nivelul unei organizații. 

Și pentru că vrem să vedem cum se traduce în practică această autonomie în mediul de business și cum poți aplica asta în organizația din care faci parte, îți oferim câteva idei pe care le-am descoperit și care pot fi niște primi pași utili în acest proces. 

Începe în echipe 

Poți începe să încurajezi procesul de învățare autonomă prin a forma echipe și grupuri de sprijin. Atunci când identificăm o zonă în care avem nevoie de dezvoltarea unor noi abilități este foarte posibil să avem nevoie și de sprijinul celorlalți. Există modelul pentru învățare și dezvoltare 70-20-10 conform căruia 70% din învățare are loc prin învățare experiențială (experiențe practice urmate de analiză, procesare și testare în contexte noi), 20% din învățare este socială (prin interacțiunea cu ceilalți), iar 10% din învățare se face prin învățare formală (participare la cursuri în orice format). Astfel, dacă știm deja că 20% din învățare se bazează pe interacțiuni sociale, poți dezvolta autonomia în organizația ta prin încurajarea membrilor echipelor să discute despre procesul de învățare prin care trec.

Oferă mai multă libertate

Dacă vrei ca oamenii din organizația ta să preia frâiele dezvoltării lor personale este important să le lași spațiul necesar pentru a face asta. Oferind libertatea ca ei să-și facă propriul program, să aleagă singuri cum ajung către un obiectiv, aceștia vor deveni mai responsabili și vor aplica acest principiu și în învățare. Dacă oamenii sunt obișnuiți cu un program fix și stabilit de altcineva, va fi greu să încurajezi autonomia în învățare.

Personalizează conținutul

Dacă vrei ca echipa ta să-și dezvolte capacitatea de a învăța autonom este important să-i oferi opțiuni variate de învățare și platforme de dezvoltare cât mai diverse. Conținutul divers îi va ajuta pe cei din echipe să exploreze și să experimenteze, iar asta îi va ajuta să ia decizii cu privire la ce au nevoie în colecția proprie de abilități. Chiar dacă vorbim despre autonomie, uneori este nevoie să le arăți calea, iar ei vor face următorii pași necesari.

Există o mulțime de cercetări care analizează beneficiile autonomiei la locul de muncă. Potrivit unui studiu recent, autonomia este unul dintre cei mai puternici motivatori la locul de muncă. Oamenii apreciază și răsplătesc cu responsabilitate și asumare controlul asupra propriei munci, asupra planurilor și a programului, inclusiv asupra parcursului lor de învățare și dezvoltare. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #165. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Mathew Schwartz on Unsplash

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version